Regenbooggemeenschap krijgt eigen geschiedeniscanon

Stichting Regenboogcanon ontwikkelt een LHBTI+ geschiedeniscanon. Deze Regenboogcanon vertelt in 75 vensters het verhaal van de culturele en sociale geschiedenis van de LHBTI+ gemeenschap in het Koninkrijk der Nederlanden. De canon zal worden aangeboden aan het COC, dat in 2021 75 jaar bestaat en daarmee de oudste bestaande LHBTI+ organisatie ter wereld is.

Bron: persbericht Stichting Regenboogcanon

De LHBTI+ gemeenschap kleurt de geschiedeniscanon samen in. Vanaf morgen, 11 oktober, kunnen LHBTI+ personen, organisaties, actie- en belangengroepen ideeën aanleveren over gebeurtenissen, plaatsen er personen die volgens hen een plek verdienen in de Regenboogcanon. Hiervoor is een formulier te vinden op de website regenboogcanon.nl

Een onafhankelijke commissie met experts uit de LHBTI+ gemeenschap selecteert daarna de 75 vensters. Deze commissie bestaat uit Tieneke Sumter, Annelies Tukker, Wielie Elhorst, Bastiaan Rosman, Lysanne Charles, Micha Meinderts, Laurens Buijs, Corine van Dun, Judith Schuyf en Maaike Muntinga.

Eerste online overleg van de Regenboogcanoncommissie

Marloes ten Ham, voorzitter van Stichting Regenboogcanon: ‘Dat we op coming-outday vragen om ideeën voor de Regenboogcanon is geen toeval. Op deze dag delen veel mensen hun persoonlijke verhaal over hun coming-out en andere ervaringen met LHBTQIA+ zijn. Die trend van het delen van verhalen willen wij doorzetten door een verzameling van geschiedenisverhalen te maken waarin alle personen in de LHBTQIA+ gemeenschap zichzelf vandaag de dag kunnen herkennen.’

Stichting Regenboogcanon wordt bijgestaan door een Raad van Advies bestaande uit COC-voorzitter Astrid Oosenbrug, Egbert de Vries (wethouder in Amsterdam) en Lonneke van den Hoonnaard (directeur IHLIA LGBTI Heritage).

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug: ‘We zien steeds weer dat de LHBTI+ gemeenschap eeuwenlang in de marge van de geschiedenis is geduwd, daarom ben ik ongelooflijk blij met het initiatief van de Regenboogcanon, We morgen de mensen die ons zijn voorgegaan in de emancipatiestrijd niet vergeten. Als we blijven leren van het verleden, kunnen we vol optimisme uitzien naar de toekomst.’

Egbert de Vries: ‘De Regenboogcanon is belangrijk, omdat het ons laat zien hoe rijk de geschiedenis van de regenboogfamilie is én hoe we trots we daarop mogen zijn.

Over Stichting Regenboogcanon

Stichting Regenboogcanon Nederland is op 11 december 2020 opgericht met als doel te komen tot het ontwikkelen, opstellen en onderhouden van een geschiedeniscanon van de LHBTI+ gemeenschap. Het idee voor de Regenboogcanon kwam toen de initiatiefnemers geen enkele LHBTI+ representatie zagen in de Canon van Nederland.

Klik hier om je ideeën voor de Regenboogcanon in te sturen

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.