Boris Dittrich houdt Burgemeester Daleslezing 2021

Op vrijdagavond 8 oktober verzorgt Boris Dittrich in Nijmegen de vierentwintigste Burgemeester Daleslezing. Tijdens deze avond wordt ook de Burgemeester Dalesprijs uitgereikt aan het Lesbisch Archief Nijmegen (LAN). De locatie is net als andere jaren het stadhuis van Nijmegen en het muzikale intermezzo zal verzorgd worden door Roy Binkhorst en Rene Stephan.

Boris Dittrich (Utrecht, 21 juli 1955) is een Nederlands mensenrechtenactivist, schrijven en politicus. Vanaf juni 2019 is hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor D66. Van 1 mei 2007 tot 1 oktober 2018 werkte hij als Directeur pleitbezorging Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Hij was lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal voor D66 van 1994 tot 2006, waar hij in de periode 2003-2006 ook fractievoorzitter en partijleider was. Dittrich is bekend als een politicus die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam en zich inzette voor de rechten van LHBTI’ers.

Daarnaast is Boris Dittrich sinds maart van dit jaar ambassadeur van de Gaykrant.

Burgemeester Dalesprijs

De Burgemeester Dalesprijs wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. Hij is bestemd voor mensen en organisaties die zich ondubbelzinnig inzetten voor de emancipatie van minderheden, voor de gelijke behandeling van achtergestelde groepen en de bestrijding van discriminatie. De prijs die bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 500 euro dankt zijn naam aan voormalig burgemeester van Nijmegen Ien Dales. Als minister van Binnenlandse Zaken was Dales mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Wet Gelijke Behandeling.

COC Regio Nijmegen: ‘De onafhankelijke Jury heeft dit jaar het Lesbisch Archief Nijmegen voorgedragen vanwege de belangrijke rol in het vastleggen van acties en publiciteit op het gebied van emancipatie van lesbische vrouwen. Daarnaast heeft de jury van de Burgemeester Dalesprijs bewondering voor de inzet en het enthousiasme waarmee de vele vrijwilligers al 35 jaar hun werk uitvoeren in het kader van de emancipatie en acceptatie van alle LHBTI burgers in Nijmegen. Een strijd die niet makkelijk was en die die doorloopt tot op de dag van vandaag.’

Praktische informatie

De Burgemeester Daleslezing wordt gehouden in het stadhuis van Nijmegen. Om toegang te krijgen moet u in het bezit zijn van een QR-code. Deze avond valt onder een evenement in een overheidsgebouw, dus geldt de evenementenregel. Er zal gecontroleerd worden bij de toegangspoortjes.

In verband met de QR-check is de ontvangst met koffie vanaf 19:45 uur. Om 20:30 uur start de lezing. Mocht u niet in het bezit zijn van een QR-code, dan kunt u de lezing en prijsuitreiking thuis volgen via (link wordt nog bekend gemaakt).

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.