Tineke Admiraal in vuur en vlam voor de Regenboogvlag

Op weg naar de Roze Zaterdag in Leeuwarden portretteert Gaykrant mensen die zich inzetten voor de LHBTI+gemeenschap in Friesland. Vandaag: Tineke Admiraal, die zich dit jaar inzet om zoveel mogelijk sportverenigingen te vragen om in de week van 11 tot en met 16 oktober een Regenboogvlag uit te hangen en om een vlag te planten op regenboogvlaggenvoorfryslan.frl. We spreken met haar over haar drijfveren.

‘Samen met mijn man heb ik twee prachtkinderen. Eén behoort tot de heteroseksuele groep mensen en de ander niet. Beide was voor ons als ouders gelijk helemaal goed, en ook voor onze omgeving. Dat is niet voor elke LHBTI+er zo. Ik hoor van hen heel persoonlijke, schrijnende verhalen. Van jongeren die bijvoorbeeld homo-, biseksueel of transgender zijn en suïcidale gedachten hebben. Die verstoten worden. Door hun ouders of familie niet geaccepteerd of buitengesloten en gepest worden op school, op het werk, in de kerk of in het verzorgingshuis.’

Geen woorden maar daden

‘Ik wil iets doen als ik onrecht zie. Begin 2020 was Sipke Jan Bousema in First Dates, waar hij uiteenzette wat het met hem deed dat Fryslân op dat moment -als enige- nog geen Regenboogprovincie was. Zijn verhaal raakte me. We legden contact en vorig jaar hebben we in Dokkum en omstreken een Regenboogvlaggenactie opgezet. Meerdere sportverenigingen op het Tolhuispark, de scoutingclub én clubs in Noardeast-Fryslân hingen een vlag uit, als zichtbare steun aan de Regenboogfamilie.

Wij gaan nu als Moeders en Vaders van Fryslân, samen met Sipke Jan en Tûmba, voor 1.100 vlaggen in heel Fryslân én daarbuiten, van 11 tot en met 16 oktober. We benaderen de horeca, bedrijven, schoolinstellingen, hulpdiensten, zorginstellingen et cetera. Ik richt me op alle sportclubs in de provincie, zou graag zien dat elke Friese sportvereniging de LHBTI+ gemeenschap zichtbaar support.’

Tineke Admiraal

Waardevol symbool

‘Ik benader zoveel mogelijk clubs en vraag hen om een Regenboogvlag te planten op onze website RegenboogvlaggenVoorFryslan.frl / RegenboogvlaggenVoorNederland.nl en om een fysieke vlag op hun locatie in top te hijsen. SC Heerenveen, SC Cambuur en Thialf doen al mee. Sportclubs laten met deze vlag zien: ‘hier ben je welkom en word je geaccepteerd zoals je bent’.

Het zou prachtig zijn als tussen 11 en 16 oktober een zee van Regenboogvlaggen te zien is door heel Fryslân en Nederland. Zowel in het echt, als op de vlaggenkaart op onze site. Die vlag is maar een symbool zeggen sommige mensen, maar wél eentje met grote zeggingskracht. LHBTI+ers weten: als ik ergens kom en die vlag wappert daar, dan word ik geaccepteerd om wie ik ben. Dat gun ik elke LHBTI+er. De Regenboogvlag steunt ze echt zó enorm! Dus ik wil alle sportverenigingen en hun leden oproepen om mee te doen aan Regenboogvlaggen voor Fryslân. Laat zien aan de buitenwacht dat iedereen welkom is op je club!’

In gesprek gaan

‘We gaan op Roze Zaterdag voor 1.100 vlaggen, maar daarna houdt het niet op. Wij als Moeders en Vaders van een LHBTI+ kind willen Nederland permanent een beetje mooier en inclusiever maken.

Na 16 oktober gaan we door. Met mensen, clubs, bedrijven en instanties in gesprek. Als ik mensen ontmoet die tegen de vlag zijn ben ik vooral benieuwd wat hun drijfveren zijn. Luisteren, vragen stellen, in de hoop dat ons gesprek toch iets in beweging kan brengen. Gewoon zaadjes planten. Misschien valt het pas over drie jaar in vruchtbare aarde; helemaal goed.’

Mooie contacten

‘Ook levert het heel waardevolle contacten op. Iemand in de dertig nam via Insta contact op. Zij is biseksueel en kan daar niet met haar familie over praten. We gaan binnenkort kennismaken en koffie drinken. Ze is superblij met onze actie, voelt zich erdoor gesterkt. Daar doe je het voor.

Verder ben ik onlangs naar Den Haag gegaan om met Maron, een ADO-Roze Règâh, te spreken over onze actie. Hij zet zich nu ook in voor de vlaggenactie in de Haagse regio. Fantastisch hoe zoiets eenvoudigs als een vlag mensen met elkaar verbindt toch? Sowieso is verbinding zoeken en vinden het mooiste wat er is!’

Trots zijn

‘Het wordt tijd dat de mensen pal naast de LHBTI+community gaan staan. En andersom is dat natuurlijk net zo. Hoe kom je nader tot elkaar? Door in gesprek te gaan. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde. We hebben zoveel raakvlakken. Juist dié zoeken we op. Mijn hoop is dat in de toekomst steeds meer mensen hiervoor openstaan.

Accepteer elkaar. Uiteindelijk mag elk mens trots zijn op wie hij, zij of hen is. Dat gun ik iedereen. Vooral hen die dat nog niet mogen of durven zijn. Dus kom op, plant en hijs de Regenboogvlag.’

*

Bestel hier je gratis toegangsbewijs voor Roze Zaterdag Leeuwarden

Klik hier om gratis en online je regenboogvlag te planten

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.