Lieve Bettine #11

Lieve Bettine,

Laatst waren mijn vriendin en ik bij vrienden op bezoek en die hadden net een nieuw afzichtelijk snuisterijtje gekocht. Ik stuur de foto mee:

Er ontspon zich een discussie of een gedrocht als dit …. ding…. nog wel bij de overigens verder best smaakvolle homoseksuele vrienden in huis past. Uiteraard kwam het onderwerp Zwarte Piet alweer snel langs (zij voor, wij tegen) en ging het even hard tegen hard. Het lelijke ding op tafel werd nog met niet door de lucht gesmeten.

Enfin, wat vindt u met uw exquise smaak nu van deze “kunst” en van Zwarte Piet? Dat gezeur van: “Dat zijn onze tradities” vind ik namelijk zo’n flauwekul. Als we als land alleen maar aan tradities hadden gehangen, zouden mijn vriendin en ik én onze smaakvolle homoseksuele vrienden nooit hebben kunnen trouwen en gingen we nog steeds elke zondag drie keer naar de kerk.

Ik hoop dat Sint niet stilletjes uw huisje voorbij rijdt.

Liefs,

Irene
_______________________

Lieve Irene,

Daar wordt aan de deur deur geklopt … en om maar met de deur in huis te vallen: over slechte smaak valt goed te twisten.

Zo ben ik zelf dol op die heerlijke ambachtelijke en peperdure pralines van de Jugendstilbonbonwinkel hier aan de haven, terwijl laatst mijn zuster Désirée ongegeneerd een doos Merci opentrok en mij daar eentje van aanbood.

De één zweert bij filterkoffie en de ander koopt te dure cups die vooral zo onhandig zijn wanneer je een huis vol bezoek hebt.

Maar goed, even terug naar dit object: natuurlijk is het een lelijk, kitscherig ding. Ik meen jaren twintig van de veertiende eeuw. Vaak heb ik deze kelken (gemaakt in fabrieken en slecht in elkaar gezet) voorbij zien komen.

En ja,  er staat er ook één in het interieur van Alfred, een vriend van me. Hij heeft er ook nog een plant in staan waardoor het rechtse mannetje op de foto nóg meer ballast heeft. Maar dit terzijde.

Kijkend naar de tijdsgeest waarin dit object gemaakt is, dan had de kunstenaar uiteraard beter Josephine Baker met haar bananenrokje op het voetstuk kunnen zetten. Josephine: danseres, zangeres en actrice die een rage in die tijd ontketende en een wereldwijd fenomeen werd (misschien wel het eerste multimedia-talent) en die zich later inzette voor de rechten van Afro-Amerikanen.

Er werden vazen, beelden, platen, affiches, sieraden en kleding met haar beeltenis gemaakt. En jouw smaakvolle, homofiele vrienden hadden er wellicht beter aan gedaan zo’n beeldje van Josephine aan te schaffen in plaats van dit onvriendelijke ding. Black Lives Matter is nog niet doorgedrongen in dat smaakvolle, homofiele huis, wellicht.

Dan de Pietendiscussie. Ik ben al helemaal gewend aan de diversiteit van Piet, en ik woon niet eens in de randstad. Ze zijn er nu in alle kleuren: gestreept (denk aan een zebra), gestippeld (denk aan iemand met puisten), rood (te lang in de zon), bruin (net op tijd uit de zon), met roetvegen, met roze bloemetjes en ga zo maar door. Een weerspiegeling van onze maatschappij dus, los van alle tradities. En die ene verdwaalde Zwarte Piet die we hier in het zuiden van het land nog wel eens zien, is de uitzondering die de regel bevestigt: tradities zijn aan veranderingen onderhevig.

Maar wat de kleding van bonte/gestreepte/gestippelde Pieten betreft: ik vind hen er altijd zeer goed gekleed uitzien in fluweel en satijn en met zo’n prachtige veer in de met goudband afgezette baret. Ik liep als kind ook graag in satijn, fluweel en goudband, lieve Irene.

Waar ik me pas echt aan stoor, is aan alle kerstprullaria gemaakt in China waar de winkels nu al vol mee staan. Weet je zeker dat het object van je lieve, homofiele vrienden niet Made in China is? Zou me niks verbazen.

Lieve Irene, laten we vijf december en diversiteit omarmen en genieten van de kleurrijke Pieten en marsepeinen varkens, chocoladegeld en al het andere strooigoed dat we nu om ons heen zien.

Dan schenk ik een filterkoffie in met een Sambuca en neem ik een stuk van mijn Lebkuchen Hart.

Uit de sjieke Jugendstilbonbonwinkel hier aan de haven.

Hartelijke groet,

Bettine

*

Lieve Bettine: in deze rubriek beantwoordt vrolijke, exotische en toch nette Bettine Wouterse (Breda, 24 juni, 19??) elke laatste zondag van de maand vragen over liefde, levensstijl, gender, prangende kwesties, etiquette en dilemma’s waar u dagelijks mee rondloopt of waar u wakker van ligt.

Heeft u een vraag voor Bettine? Stuur deze naar: lievebettine@gaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.