In deze rubriek presenteert Claire Verschuren elke maand het recept voor een heerlijk gerecht. Lekker voor jezelf of voor een gezellige avond met gasten. Met koudere temperaturen voor de deur vraagt deze maand om stevige kost: het Captain’s dinner.
Het Captain’s dinner is op zich geen moeilijk gerecht maar het vraagt wel wat werk zeker als je de bijgerechten zelf wil maken. Het hoofdbestanddeel zijn de kapucijners en de aardappelen daarnaast speklapjes op twee wijzen bereid, vegetarische balletjes, gebakken uiringen, een pickles saus, appelmoes en sla.
Tijd bereiding: 1 uur
Oventijd: 10 minuten
2 personen
Benodigdheden:
Voor de kapucijners:
Een pot 355 g kapucijners
5 iets kruimige aardappelen
2 speklappen
3 el ketjap
1⁄2 uitje
1 teen knoflook
Peper en zout
Bakboter
Voor de naturel speklappen:
2 speklappen
Peper en zout
Bakboter
Voor de vegetarische balletjes:
8 notenballetjes of vegetarische sojaballetjes
Voor de gebakken uienringen:
2 uien
2 tl sambal
2 el olijfolie
1 el olijfolie
1⁄4 gekonfijte citroen 4 tomaten
1 paprika
1 ui
1 teen knoflook
1 1⁄2 el mosterd
1 tl aardappelzetmeel
Peper en zout
Voor de appelmoes:
4 elstar appels
1⁄2 el kaneel
2 tl suiker
Voor de salade en dressing:
Botersla ofwel een krop sla
1⁄2 ui
2 el zonnebloem olie
1 el azijn
1 tl suiker
1⁄2 tl maggi
Peper
Kook de speklappen totdat ze halfgaar zijn, afhankelijk van de dikte in ongeveer 10 minuten. Meng voor het oosters lapje de ketjap, fijn gesneden ui en knoflook door elkaar en leg daar de twee lapjes in. Dep de andere lapjes droog en peper en zout ze. Zet even apart totdat je ze gaat bakken in de koelkast.
Kook water om de tomaten te ontvellen. Kruis de tomaten in en leg ze 15 minuten in het kokend water. Spoel ze af met koud water en haal het vel eraf, snijd ze open en haal de binnenkant eruit zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt. Snijd dit in kleine stukjes.
Snijd de paprika en de citroen in stukjes en snipper de knoflook en het ui. Verwarm de olijfolie en doe daar alle ingrediënten in en roer er de mosterd door.
Laat dit zeker een half uur pruttelen. Neem wat vocht uit de pan en roer er de aardappelzetmeel door en roer dit vervolgens door de saus. Voeg er eventueel nog wat mosterd door en breng op smaak met peper en zout.
Schil en ontklok de appels doe deze in een pannetje met de kaneel en zet dit op een laag pitje. Laat het pruttelen totdat de appel zacht is. Roer af en toe door. Haal het van het vuur en breng op smaak met de suiker.
Ontvel de uien en snijd ze in ringen. Verwarm in een koekenpan of wok de olijfolie en bak de uien zachtjes lichtbruin voeg er dan de sambal bij en laat het nog even doorbakken.
Snijd voor de dressing het uitje fijn en meng de ingrediënten door elkaar. Was de sla en doe deze op het laatst voor het serveren door de dressing.
Bak de speklapjes in de boter op een zacht vuur bruin en krokant. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Verwarm tegelijk de kapucijners in een pan en zet de vegetarische balletjes 10 minuten in de oven.
Een herfstbok biertje past hier perfect bij. Met de zoete tonen in het bier geeft dat een perfecte aanvulling op de zoete smaak van de kapucijners en ui.
Smakelijk!
*