Onderzoek: Georgië is een onveilig land voor LHBTI+ers

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol ontvangt vandaag een onderzoek naar de wijze waarop Nederland asielzoekers uit de LHBTI+gemeenschap in Georgië in de kou laat staan. Het onderzoek is geschreven door LGBT Asylum Support en toont aan dat er geen oog is voor de kwetsbare positie waarin de LHBTI+asielzoeker uit Georgië zich bevindt.

Bron: persbericht LGBT Asylum Support

Hoewel de Staatssecretaris in haar brief over veilige landen (waar Georgië ook onder valt) aangeeft verhoogde aandacht te hebben voor de kwetsbare positie van LHBTI+ers wordt daar bij de beoordeling van de asielaanvragen niets mee gedaan. Ook worden niet de juiste bronnen geraadpleegd. In ons omringende landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, gebeurt dat wel. De Georgische asielzoekers uit de LHBTI+gemeenschap komen daar vaker voor een verblijfsstatus in aanmerking. 

Anna tijdens deelname aan kunstproject ‘De Vrolijkheid’ in AZC Budel. Op de lino die zij maakte staat een man met homofobe gedachten.

Geen bescherming overheid

Uit het rapport blijkt niet alleen dat LHBTI+ers in Georgië met geweld, bedreigingen, uitsluitingen te maken hebben, maar ook dat zij niet op politiebescherming kunnen rekenen. In de vijf beoordelingen die in het rapport worden besproken, blijkt dat de Nederlandse overheid de verhalen van LHBTI+ers geloofwaardig vindt, maar dat het geen grond is om asiel te verlenen omdat Georgië veilig zou zijn.

Ondanks ernstige bedreigingen toch op vliegtuig

De meest recente asielafwijzing is van een 20-jarige psychologiestudente Anna uit de Georgische LHBTI+gemeenschap. Dat zij ernstig wordt bedreigd vanwege haar seksuele voorkeur wordt door de overheid niet betwist, toch zal ze zaterdag aanstaande op het vliegtuig naar Georgië worden gezet. Tegen de beslissing is de Georgische in hoger beroep gegaan. Het verzoek om hier de uitspraak af te wachten is afgewezen. 

Bij de uitzetting van Anna die zaterdag moet plaatsvinden, is ook bij haar geen ‘verhoogde aandacht’ toegepast, terwijl alle problemen gerelateerd aan haar seksuele geaardheid zoals bedreiging door de IND geloofwaardig worden geacht. Dat is enkel omdat het land als ‘veilig’ beschouwd wordt. Ondanks dat het kabinet recent een ander standpunt heeft ingenomen inzake Georgië en ondanks dat deze vrouw zich kritisch geuit heeft in media hier in Nederland, wil de staatssecretaris haar alsnog uitzetten met alle risico’s van dien.

Behalve de Staatssecretaris van Justitie en veiligheid, hebben ook Kamerleden het rapport ontvangen. 

Klik hier voor de website van LGBT Asylum Support

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.