Sunnyboy #NietGayGenoeg 3.0

I couldn’t change who I am, being myself was the only and best option.”

In deze serie maken we kennis met de mensen achter de cijfers van de IND. Stuk voor stuk mensen met een persoonlijk verhaal en met soms een driedubbele coming-out. Een coming-out voor zichzelf in de meest moeilijke omstandigheden, een coming-out in het land van herkomst, niet zelden met gevaar voor eigen leven. En last but not least, een coming-out voor de IND. Wie zijn zij, deze mensen achter de statistieken? Wat zijn hun dromen? En met welke hoop en verwachting kwamen zij onze kant op? Wie en wat hebben ze daarvoor moeten achterlaten? Wat is hun strijd en verhaal?

Tekst: Kitty van Peer
Foto: LGBT Asylum Support

Voor dit gesprek schuift Sunnyboy aan. Hij is hét gezicht van de petitie #NietGayGenoeg 3.0 die door LGBT Asylum Support is opgestart. Een energieke en sportieve jongen komt tegenover me zitten. Jong en in de startblokken voor een razende start. Helemaal klaar om dat de doen waarvoor hij hier is: in alle veiligheid zijn leven ten volste leven. In gesprek met Sunnyboy. Een gesprek over hoop, dromen en teleurstellingen. En over de liefde.

Zijn verhaal

Sunnyboy komt uit Liberia. Al op de basisschool weer Sunnyboy dat hij gevoelens heeft voor jongens, in een land dat homoseksualiteit verbiedt. Hij voelt zich anders dan anderen: iets dat hem heel erg in de problemen zal brengen. Op weg naar en van school wordt hij regelmatig belaagd, met stenen bekogeld en is hij vaak slachtoffer van andere vormen van geweld. Uiteindelijk wordt hij weggestuurd van school. Een heel vervelende situatie die hem nog steeds zwaar valt. ‘I was expelled for who I am.’

Sport

Sport is zijn redding. Hij probeert focus te houden door erg hard te trainen. Atletiek is zijn belangrijkste afleiding en uitlaatklep. En hij heeft talent. Met de 100 en 200 meter als expertise, krijgt hij een plaats in het nationaal jeugdteam. Maar als hij verliefd wordt op een jongen en ze samen betrapt worden, moet hij tijdens een gevecht vluchten voor zijn leven.

Als 17-jarige en daarmee minderjarige deelnemer van het Olympische jeugdteam van zijn land Liberia vraagt Sunnyboy in oktober 2018 asiel aan op Schiphol. Na zijn asielaanvraag belandt hij in vreemdelingendetentie. Doorgaans zijn interviews van de IND voor minderjarigen anders ingericht dan voor volwassenen maar daar was bij Sunnyboy nauwelijks iets van te merken. Na een voornemen en vervolgens beschikking wijst de IND zijn asielaanvraag af als #NietGayGenoeg.

Volgens de IND verschaft Sunnyboy geen enkel inzicht in de persoonlijke beleving van zijn seksuele geaardheid. Zijn vele verklaringen worden door de IND als summier en oppervlakkig beoordeeld. LGBT Asylum Support stelt vervolgens een rapport voor hem op waarin met 120 voorbeelden deze persoonlijke belevingen van zijn seksuele geaardheid tal van denkprocessen aangehaald worden uit zijn interviews. Desondanks wijst ook de rechter zijn asielaanvraag af.

Sunnyboy wordt als minderjarige totaal overvallen door de volwassen intensiteit van het interview (1). Volgens de IND kan hij zich niet genoeg uiten, met als gevolg nog meer interviews. In totaal vier, van elk zes uur of langer. ‘I had to talk about things that are illegal in Liberia. It was very very stressful.’

Momenteel is Sunnyboy opnieuw in een tweede, herhaalde asielprocedure met een aanvullend rapport van LGBT Asylum Support (2) en vele ondersteuningsbrieven van personen en organisaties die hem wél geloven als homoseksuele jongeman. Sunnyboy die ondanks drie jaar geen school sindsdien wel enorm mentaal gegroeid is, wacht nu op een uitnodiging van de IND voor een interview. Daarin kan hij uitleggen hoe moeilijk het voor hem destijds was om als onderdrukte, homoseksuele jongen tegenover vreemden zichzelf volledig en gedetailleerd te kunnen verklaren. ‘I couldn’t change who I am, being myself was the only and best option.’

Verliefd

Ondertussen is Sunnyboy heerlijk verliefd op zijn vriendje Tyron uit Den Haag en praat hij honderduit over hun romantische jubileum-trip. ‘I’m in love’, grijnst hij van oor tot oor. Ze genieten samen van kleine dingen, zoals een wandeling in het park. Daarnaast is hij erg blij met de support die hij van zijn vriend krijgt.

In Den Haag is hij ook verbonden aan een aantal sportclubs. Helaas is Sunnyboy overgeplaatst naar een ander AZC, waardoor trainen in Den Haag vrijwel niet haalbaar is. Iets dat hij heel graag wil veranderen. Met Usain Bolt als groot voorbeeld heeft hij de drive om verder te gaan met zijn sportcarrière en Nederland te gaan vertegenwoordigen maar het feit dat hij zelf voor zijn gevoel stilstaat maar de tijd niet, werkt erg frustrerend.

Please accept me for who I am, accept us for who we are. My story is My story! Why don’t you believe me?! You are killing my dreams. I need to go to school, start my life and be safe. This is not just about me. Others handle the stress differently; they turn to drugs and suicide. Please don’t stay silent, let’s stick together.’ 

Tot slot geeft hij nog een goede raad aan mensen die in hetzelfde schuitje zitten als hijzelf, in onzekerheid wachtend op een (volgend) interview en ondervraging: ‘Stay fit! Mentally and fysically fit. And be yourself!’

Sunnyboy. Iemand die weet wat hij wil en iemand die heel graag een bijdrage wil leveren aan de maatschappij, maar hierin wordt tegengehouden. Een jongen die terugdenkt aan de smaak van Liberian cassava leaves en graag met zijn liefje danst op Drunk in Love van Beyoncé.

Go for it, Sunnyboy!

*

(1) Tijdens een bureaucratisch interview moet er bewijs geleverd worden dat iemand gay genoeg is. De IND verwacht dat mensen op een westerse manier over hun gevoelens kunnen praten, terwijl ze dat nooit eerder gedaan hebben. 

(2) Het hele regenboogspectrum wordt door de IND in beoordelingen vaak aangeduid als ‘homoseksualiteit’. Vandaar deze één op één vertaling voor de petitie #NietGayGenoeg, welke natuurlijk voor de hele LHBTI+gemeenschap staat. 

*

Klik hier om de petitie #Niet GayGenoeg 3.0 van LGBT Asylum Support te ondertekenen

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.