Stelt onderwijsinspectie ook onderzoek in naar gereformeerde scholengroep Wartburg-Driestar?

Na Gorinchem maken COC Rotterdam en Regenboogalliantie Gouda zich nu zorgen om veiligheid LHBTI-leerlingen in Rotterdam en Gouda. Twee weken nadat de onderwijsinspectie besloten heeft om aangifte te doen tegen de Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem, gaat wellicht diezelfde inspectie nu ook een onderzoek in naar Wartburg College in Rotterdam en Driestar College in Gouda.

Tekst: Jan Geerink, Arjan Beune en Leon Houtzager

Aanleiding is een column van één van de bestuursleden van de gereformeerde scholengroep Wartburg-Driestar in het Reformatorisch Dagblad op 11 september jongstleden. In deze column, waarin bestuurslid Wim de Kloe spreekt namens het bestuur, stelt hij dat LHBTI+ers een gemeenschappelijke vijand zijn en een monsterverbond vormen tegen christendom. Transgenders noemt hij in zijn column ‘een tot vrouw verbouwde man’.

‘Wij maken ons grote zorgen over de veiligheid van met name LHBTI+ leerlingen op uw scholengemeenschap,’ zegt de Regenboogalliantie Gouda in een brief als tegenreactie aan de heer De Kloe. ‘Wij vrezen voor bevordering van uitsluiting van hen op school, maar ook breder, in de kring van vrienden, gezin, familie en kerk. Bovendien werkt uw column onzes inziens discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderdiversiteit in de hand.’

Wim de Kloe

‘EEN TOT VROUW VERBOUWDE MAN’

In de column stelt de heer De Kloe moeite te hebben met de lettercombinatie LHBTI+. Hij vindt dat mensen zich niet zouden moeten identificeren als lesbisch, homo of transgender. Bepalend is volgens hem alleen of je jezelf identificeert met de Heere Jezus. Verder zegt hij: ‘Veel lesbiennes hebben moeite met de seksuele beleving van homo’s en moeten er niet aan denken dat een tot vrouw verbouwde man gebruik maakt van het damestoilet.’

Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam, reageert met volle verontwaardiging: ‘De wijze waarop een bestuurslid van Wartburg-Driestar transgenders neerzet als ‘een tot vrouw verbouwde man’ is ronduit respectloos. Hoezo hebben homo’s en lesbiennes moeite met de seksuele beleving van anderen? In tegenstelling tot de heer De Kloe zie ik vaak wel begrip ervoor. Ik merk ook dat zij vaak geen enkele moeite als transgenders gebruik maken van een heren- of damestoilet dat aansluit bij hun genderidentiteit.’

VEILIGHEID OP GEREFORMEERDE SCHOLEN

COC Rotterdam vindt net als Regenboogalliantie Gouda de uitspraken zorgelijk. Arjan Beune: ‘Op het moment dat een bestuurslid van een scholengroep zich op deze wijze in het openbaar uitspreekt over LHBTI+, dan maak ik mij ernstig zorgen over de veiligheid van de LHBTI+leerlingen op deze school. Is dit dan ook het beleid van het bestuur van deze scholengroep? Daarom hebben wij de onderwijsinspectie erop aangesproken en hoop dat ze er ook onderzoek naar gaan doen. Ik blijf het nauwlettend volgen, juist in het belang van die LHBTI+leerlingen.’

De scholengroep Wartburg-Driestar bestaat in totaal uit negen locaties in de omgeving van Rotterdam en Gouda. De bekendste locaties zijn het Driestar College in Gouda en het Wartburg College (De Swaef en Revius) in Rotterdam. Eind november kwamen deze locaties eerder in het nieuws, omdat zij ouders dwongen een anti-homoverklaring te ondertekenen. ‘Wij willen dat de onderwijsinspectie onderzoek gaat doen naar alle negen locaties van scholengroep Wartburg-Driestar waar dit bestuur verantwoordelijk voor is,’ aldus Arjan Beune.

DEBAT IN DE TWEEDE KAMER

Gisterenmiddag was er een debat in de Tweede Kamer over de veiligheid van LHBTI+leerlingen op gereformeerde scholen. Dit naar aanleiding van de gebeurtenissen op de scholengemeenschap Gomarus waar het NRC in maart van dit jaar over schreef. Leerlingen van deze gereformeerde scholengemeenschap in Gorinchem bleken door leraren uit de kast te zijn gedwongen met alle gevolgen van dien. Komende dinsdag wordt er gestemd in de Tweede Kamer over een mogelijke aanpassing van de wet of artikel 23 (vrijheid van onderwijs).

Arjan Beune: ‘Wij zullen ook de landelijke politiek op de hoogte brengen van de situatie bij scholengroep Wartburg-Driestar. Wij hopen dat zij dit zullen meenemen in hun besluitvorming van aanstaande dinsdag. Ook heeft COC Rotterdam de lokale politiek en wethouder van Rotterdam op de hoogte gesteld. Onze collega’s van Regenboogalliantie Gouda zullen hetzelfde doen in Gouda. Wij hopen dat dit in beide gemeenteraden besproken zal worden en de wethouders van beide steden de school hierop zullen aanspreken. Elke leerling ongeacht seksuele oriëntatie of genderdiversiteit heeft recht op een veilige school. Ook overwegen wij nog om aangifte te doen, afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek van de onderwijsinspectie.’

Lees hier het nieuwsbericht van NOS over de kwestie

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.