Amsterdamse gaybar FAME sluit per 1 november zijn deuren

Per 1 november zal gay bar FAME aan de Amstel definitief zijn deuren sluiten. Dit werd afgelopen dinsdag via een bericht op Instagram bekend gemaakt. Op zondag 31 oktober zal de zaak voor het laatst geopend zijn en is iedereen nog eenmaal welkom voor een afscheidsdrankje.

Tekst: Peter Koop
Foto via Facebook/Bar FAME

In het pand van FAME aan de Amstel 50 hebben al sinds begin jaren tachtig, dus bijna 40 jaar lang homocafés gezeten: te beginnen met Querelle, dat in 1985 werd opgevolgd door de Eldorado en vervolgens door Fellows, het Mix Café, Chez René en Chez. In 2016 opende hier tenslotte bar FAME.

FAME was ook een van de laatst overgebleven homocafés langs de Amstel, waar decennialang een hele reeks zaken op een rij zat. Zo verdwenen eerder al Het Wapen van Londen, de Hotspot en het Queers Café en kreeg ook Amstel Fifty Four een veel gemengder karakter. Sinds 2016 zijn hier tijdens Koningsdag en de Pride ook geen straatfeesten meer.

Zie ook: 90 jaar homohoreca langs de Amstel in kaart gebracht

Club Europa en café Pikketanussie

De reden voor de sluiting is niet bekend gemaakt, maar is vermoedelijk de voorgenomen sloop van het pand ten behoeve van een nieuwbouwproject waar ook de achterliggende percelen tussen de Halvemaansteeg en de Reguliersbreestraat bij betrokken zijn. Dit betreft een project van Dick Koopman en Charles Jordi Ariza Gallego, die hier in 2024 Cultuurclubhuis Europa willen openen als een nieuw centrum voor progressieve en queercultuur.

Door de sluiting van Bar FAME zal het totaal aantal homozaken in Amsterdam niet verminderen, want komende maand openen de eigenaren iets verderop, aan de Korte Reguliersdwarsstraat 6, een nieuw homocafé onder de ouderwetse Amsterdamse naam Pikketanussie.

Dit bericht verscheen eerder op Homohoreca.amsterdam

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Amsterdamse gaybar FAME sluit per 1 november zijn deuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.