Verkleden

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

Het is en wordt me vaak gevraagd: ‘Deed jij voordat je uit de kast kwam aan verkleden of zo?’ De vraag of ik in mijn ‘vorige’ bestaan thuis in dameskleding rondliep. Mijn antwoord is altijd teleurstellend, want ik heb nooit in de kledingkast van moeders of zusje zitten rommelen.

Als iemand doorvraagt wil ik nog wel eens uitleggen dat expressie, het ‘er willen uitzien als een vrouw’ toch echt iets anders is als je een vrouw bént. Zo’n toevoeging behoeft dan weer nieuwe uitleg, want voor velen is iemands uiterlijk en expressie bepalend. Je zou het natuurlijk aan drag mensen zelf moeten vragen, maar voor zover ik ben geïnformeerd door mijn lieve drag vrienden, is drag een vorm van Art, en niet zelden een pure kunstvorm. Mannen en vrouwen die er op een prachtige, soms bijna futuristische manier in slagen om een ‘queen’ of ‘king’ uit te beelden. Maar in mijn blote niksje in de sauna met natte haren in een rommelig knotje en gehuld in een handdoek van de zaak, ben ik nog steeds een trans vrouw. Want mijn kleding en expressie bepalen mijn genderidentiteit niet. Nee hoor, ook gekleed in een vuilniszak ben ik nog steeds wie ik ben. Dat mensen trans en drag personen een intrigerend volkje vinden is me bekend. Drag mensen zijn bijvoorbeeld erg gewild bij het opluisteren van presentaties, bij openingen en bij linten doorknippen en zij presenteren vaak gezellige events. Trans vrouwen en trans mannen worden daar iets minder vaak voor gevraagd, maar zijn weer populair in het fetisjwereldje.Maar er is iets interessanters aan de hand, denk ik.  Voor nogal wat mannen en vrouwen schijnt het heerlijk te zijn om zo heel af en toe de dagelijkse mannelijke en vrouwelijke gedrags- en kledingpatronen los te laten.Mannen en vrouwen die zich bijvoorbeeld met carnaval verkleden als vrouwen en mannen, en daar ontzettend veel plezier aan beleven. Anderen die lid worden van een amateurtoneelvereniging, en het fantastisch vinden om rollen te spelen die ver afstaan van wie ze zelf zeggen te zijn.

Weer anderen die op een bruiloftsfeestje met een paarse pruik en neptieten tante Truus nadoen tijdens een sketch, tot groot vermaak van de familie en aanwezigen. Soms zijn dat familiehoogtepunten waar nog jaren over wordt nagepraat. Want Ome Karel zag er in die feestwinkeljurk toch best wel heel erg overtuigend uit. ‘Wat hebben we gelachen met z’n allen.’Zou het kunnen dat veel mensen vastzitten in patronen waaruit ze zo heel af en toe willen ontsnappen? Zonder dat het meteen iets hoeft te betekenen hoor, nee nee, puur als grap natuurlijk…Sommigen ontdekken bij verkleedpartijen of rollenspelen iets bij zichzelf dat ze niet meer willen loslaten. Een vorm van expressie die bij hen past.Waarom zouden we nog moeilijk doen over mannen in vrouwelijke kleding? Of over vrouwen op kantoor in een mannenpak?En ik kan je alvast geruststellen.

Van verkleden word je niet transgender. Blijf gezond, en doe lekker je ding.

 *

Jacky van Tongeren identificeert zich als vrouw met een transseksueel verleden. Ze heeft de volledige transitie doorlopen, en is inmiddels dus ook legaal ‘mevrouw’. Haar seksuele oriëntatie is panseksueel: ze valt op personen en niet op lichaamsdelen. Jacky is een multi-instrumentalist met als hoofdinstrument basgitaar. Ze schrijft muziek, arrangeert en is sessiemuzikante.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.