JamilaX brengt nieuw nummer SRRY X SRRY uit: ‘Verontschuldig je nooit voor wie je bent.’

JamilaX (al jaren éénentwintig) omschrijft zichzelf als LHBTI+Barbiepopmuzikant. Roze, plastic fantasy met een duister randje. Haar nieuwste singel SRRY X SRRY, gaat vandaag op 6 oktober in première hier bij Gaykrant, dus wil Gaykrant alles van haar weten. 

Tekst: Floor Brands  

Wie ben je, wat doe je? Ik wil alles van je weten.

Ik vind het altijd een interessante vraag. Ik ben namelijk niet altijd dezelfde versie van mezelf. Als ik bij vriendinnen ben, ben ik een andere versie dan wanneer ik nu met jou praat of als ik op het podium sta. Wel ben ik iemand met een dynamisch gevoelsleven.

Is dat lastig om te laten zien?

Ik ben niet graag heel kwetsbaar, vooral niet onder mijn vrienden. Het gekke is dat ik daar op het podium of in een interview veel minder moeite mee heb.

Ik wil heel graag, en ik wil heel graag iets bereiken. Dat maakt me in zekere zin ook kwetsbaar. Ik heb een bepaalde brutaliteit en zekerheid, maar die kwetsbare kant zit er ook. Als ik niet kwetsbaar durfde te zijn, zou ik dit ook niet kunnen doen. Als het me niets zou kunnen schelen, zou het onverschillig zijn en dan zou het gesprek anders verlopen. En het kan me wel iets schelen, sterker nog het kan me heel veel schelen.

Ik wil aan het einde van mijn leven kunnen zeggen dat ik wat uit heb gemaakt. Dat het ook voor anderen heeft uitgemaakt dat ik heb bestaan.Daarom zorg ik ook dat alles wat ik maak en schrijf heel dicht bij mezelf ligt. Mens zijn is best wel ingewikkeld en dan is het zo fijn om een strohalm te hebben. Een mooi liedje, een mooie tekst. Gewoon iets om je aan vast te houden.

Ik ben zo ontzettend blij met de strohalmen die ik heb en ook heb gehad. Ik zou zo graag die strohalm ook voor anderen zijn. En ik ben een heel positief mens en een cheerleader voor mensen met een passie. Ik houd ervan als mensen iets met een passie doen. En dan ben ik zo enthousiast daarover. Soms wel enthousiaster dan degene waar het om gaat.

Je single, kun je hier iets meer over vertellen?

Wel heel leuk om te vertellen: dit is mijn eerste single in het Engels en ook onder deze naam. Ik ben al langer bezig als muzikant en neem dit ook heel erg serieus. Het voelt voor mij een beetje als erop of eronder, en eronder is geen optie. Ik steek er dan ook heel veel tijd en energie in en werk er ik werk er hard voor, maar dat zorgt er ook voor dat ik heel veel druk ervaar.

Het maakt het een heel dynamisch proces waar ik aan de ene kant heel hard werk opdat er dingen naar me toe komen en aan de andere kant is er toch wel een soort onzekerheid. ‘Als het maar goed komt’.

Dit nummer was eerst in het Nederlands, en door corona kregen we ineens heel veel tijd voor mijn creativiteit. Omdat ik heel graag ook internationaal iets wil gaan doen, heb ik het vertaald naar het Engels.

Een goede vriendin van mij is filmmaker en die kwam met het idee een videoclip te maken. Het leek mij zo gaaf als de drag queens van Dragrace Holland in mijn clip zouden spelen, en Ma’Ma Queen en Miss Abby OMG wilden dit heel erg graag doen.

Het filmen had nog wel wat voeten in de aarde. Met het Nederlandse weertype is het een aantal keren uitgesteld, maar uiteindelijk is dit gelukt en ik ben er zo trots op hoe het is geworden. En zo dankbaar dat de mensen zich zo hebben ingezet voor iets wat ik wil en wat ik heb bedacht. Haast verbouwereerd.

Volgens mij nog steeds een beetje.

Ja absoluut, als ik weer aan die dagen terug denk. Ik vind het fantastisch en het maakt me zo ongelooflijk trots.

Je zegt ook dat je het specifiek voor de LHBTI+ gemeenschap wilde doen. Wat is je eigen connectie met die gemeenschap?

Ik ben zo queer dat het gedrukt staat. Het interessante is ook dat ik al heel jong gepassioneerd werd en vrij emotioneel kon zijn over alle vormen van fobie. Tot ik op een gegeven moment een enorme crush had op Adore Delano, iemand die geboren is als man, optreedt als vrouw en zich identificeert als non-binair. Ik had toen voor mezelf wel het één en ander uit te zoeken.

Er zijn zoveel vakjes en hokjes waar je in kunt, maar ik voel me het meest prettig bij het label queer omdat dat allesomvattend is. En ook omdat het als een belediging is begonnen, als scheldnaam, en dat is inmiddels weer terugveroverd en nu is het een soort Geuzennaam. En dat vind ik vet mooi.

Je nummer komt natuurlijk nu uit. Wat hoop je dat je nummer gaat doen met de mensen om je heen en met de gemeenschap?

Het motto van het nummer is ‘Never apologize for who you are’. Het is 2021 en nog steeds staan onze mensenrechten ter discussie. Ik vind dat absurd en vreselijk onacceptabel. Het feit dat mensen nog steeds uit de kast moeten komen: ik vind dat heel vervelend. En dat er nog steeds scholen zijn die de LHBTI+ leerlingen anders behandelen dan de hetero (normatieve) kinderen. Dat er nog steeds mensen in elkaar worden geslagen.

Het maakt gewoon niet uit wie je bent. De haters die doen er niet toe, jij doet er toe. Die haters komen niet bij je met een gebakje als er iets te vieren valt. En dat wil ik heel graag met dit nummer bereiken. Dat mensen zich gesterkt en gesteund voelen door dit nummer. En een soort ‘Fuck You’ naar alle haters.

Als je kijkt naar die acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap, wat zou er dan volgens jou nog moeten gebeuren?

Sowieso onder volwassenen valt er nog veel te doen, maar ik ben van mening dat je daar al heel jong mee moet beginnen. Al heel jong bij de kinderen erin brengen dat mensen mogen zijn wie ze zijn en als je dat niet kunt accepteren, dan draai je je om en laat de ander gewoon in zijn waarde. Leven en laten leven. Dat moeten we eigenlijk in alles toepassen. Wij hebben toch niets aan de mening van een ander als het hierom gaat. Net zo goed als dat iemand anders niet op een mening van mij zit te wachten over hoe zij hun leven indelen. Wie je bent mag nooit een reden zijn om negatief bejegend te worden. Als we iets meer zouden naleven om elkaar met rust te laten, zou het al heel vele nare incidenten schelen.

Je woont nu in Leeuwarden?

Ja helaas wel, ik wil hier graag weg. Ik zou graag naar LA willen, maar goed dat is wellicht nog een beetje te groots gedacht. Als LA niet lukt dan wil ik graag naar Rotterdam.

Maar LA gaat natuurlijk gewoon lukken.

Hahaha. Oke, dat gaat gewoon lukken.

Wat heb je met zeemeerminnen?

Zeemeerminnen zijn mysterieus, en ze regelen alles zelf. Daar houd ik van. En ze hebben de mooiste kleuren. Het is een ook een beetje de totem van transmensen, non-binaire mensen en genderfluïde mensen. De queers van de zee.

Alles wat ik maak en creëer is eigenlijk een ontsnappingsroute uit de grauwe realiteit van alledag. Er is zoveel wat je moet. Laat dan dit kleine stukje een portaaltje zijn naar een wereld waar men dan even mag zijn wie ze zijn.  

 Wat is je droom?

Ik heb nogal grote ambities. De wereld veroveren met mijn muziek. In LA gaan wonen in een mooi huis met uitzicht over de oceaan.

Het lijkt me te gek als mijn muziek op een gegeven moment wordt gedraaid tijdens de Dragrace. En dat RuPaul mij om advies gaat vragen.

Ja dat is wel een droom.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.