Oktober: maand van de regenboogweken #2

Op maandag 11 oktober vieren we Coming-Outdag en op zaterdag 16 oktober staat Leeuwarden klaar om de bezoekers van Roze Zaterdag welkom te heten. Door het gehele land en bij veel gemeenten zijn er in de maand oktober diverse regenboogactiviteiten en roze evenementen gepland. Zoals in de gemeenten Zoetermeer, Coevorden en Nijmegen die hier hun plannen uit de doeken doen.  

Zoetermeer

In het najaar organiseert Bibliotheek Forum Zoetermeer meerdere regenboog activiteiten in het Forum. Samen met COC Haaglanden biedt de Bibliotheek een veilige laagdrempelige plek voor LHBTI+-personen om elkaar te ontmoeten met een programma dat voor en door LHBTI+-personen wordt ingevuld. Wie je ook bent, je bent van harte welkom.

Vanaf september staan er tot het einde van het jaar vier activiteiten op het programma:

Opening Rainbowcafé met Splinter Chabot

De maandelijkse ontmoetingsplek voor en door LHBTI+-personen opent feestelijk de deuren met auteur Splinter Chabot als speciale gast. Het Rainbowcafé is dé plek in Zoetermeer om nieuwe mensen te ontmoeten. Iedereen is van harte welkom. Je mag zijn wie je bent in het Rainbowcafé. Het Rainbowcafé is iedere laatste vrijdag van de maand van 19.30 – 21.30 geopend.

Vind je het leuk om mee te denken over de invulling van het Rainbowcafé? Wij zoeken nog enthousiaste LHBTI+-personen, die willen meedoen in een actieve focusgroep. Je kunt je hiervoor aanmelden via rainbowcafe@bibliotheek-zoetermeer.nl.

Datum: 24 september
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Entree: Gratis
Locatie: Forum

Coming-Outdag: Love = Love

Speciaal voor de jaarlijkse Coming-Outdag op 11 oktober organiseert de Bibliotheek met auteur Eveline van de Putte ‘Love = Love’. Vier samen met andere LHBTI+-personen de liefde met een bijzondere ontmoeting tussen roze ouderen en LHBTIQ+-jongeren.

Datum: 11 oktober
Tijd: 18.00 – 21.30 uur
Prijs: € 10,- (Incl. pizza en drankje)
Locatie: Forum

Paarse Vrijdag: Gay and Straight together

Elk jaar dragen mensen op Paarse Vrijdag paarse kleding om te laten zien dat ze solidair zijn met alle genders en seksuele oriëntaties. Voor deze gelegenheid organiseert de Bibliotheek ‘Gay and Straight together’. Een gezellige ontmoetingsavond met activiteiten zoals bingo en spoken word voordrachten. Iedereen is van harte welkom.

Datum: 10 december
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Entree: Gratis
Locatie: Forum

Tickets en reserveren

Voor alle activiteiten kun je op de website www.bibliotheek-zoetermeer.nl toegangskaarten reserveren.

*

Coevorden

Wie tijdens de Regenboogweek van 9 tot 17 oktober naar Coevorden gaat, hoef zich absoluut niet te vervelen. Van een speciale kerkdienst tot evenementen in een zorginstelling, er is voor ieder wat wils. De kleur roze staat centraal. Zo doen winkeliers aan een Roze Zaterdag, is er een Roze Kerkdienst in de Protestantse Kerk en organiseert de horeca een Roze Pubquiz. Daarnaast is er een historische modeshow door het Stedelijk Museum Coevorden en zijn er optredens en activiteiten voor bewoners en zorgpersoneel van zorginstelling De Schutse.

Diversiteitsplatform Coevorden

Roze Loper

Ook grijpt de zorginstelling deze week aan als gelegenheid om de landelijke certificering Roze Loper te verkrijgen. Het doel daarvan is om ook in zorg- en welzijnsinstellingen de bewustheid te vergroten voor de LHBTI-gemeenschap. Dat is nodig, zegt Lars Hoedemakers tegen streekomroep ZO!34. Hij is fractievoorzitter van D66 Coevorden en zit ook in het Diversiteitsplatform. “Mensen die bijvoorbeeld hun hele leven openlijk homoseksueel zijn geweest, durven dat soms niet meer wanneer zij in een verzorgingstehuis terecht komen, omdat ze bang zijn voor vooroordelen van hun nieuwe medebewoners of zorgpersoneel.”

Confettiregen

In Theater Hofpoort komt Splinter Chabot langs voor een collegetour en is de samenwerking opgezocht met scholieren van Nieuwe Veste. “Splinter staat symbool voor de jongeren”, zegt Saskia Kluwen, programmeur en directeur van Theater Hofpoort. Zijn boek Confettiregen gaat over het ‘uit de kast’ komen en hoe moeilijk dat is geweest voor hem. “Terwijl hij is opgegroeid in een enorm open en vrij gezin en ook nog eens in een grote stad is opgegroeid. Hoe moeilijk is het dan wel niet voor kinderen uit Coevorden om ‘uit de kast’ te komen”, vraagt Kluwen zich af.

Regenboogweek

Tijdens de Regenboogweek wordt aandacht gevraagd voor de LHBTI-gemeenschap, op verschillende manieren. “Soms is dat op een luchtige manier en soms op een serieuze manier. Maar het is de bedoeling dat men meer begrip krijgt rondom dit thema en er ook de lol van leert inzien”, aldus Hoedemakers. “Het gaat tenslotte over liefde. Dat is het belangrijkste. Je kan op allerlei manieren van elkaar houden. Of het nou voor een man of een vrouw is. Het zou niet uit moeten maken.”

Het thema van de Regenboogweek van 9 tot 17 oktober is ‘Coevorden Bekent Kleur’. Het Diversiteitsplatform Coevorden wil laten weten waar een Regenbooggemeente voor staat, namelijk dat je mag zijn wie je bent. Op sommige plekken is het namelijk best moeilijk om uit te komen voor je geaardheid, vertelt Hoedemakers. “Mensen die niet hetero zijn worden vaker gepest of gediscrimineerd in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld op het voetbalveld, op school of in een verzorgingstehuis.”

 

*

Nijmegen

In 2021 hebben ze in Nijmegen niet één Coming Outdag, maar twee hele weken feest! Van 30 september tot en met 17 oktober worden er in deze Gelderse studentenstad vele evenementen georganiseerd. Van Lesbian Festival tot Pride Photo en van de uitreiking van de Burgemeester Dalesprijs tot Gay Sport Nijmegen.

Klik hier voor het volledige programma van de gemeente Nijmegen.

*

Kijk voor een overzicht van nog veel meer regenboogweken op onze agenda!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.