Frida Kahlo in het Drents Museum: ‘Viva la Frida’.

Van 8 oktober 2021 tot en 27 maart 2022 is de expositie Vive la Frida te zien in het Drents Museum in Assen. Op de website zegt het museum over de kunstenares: ‘De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur.’

Tekst: Rick van der Made
Foto: Drents Museum

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón (1907 – 1954) was een surrealistische kunstschilderes die op zesjarige leeftijd getroffen werd door kinderverlamming, de bron van meerdere complexen die de kunstenares haar hele leven met zich mee zou dragen. Op achttienjarige leeftijd werd ze zwaargewond bij een verkeersongeval en de maanden van daaropvolgende revalidatie brachten haar tot schilderen.

Op 21-jarige leeftijd trouwde ze met de twintig jaar oudere en toen reeds beroemde muurschilder Diego Rivera. Het begin van een onstuimige relatie met veel strijd, twee miskramen en – van beide kanten – vele buitenechtelijke relaties. Kahlo viel op zowel mannen als vrouwen, en tot haar minnaars behoorden onder andere de Japans-Amerikaanse kunstenaar Isami Noguchi, de naar Mexico gevluchte Russische revolutionair Leon Trotski, Josephine Baker en zangeres en feministisch icoon Chavela Vargas (1919 – 2012) die in het jaar 2000 op 81-jarige leeftijd officieel als lesbienne uit de kast kwam.

Frida Kahlo was een uiterst getalenteerde schilderes en openlijk biseksueel. Ze gebruikte haar schilderkunst, en vooral haar zelfportretten, om taboe-onderwerpen aan te snijden, zoals vrouwelijke seksualiteit, pijn en de schoonheidsidealen voor de vrouw.

Kahlo overleed in 1954, op 47-jarige leeftijd. Ze liet een briefje achter met de tekst: ‘Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren.’

*

Van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 staat het Drents Museum in het teken van deze bijzondere kunstenaar tijdens de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo.

Klik hier voor tickets

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.