Lieve Bettine #9

Lieve Bettine, 

Mijn vrouw, onze twee dochters en ik verhuizen met ons gezin volgend jaar naar Gouda. De oudste moet dan naar de middelbare school en dat wordt nog een hele uitzoekerij want er is geen grotere twijfelkont dan onze oudste (heeft ze niet van mij, hoor!) 

Met veel gegniffel liet onze vriend onlangs het artikel lezen dat bestuurder De Kloe van het Driestar College had geschreven voor het Reformatorisch Dagblad. Ik heb hem hier maar even bijgevoegd. 

Ik ben als de dood dat onze oudste zometeen nog het Driestar wil gaan! Ik zou bijna niet meer naar Gouda verhuizen. 

Kent u Gouda, lieve Bettine? En hebt u een antwoord op het artikel van de heer De Kloe voor het geval mijn dochter écht naar die school wil en ik hem van repliek moet dienen? 

Ik stuur de brief van De Koe, eh… De Kloe maar even mee.

Je bent een schat. 

Mariska. 
——

Het samengaan van de lettercombinatie lhbti heeft iets van vriendschap met een bijbedoeling, een monsterverbond.

Drs. W. De Kloe

Het is niet mijn bedoeling om lesbiennes, homoseksuelen of transgenders in een kwaad daglicht te plaatsen. Naar mijn overtuiging past het een christen om respect op te brengen voor elke medemens. Wel heb ik moeite met de beweging achter de genoemde afkorting, waarvan de letters l, h en t de bekendste zijn. De afkorting lhbti dijt steeds verder uit. Inmiddels worden vaak de q, a en p eraan toegevoegd. Het geheel wordt afgesloten met een plusteken, symbool van: er kan nog meer bij.

De afkorting vertegenwoordigt een serie begrippen waarmee mensen zich kunnen identificeren: je bent lesbienne, homo of transgender. Dat is meer dan een persoonseigenschap als ”je bent roodharig” of ”je bent stratenmaker”. Je kunt dan nog heel veel andere dingen zijn. Die maken je samen tot een complete persoonlijkheid. Dat geldt in onze samenleving niet voor iemand met homoseksuele gevoelens. Zijn homoseksualiteit is beslissend voor wie hij ten diepste is. Vroeger was daarvoor je geschiedenis doorslaggevend. Met het beantwoorden van de vraag ”van wie ben jij er een?” maakte je duidelijk wie je was.

Sinds 1800 is dat compleet veranderd. Wie je bent wordt bepaald door je eigen gevoelens: Wat maakt jou gelukkig? Hoe kun jij het beste tot zelfontplooiing komen? Onder invloed van de psycholoog Sigmund Freud krijgen daarbij vooral seksuele gevoelens een plaats. In de hedendaagse samenleving wordt je identiteit vrijwel uitsluitend bepaald door je seksuele oriëntatie: je bent hetero of homo of welke andere duiding ook maar bij je past.

De achterliggende gedachte van de lhbti-beweging is dat mensen pas werkelijk tot hun recht komen als ze leven volgens hun diepste, vooral seksuele gevoelens. Die gevoelens worden onderdrukt door de samenleving. Daar gelden regels, die bedacht zouden zijn om de heersende klasse in het zadel te houden. In de westerse samenleving zijn deze afgeleid van de Tien Geboden. De strijd tegen seksuele taboes is feitelijk een strijd tegen het christendom.

De combinatie lhbti heeft iets van een monsterverbond. Ten diepste hebben de letters niks met elkaar. Veel lesbiennes hebben moeite met de seksuele beleving van homo’s en moeten er niet aan denken dat een tot vrouw verbouwde man gebruik maakt van het damestoilet. Toch hebben de letters hun eigenbelang opzij gelegd in de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand, het christendom.

Een christen trekt andere lijnen: bepalend voor je identiteit is met name of je de Heere Jezus mag kennen. Het doel van je leven is niet zelfontplooiing, maar Hem te volgen als discipel. Dat kost strijd. Want persoonlijke gevoelens en maatschappelijke ontwikkelingen moeten getoetst worden aan de Bijbel. Die strijd voer je als hetero en als homo, als transgender en als ‘gewone’ man of vrouw. Voor de Heere zijn we allemaal gelijk én allemaal zondaar. Voor allen geldt steeds het gebed: „Maak ons Uw beeld gelijk.”

De lhbti-beweging staat haaks op het christendom. Door Gods genade kunnen lhbti’ers zalig worden, net zo ruim en op dezelfde wijze als ieder ander.

De auteur is lid van het college van bestuur van scholengroep Wartburg – Driestar

___________________

Lieve Mariska,

God Jezus Christus,  wat heb ik nou weer aan mijn volle lippen hangen!

Je bent de zoveelste die met me dit dilemma overvalt!

Mijn immer stralende lach verdwijnt bij het lezen van het epistel van drs. W. de Koe… eh… Kloe in het Reformatorisch Dagblad als bij het drinken van een zure wijn waarvan de druiven geen glimp zon hebben gehad.

Wat een nare man lijkt me dat!

Stel je voor zo’n man in je fraaie predikantswoning…

Niks geen gezelligheid, géén Spaanse tapa-schaal op tafel, géén Sambuca bij de koffie en géén televisie maar enkel Gods leer prediken.

Gelukkig geeft hij het zelf al aan: sinds 1800 is dat compleet veranderd en da’s maar goed ook.

In 2021 mag  (moet) je zijn wie je bent!

Verlost van Gods strenge leer en gelukkig zijn met degene waar je van houdt.

Natuurlijk ken ik Gouda, een mooie stad in het midden van het land met de indrukwekkende Sint-Janskerk en alle andere, talloze, prachtige, historische plekken en de weinige uitgaansgelegenheden voor ons LHBTI+ers.

Maar ondanks al deze schoonheid, het bloeiende toerisme en de ideale ligging is het geen stad voor jou en je vrouw, jullie dochters en mij.

Omdat ik deze week alcoholvrij leef (een minnaar van me heeft een cadeautje achtergelaten – even tussen jou en mij) heb ik mijn huiswerk goed kunnen doen.

Had jij dat ook maar gedaan.

Dan had je gezien dat de burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, zeer zwaar de SGP aanhangt. SGP. Stop Gein en Plezier.

Lieverd, als jij en jouw lieve vrouw slim zijn dan ga je niet in Gouda wonen. Dan had je dat voormalige drassige gebied met al die ouwe zooi en met die suffe, zeurderige en zeverende K(l)oeien links laten liggen. Die stad is geteisterd door de straf van God! Cholera, pest, stadsbranden, tbc, polio, ouwe stinkkaas en noem maar op.

En we zijn er nog niet!

Wellicht roept ons aller drs. W. Kloeg… eh… Koe…. eh… Kloe een vloek op ons LHBTI+ers af en hij is daar al flink mee bezig om toekomstige LHBTI+inwoners angst in te boezemen.

Ik moet er niet aan denken dat jouw dochters daar opgroeien.

Gelukkig zie ik dat er in het vrijzinnige Rotterdam of Delft genoeg middelbaar onderwijs is wat voldoet aan jullie verlangens en jullie denkbeeld.

Wanneer ik weer helemaal in orde ben komen jullie een keertje naar het gezellige zuiden toe en drinken we samen een trappist met grenadine, goed?

Wellicht vinden jullie Brabant ook heel gezellig!

Liefs,  Bets

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.