Oktober: boeken voor onder een dekentje

Nu de dagen weer korter worden en de temperatuur langzaamaan daalt, is het steeds verleidelijker om ‘s avonds op de bank onder een dekentje te kruipen met wat leesvoer. Deze maand daarom een nieuwe Boekenplank met 4 verschillende boeken. En vanaf deze maand ook een nieuwe recensent.

Mijn naam is Dennis Mulder en ik lees mijn hele leven al graag. Ik heb genoeg boeken in huis om mij de komende energiecrisis geen zorgen te hoeven maken. Voor ik er echter de kachel mee aansteek, zal ik mijn best doen om hier nog wat leuke stukjes te schrijven over de boeken die mij aanspreken.

*

1 | Jos Brink – Tom van den Oetelaar | Uitgeverij Spectrum

“Jos Brink kuste koningin Juliana voor het oog van tv-kijkend Nederland. Naar Wedden Dat…? keken op het hoogtepunt 14 miljoen mensen. Met zijn musicals en cabaretvoorstellingen trok hij volle zalen. Hij schreef, schilderde, preekte. En hij maakte, voor die tijd ongebruikelijk, geen geheim van zijn relatie met Frank Sanders.
Deze biografie doet recht aan Brinks enorme betekenis voor de cultuur en voor de positie van homo’s, zonder blind te zijn voor de minder mooie kanten van een van Nederlands bekendste televisiepersoonlijkheden.”

Van deze biografie krijg je een beeld van wie Jos Brink was, maar toch blijft er ergens een gemis bestaan, alsof je nog niet achter de hele waarheid bent gekomen. Brinks persoonlijke relaties worden uitgebreid besproken, zowel romantische als professionele, en er is aandacht voor professionele prestaties en missers.

Beschouwingen worden in de tweede helft van het boek beter, maar het is niet duidelijk of ze beter naar voren komen doordat de schrijver dan de smaak van het schrijven te pakken krijgt, of dat hij Brink in deze periode heeft gekend en dus meer inzicht heeft in wie hij toen was.

Het boek is opgedeeld in thema’s in plaats van de levenslijn van Brink te volgen, en met de tijdslijn achter in het boek als geheugensteuntje werkt dit prima. Wel had ik de schrijver graag een paar maanden extra tijd gegund om beter te reflecteren op de inhoud, vooral in de eerste helft van het boek.

*

2 | Boyfriend material – Alexis Hall | Uitgeverij Zomer & Keuning

“Luc, de hoofdpersoon in ‘Boyfriend Material’ van Alexis Hall, is de zoon van een wereldberoemde rockster en is op zoek naar een normaal, lief vriendje dat hem kan helpen om zijn slechte imago in de pers op te poetsen. Oliver is een advocaat die in zijn hele leven nog niets schandaligs heeft gedaan. Echt boyfriend material, dus. Ze zijn totale tegenpolen, maar ze maken een afspraak: zolang de pers achter Luc aanzit, zullen ze doen alsof ze een relatie hebben. Daarna hoeven ze elkaar nooit meer te zien. Maar het probleem is dat de neprelatie wel heel echt begint te voelen.”

Deze eerste romantische komedie van Alexis Hall die in het Nederlands verschijnt, zit vol sarcasme, overdrijving en talige speelsheid. Het verhaal is gegoten in de voorspelbare structuur van films als Notting Hill en volgt de lijn die je verwacht, maar toch blijf je geboeid, of het nou komt door de grappen of de vraag hoe nep hun neprelatie nog is.

En hoewel de hoofdpersoon een semi-beroemde Brit is, zal iedereen met een gedeukt gevoel van eigenwaarde zich in hem herkennen, en hopelijk met de hoofdpersoon mee zich ook wat beter over zichzelf voelen. Zeker een aanrader voor onder een dekentje op de bank.

*

3 | L’HOMO. LE BOOK – Samensteller: Iebele van der Meulen | Kosmos Uitgevers

“Spraakmakend en taboedoorbrekend wist L’HOMO., een uitgave van LINDA., elk jaar enorm veel publiciteit te genereren voor de homo-emancipatie in Nederland. L’HOMO. Le Book blikt terug met spectaculaire beelden en indringende verhalen en kijkt vooruit met nooit eerder gepubliceerde foto’s en human interest.”

L’HOMO. LE BOOK doet wat het belooft: een overzicht geven van tien jaar L’HOMO. De combinatie van prikkelende foto’s, persoonlijke verhalen en het aansnijden van maatschappelijke thema’s die het tijdschrift kenmerkten, is in dit boek ook sterk aanwezig.

De beste shoots en verhalen van ieder nummer zijn terug te vinden en de vormgeving laat de sterke beelden goed uitkomen, hoewel de tekst bij foto’s helaas meestal onleesbaar is doordat de gefotografeerde pagina’s te klein zijn afgedrukt.

De nieuwe fotoreportage en interviews die voor het boek zijn gemaakt voegen zeker wat toe, maar als ik alle nummers van L’HOMO al gelezen had, zou ik geen €27,50 neertellen voor nog geen 20 pagina’s aan nieuw materiaal. Let op: bevat naaktfoto’s.

*

 4 | Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos | Uitgeverij Lannoo

“Pinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer.
Hij zeult een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee.
Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil.
Volg je hart en je dromen.
Geef dit boek aan iedereen van wie je houdt.”

Dit aandoenlijke verhaal is ontstaan uit de wens van de schrijver om aan zijn eigen kind uit te leggen wat liefde nu eigenlijk is. En daar is hij met dit boek uitstekend in geslaagd. Hoewel Beer en Pinguïn “helemaal anders” zijn, zoals Beer zegt, is Pinguïn toch verliefd op hem. Liefde overstijgt hun verschillen.

Het boek toont meerdere aspecten van liefde: de fysieke sensaties van verliefdheid, liefde als drijvende kracht, het gemis, de onzekerheid, houden van en met iemand samen zijn. Het is bijzonder knap hoe het verhaal en de prenten al deze aspecten laten zien en bespreekbaar maken.

Dat beide personages met “hij” worden aangeduid, wordt niet expliciet benoemd of besproken, wat dit een prachtig voorbeeld maakt van hoe normaal homoseksualiteit is. De prenten zijn een genot om naar te kijken, ook als volwassene, en gelukkig is de uitgave groot genoeg om ze goed tot hun recht te laten komen. Een absolute aanrader voor iedereen vanaf een jaar of zes.

*

Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.