Splinter, Richard en Jillis Bruggeman

‘Ik wil graag de brief van Richard delen vandaag.’

Splinter stuurt me altijd een berichtje als hij openbaar mijn verhaal gebruikt.

Niet veel later berichtte iemand dat mijn verhaal online stond, dat Splinter het had gedeeld.

Naast het feit dat ik het nog steeds heel bijzonder vind dat mijn brief een plekje heeft gekregen in Splinters boek Roze Brieven, is hetgeen er sinds de publicatie ervan gebeurt wellicht nog uitzonderlijker.

Zo werd het verhaal van Richard gebruikt tijdens een mooie actie van MEIJT voor dakloze LHBTI+ jongeren. LHBTI+activist Hans Verhoeven gebruikt het verhaal met enige regelmaat in zijn toespraken. Splinter die het verhaal met enige regelmaat vertelt.

Toen Richard uit de kast was gekomen, werd hij door zijn vader mishandeld. Die nacht sliep hij – bont en blauw, gebroken en geknakt – bij een vriend op de bank. De volgende dag lag er op de bank een afscheidsbriefje voor zijn vriend. Richard had besloten uit het leven te stappen.

Toen Splinter de oproep deed om brieven te sturen, had ik dit allemaal niet verwacht. Het overdonderde me dan ook weer compleet toen ik al die reacties onder het bericht van Splinter van die ochtend las.

Richard is niet meer, maar zijn verhaal leeft nog. En hoe.

Diezelfde avond pingelde er een berichtje binnen.

‘Floor, Splinter heeft zijn Jillis Bruggeman Penning opgedragen aan Richard. Jouw Richard.’

Ik heb eerst vijf minuten naar het scherm gekeken.

Het stond er echt.

‘De Jillis Bruggeman van deze tijd’. Zo had Splinter hem genoemd. Veroordeeld om wie hij was. De penning staat straks op het bureau van Splinter. De penning die een klein stukje van mijn verhaal met zich meedraagt.

Ik heb destijds lang getwijfeld of ik het verhaal zou delen met Splinter, maar ik ben dankbaar voor de plek die het verhaal van Richard postuum heeft gekregen. Ik ben trots op het feit dat Richard over zijn graf heen mensen helpt die het zo hard nodig hebben.

Het verhaal is thuis.

*

Floor Brands (Rolde, 1979) is woonachtig in Bedum, samen met haar vrouw en drie kinderen. Met een enthousiaste groep mensen om zich heen zet zij zich in voor de verborgen LHBT+ers. Voornamelijk in haar buurt, maar ook daarbuiten. Zij draagt als ‘B’ uit het LHBT+regenboogpalet haar maandelijkse steentje bij aan Gaykrant. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.