Roze Zaterdag Leeuwarden: de oecumenische regenboogviering in de Grote Kerk

Zoals altijd begint Roze Zaterdag ook in Leeuwarden met een veelkleurige oecumenische regenboogviering in de hoofdkerk van de stad, in dit geval de Grote of Jacobijnerkerk.  

Tekst: Alex Riemersma

Het thema van de dienst is Ken je mij – zonder vraagteken, zoals in psalm 139: iedereen wordt door God gekend zoals hij/zij in diepste wezen is. Zó wil ook iedereen erkend worden in de eigen sociale en kerkelijke kring als een veilig thuis en soms als een schuilplaats waar je op adem kunt komen. Dit is helaas nog niet voor iedereen en in alle kerken vanzelfsprekend. Daarom wordt in deze viering ook gebeden voor mensen die er nog niet bij aanwezig durven zijn (maar via you tube wel mee kunnen vieren); speciaal voor hen is de viering een teken van hoop. 

Alex Riemersma

Een Regenboogviering is tegelijk een uitdaging en een geschikte gelegenheid om opnieuw het gesprek te beginnen met plaatselijke kerken en parochies over de diversiteit in de eigen gemeente. Hierbij gaat het niet alleen om de zichtbare aanwezigheid van de LHBTI+ers, maar ook over het lokale beleid over meedoen aan het avondmaal / de communie, het (in)zegenen van huwelijken van twee vrouwen of twee mannen en het dopen van hun kinderen. Over deze onderwerpen heeft de provinciale werkgroep Geloof en Homoseksualiteit Friesland al sinds de oprichting in 1992 gesprekken gevoerd met en voorlichting gegeven aan plaatselijke gemeenten en parochies. Eén keer per jaar organiseert deze werkgroep een Regenboogviering samen met een plaatselijke gemeente in Fryslân. In 2017 vierde de werkgroep het 25-jarig bestaan met een kerkdienst in Buitenpost.  

Op Roze Zaterdag 2021 biedt de Jacobijner wijkgemeente in Leeuwarden gastvrijheid en geeft hiermee uitdrukking aan het karakter van “inclusieve gemeente”, waar iedereen welkom is. De diversiteit klinkt niet alleen in woorden en muziek, maar krijgt ook vorm in een dans met regenboogvlaggen en een stemmen-spel vanuit verschillende windstreken in de kerk. De taaldiversiteit van de provincie Fryslân komt tot uitdrukking in enkele liederen en door de schriftlezing in Frysk door de Commissaris van de Koning Arno Brok. 

*

Iedereen is welkom. De viering begint om 11 uur. Graag even aanmelden op: info@werkgroepgh.nl Er is een QR-codecontrole.

De viering is ook te volgend op de livestream van de Grote kerk of via deze link

*

Alex Riemersma is voorzitter van de provinciale werkgroep Geloof en Homoseksualiteit Friesland info@werkgroepgh.nl  

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.