Oktober: Pompoen-, walnoten- en paddestoelentaart

Oktobermaand, herfstmaand: tijd om het gezellig te maken in huis  

Een heerlijk mooi seizoen om samen te genieten. Kaarsje, mooie wijn, hartige taarten en smeuïge kaasjes. Buiten ontwikkelen zich de diverse warme kleuren in de natuur en wat is er mooier je hierdoor te laten inspireren en het toe te passen in een gerecht. Diep rood, oranje, geel, licht bruin en donker groen maken dit gerecht tot een prachtig herfsttableau.

Pompoen-, walnoten- en paddestoelentaart
600 g flespompoen in blokjes
1⁄2 prei in halve ringen
2 pastinaak in blokjes
1 grote ui in halve ringen
3 tenen knoflook fijn gesneden
200 g paddestoelen mix
40 g selderij fijn gesneden
1 takje tijm
1 takje oregano
1 el piment (of 2 tl gemalen kruidnagel)
1 tl folie (of nootmuskaat)
1 tl chili vlokken
3 el olijfolie en nog iets voor het invetten van de taartvorm Vers gemalen zwarte peper
Zeezout naar smaak
5 vellen filodeeg
4 eieren
100 ml cuisine soya
100 g Walnoten
50 g Parmezaanse kaas
Taartvorm of springvorm van 24 cm

Verwarm de oven voor op 180°C . Meng de pompoen, prei, pastinaak, ui, knoflook en de paddestoelen met de kruiden en specerijen in een ovenschaal. Giet de olijfolie erover en werk dit met je handen door elkaar. Bestrooi vervolgens met peper en zout. Rooster dit gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het uit de oven en laat de vulling vervolgens handwarm afkoelen.

Ontdooi de filodeeg. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C . Vet de taartvorm of springvorm in met olijfolie. Klop de eieren los met de room. Leg de vellen filodeeg in de vorm. Verdeel de pompoen vulling in de taart vorm en giet het eimengsel daarover. Verdeel hierover de walnoten, de Parmezaanse kaas en eventueel nog reststukjes filodeeg. Vouw de overhangende filodeeg naar binnen en bak de taart gedurende 30 minuten af. Snijd de taart los van de rand en leg het op een plank om in stukken te snijden. Dien op met lekkere veldsla.

Veldsla
Dressing:
2 eetlepel olijfolie
1 theelepel sinaasappel marmelade
1 eetlepel witte wijn azijn
Peper zout
Een kwart ui fijn gesneden
Pompoenpitten
Meng de ingrediënten in een kom door elkaar en doe er de sla bij.

Geroosterde pompoenpitten
Was de pitten goed zodat alle vliezen ervan af zijn. Droog ze en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er dan grof zeezout, oregano, tijm en chili vlokken over, roer het licht door elkaar. Rooster de zaden in de oven op 180°C in 15 minuten gaar en krokant.

Begeleidende wijn: een lekker fruitige lichte rode wijn bijvoorbeeld van Clos Sauvage, de Beaujolais Leynes.

Deze Beaujolais Leynes, uit het dorpje Leynes waar een aantal zeer goede wijnboeren zitten, is fris, rijk en gevaarlijk doordrinkbaar. Geen snoepjeswater, maar een volwassen wijn met structuur, tannine en een geweldige afdronk. Gemaakt op de “Bourgogne manier”, in open cuves van druiven van zeer oude wijnranken uit 1941.

Smakelijk!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.