Margot Hoiting, projectleider Roze Zaterdag Leeuwarden

Op 16 oktober vindt de Roze Zaterdag in Leeuwarden plaats. Projectleider van dit evenement is Margot Hoiting. Gaykrant ging met haar in gesprek: ‘Iedereen hoort erbij en ik vind het belangrijk om dat uit te dragen.’ 
Tekst: Floor Brands

Na uitstel gelukkig geen afstel. 

Nee. Vorig jaar werd Roze Zaterdag uitgesteld vanwege Covid, en de coronamaatregelen zijn nog steeds niet helemaal uit de wereld. We zijn dan ook blij dat we via deze weg meer uitleg kunnen geven over de inhoud van Roze Zaterdag.

Kun je vertellen wat jouw drijfveer is om een evenement als dit te organiseren?

Het werd ons een beetje in de schoot geworpen. Ik ben ook directeur van CityProms een groot muziekfestival hier in Leeuwarden, en deze twee festivals lagen vlak bij elkaar. Dus was het logisch om deze zaken te combineren. Zowel het festival als Roze Zaterdag zijn heel inclusieve evenementen en dat maakte het een mooie combinatie.

Iedereen hoort erbij en ik vind het belangrijk om dat uit te dragen. Ik run ook een organisatie Embrace Nederland, met muziekprojecten in de zorgsector. Dat is gericht op mensen die normaal gesproken niet met muziek in aanraking kunnen komen. Deze mensen geven we op deze manier toch die kans. Ik houd me bezig met gratis evenementen en gratis festivals, omdat ik het heel belangrijk vind dat cultuur toegankelijk is voor en door iedereen.

Dat is mijn grootste drijfveer, iedereen hoort erbij en dus moet het ook voor iedereen toegankelijk zijn. En dan is Roze Zaterdag natuurlijk een prachtige gelegenheid om te organiseren. Dus ik ben in gesprek gegaan met de gemeente en ze wilden mij die opdracht graag geven. Uiteraard doe ik het niet alleen maar met een team van mooie mensen met veel ervaring om me heen, het is een feestje om te mogen doen. Er gebeuren zulke mooie dingen.

En natuurlijk vinden we het allemaal jammer dat het zo lang moest duren voordat we in de openbaarheid konden treden, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben. We zijn ieder geval blij dat we door kunnen.

Je vertelde net al even over een ander festival waarvan je directeur bent, is dat een soortgelijk festival?

Nee, dat is een ander festival, Cityproms Leeuwarden. Dat is een festival voor klassieke muziek, maar wel heel erg inclusief. Gratis en ook hier is iedereen welkom en ook dit festival is toegankelijk voor iedereen. Dus de connectie was heel gemakkelijk gemaakt.

Ik kom uit de culturele sector, ik heb gestudeerd in Amsterdam. Over het algemeen denk ik er helemaal niet over na of iemand anders is, ik zie iemand gewoon als mens, maar tegelijkertijd worden deze evenementen georganiseerd omdat er nog heel veel wordt gediscrimineerd en dat vind ik vreselijk.

Kom je dan ook uit de evenementenhoek wat je studie betreft?

Nee ik kom uit de hoek van de klassieke muziek, maar ik heb wel altijd zelf dingen georganiseerd, opgezet en ontwikkeld. Dus het zit er wel een beetje in. Ik ben in 1991 afgestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam, maar tijdens mijn studie begon ik al met dingen opzetten zoals ensembles organiseren, subsidieaanvragen schrijven enzovoort.

En voor je het weet ben je zakelijk leider. Ik werkte onder andere voor het concertgebouw en heb mogen werken met een aantal grootheden uit de klassieke muziekwereld. Zeventien jaar geleden ben ik naar Harlingen verhuisd en uiteindelijk ben ik ook in Leeuwarden dingen gaan organiseren.

En dan is daar Roze Zaterdag.

Roze Zaterdag begon ooit in Roermond in 1979. Vanaf toen werd deze dag elk jaar in een andere stad georganiseerd. Dit jaar is Leeuwarden aan de beurt. Er was al wel elk jaar een Pride in Leeuwarden, dus de link met Roze Zaterdag is niet zo heel erg vreemd. Wanneer je als stad wordt uitgekozen gaat de gemeente ermee aan de slag en die stelt een projectgroep samen. Dat is nu ook gebeurd. Het is een samenwerking tussen de gemeente Leeuwarden en ons.

Vorig jaar ging het dus niet door, nu is de mogelijkheid er wel. Gelukkig wilde iedereen weer meewerken dus kon het doorgeschoven worden.

Roze Zaterdag is natuurlijk officieel maar één dag, maar ik neem aan dat jullie dat doorvoeren naar het weekend en op zondag ook dingen gaan organiseren?

Jazeker, en er zijn ook andere organisaties die door het jaar heen al van alles organiseren en die zijn ook wel gelinkt aan ons en bieden we natuurlijk graag een ‘podium’. Maar het evenement Roze Zaterdag is maar één dag.

Kun je een tipje van de sluier oprichten over wat er allemaal gaat gebeuren?

Het evenement bestaat uit een aantal verschillende onderdelen die vast staan en altijd terugkomen. Dat zijn de kerkdienst, de Pride, de markt, het evenement met artiesten, en de sleuteloverdracht.

Deze onderdelen moeten in ieder geval opgenomen zijn in het programma. Enige tijd geleden zijn we ook al benaderd door verschillende organisaties die met ons willen samenwerken, dus houden we ons ook steeds meer bezig met andere onderdelen. Zo vindt er een dansmarathon plaats die wordt georganiseerd door Talpa, de organisatoren hiervan hebben ons ook benaderd en er wordt dus achter de schermen hard gewerkt om dat in het programma op te nemen.

Uiteraard is er ook een link met het COC, dat ook veel organiseert. Een mooi voorbeeld hiervan is het project van de elfhonderd vlaggen van Sipke Jan Bousema via frieslandkleurt.nl Dit is onlangs ook gedeeld via Gaykrant.

Kun je al iets verklappen over de line-up?

Denk onder andere aan zangeres Merol. Ook hebben we een lokale artiest, Blondeau. Hij heeft met de overdracht in Goes ook opgetreden dus het is wel heel erg leuk dat hij nu ook in Leeuwarden komt. Ik denk dat we van hem nog wel meer zullen gaan horen.

Verder komen op het hoofdpodium ZO! Gospel Choir met zangeres Shirma Rouse, House of Vineyard, bekend van het en vogue dansen en hebben we Kid Creole and the Coconuts.

Daarnaast zijn er verschillende DJ’s die de overgangen tussen de artiesten zullen verzorgen. Ook op het marktplein zijn er allerlei activiteiten en is er van alles te zien.

Kid Creole zit natuurlijk in Londen en dat maakt het ook lastig, er zijn allerlei extra regels omdat Engeland niet meer binnen de EU valt. Maar goed, daar is hard aan gewerkt en het is gelukt.

Ook zijn door een groot aantal mensen honderden hartjes gehaakt, deze worden op Roze Zaterdag uitgedeeld.

De commissaris van de koning zal aanwezig zijn bij de oecumenische kerkdienst en natuurlijk is de horeca ook van de partij. Tot slot zullen er tijdens de Pride zestien pramen door de grachten varen.

Het festival is door heel Leeuwaren heen?

Niet helemaal, vanwege vergunningen is dat niet mogelijk. Het geheel speelt zich vooral af op het evenemententerrein, het Wilhelminaplein, dat is het plein voor het Fries Museum met uitzicht op het gerechtshof. De markt staat daar los van en is geen onderdeel van het evenemententerrein.

Een van de verplichte onderdelen is natuurlijk de kerkdienst. Nu ligt de verhouding tussen het geloof en LHBTI+ nog wel eens gevoelig, heb je dit ook ervaren tijdens de organisatie hiervan?

Nee, helemaal niet. Iedereen was enthousiast. Wel merk je dat je op het platteland soms mensen treft die wat meer moeite hebben met het thema. Het is vaak de angst voor het onbekende en misschien een bepaalde vorm van intolerantie, maar ik heb daar tijdens de organisatie niets van gemerkt. We stralen met dit evenement veel positiviteit uit en we willen dat iedereen zich welkom voelt. En ik denk dat dat heel erg goed gelukt is.

Dus alles is in kannen en kruiken voor een mooie Roze Zaterdag.  

Ja. Op naar Roze Zaterdag!

Reserveer hier je gratis toegangsbewijs voor Roze Zaterdag Leeuwarden

*

Plant hier gratis en online je regenboogvlag voor Roze Zaterdag

*

Klik hier voor het programma in De Neushoorn

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.