Terugkeer

Langzaam glijd ik terug in een oud normaal dat ik allang vaarwel had gezegd om te kunnen overleven. Ik grijp het aan, maar niet te gretig, bang dat het me binnenkort toch weer afgenomen zal worden. Mijn handen vormen een kommetje om de ondergaande nazomerzon heen: niet te bezitten, noch te bevatten.

Het begon in dat Badhoevedorps hotel, bij die blakende bingoshow van Corrie & Donna, waar ik me, bedacht en beducht, voor het eerst weer durfde te begeven onder een massa mensen, bestaande uit vakantie vierende, seniore vriendenclubs en prille gezinnen, lachend om dansjes, valse bingo’s en de broodroostervrouw.

De geplaceerde bioscoop bood me een tweede kans op onbezorgde ontsnapping. Door een driedimensionale bril vond ik nieuw perspectief in de epische duinpannen waar Timothée Chalamet in ronddartelde. Een onbeschaamde en onbedaarlijke slappe lach viel me echter toen ineens, als tegenwicht van alle opgekropte ernst, ook ten deel, waarop we de zaal voortijdig verlieten.

Het terras beloofde, krap tegen Assepoesters avondklok, een welkome bevrijding. De Reguliersdwarsstraat was in volle glorie: een onderonsje met honderd paar twinkelende ogen, genietend van de late avond, de drank en elkaars gezelschap. Daarbij was het weer zo zacht, dat het moeilijk was om niet nog minstens een uur langer te blijven hangen.

Het smaakte zoet als honing om langzamerhand weer in elkaars armen te kunnen vallen. Even later om ook voorzichtig weer voor publiek te mogen zingen in een fysieke zaal, samen goulash te eten, en een verjaardag te vieren rond een verbroederend vreugdevuur op Stelcon Beach.

Ik koester de sintels, de rook, de hernieuwde gloed van mijn vingertoppen tot in mijn tenen. Niet te bezitten, noch te bevatten..

*

Robert Weijers (Nijmegen, 1976) is radiomaker en (audio)columnist. Op zijn vijftiende debuteerde hij op de radio met het geluidskunstwerk ‘Turbo’, dat uitgezonden werd door de VPRO. De volgende jaren zou hij diverse kleine auditieve bijdragen leveren, waaronder een optreden in Nachtzusters. In het jaar 2000 maakte hij de 30-delige rubriek ‘Mijmeringen van de bedrand’ voor het radioprogramma ‘De Avonden’  van de VPRO. Vanaf 2006 maakt hij audiocolumns, jingles en programma’s voor MVS Gaystation (Radio Salto, Amsterdam), waaronder vanaf augustus 2013 de maandelijkse LHBTI+ radioshow en podcast Kulti Kulti.

*

Bovenstaande column is ook te beluisteren binnen aflevering 97 van LGBT+ Radioshow Kulti Kulti, uitgezonden op zaterdag 9 oktober 2021

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.