Paarse Vrijdag: Join the Movement!

Vandaag is het de tweede vrijdag van december en dus Paarse Vrijdag: dé grote actiedag van de Gender and Sexualitiy Alliance (GSA). Door elk jaar op deze dag de school of opleiding paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm op scholen en opleidingen in Nederland. Het thema dit jaar is: JOIN THE MOVEMENT.

Naast zichtbaarheid is Paarse Vrijdag ook bij uitstek een goed moment om in diverse lessen aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit.

Op de website van GSA Netwerk kun je lezen hoe je Paarse Vrijdag het beste kunt organiseren:

TIP 1:

Kom bij elkaar als GSA om te bespreken wat je wilt gaan doen op Paarse Vrijdag, en hoe het te organiseren. Ga je de school versieren? Zorg je voor een dj in de grote pauze? Zijn er optredens? Is er een meest originele Paarse outfit verkiezing? Ga je de klassen langs met de GSA-presentatie? Of laat je iedereen langskomen in het GSA-café? Organiseer je een rollerskate baan? Hoe zorg je ervoor dat werkelijk iedereen iets paars gaat dragen op school?

Tip 2:

Voor veel zaken heb je de toestemming van de schoolleiding nodig, zorg ervoor dat je die toestemming hebt. De meeste scholen hebben budget speciaal voor dit soort dagen. Schroom niet om daar naar te vragen, zodat je massa’s paarse ballonnen, slingers en kauwgomballen kunt aanschaffen.

Tip 3:

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen meedenken en meehelpen om van Paarse Vrijdag een succes te maken. Begin dus vroeg met plannen maken en voorbereiden zodat je niet op het laatste moment ineens alles moet doen.

Tip 4:

Als iedereen ruim van te voren weet wanneer het Paarse Vrijdag is, heeft iedereen tijd om ook daadwerkelijk in het paars te komen. Zorg voor een beloning als iemand zijn best heeft gedaan, en kondig dit aan! Geef ook tips over waar je paarse kleding kunt kopen.

Tip 5:

Reclame maken voor Paarse Vrijdag kan op verschillende manieren. Sommige GSA’s mogen gebruik maken van de intercom, of op de digitale borden Paarse Vrijdag aankondigen. Een andere simpele manier is door een week van tevoren de klassen langs te gaan, iedereen een mailtje te sturen of flyers in lockers te stoppen.

Tip 6:

Mentoren en andere docenten vinden het vaak geen probleem om hun lessen aan te passen, als ze maar vroeg genoeg weten wanneer het Paarse Vrijdag is. Op scholen met een dagopening is het niet vreemd om op Paarse Vrijdag juist aandacht te vragen voor sekse, gender en seksuele diversiteit.

De website www.paarsevrijdag.nl schrijft een wedstrijd uit voor De Meest Paarse Klas. Stuur je klassenfoto naar gsa@coc.nl of naar basisschool@coc.nl en win een taart. Klik hier voor de website van Paarse Vrijdag, en klik hier om naar de website van GSA te gaan.

*

Gaykrant wenst alle deelnemers aan Paarse Vrijdag een kleurrijke en inspirerende dag toe!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.