‘NIET IN DE KEUKEN!!!’ in het TapasTheater in Amsterdam

Loek van den Wijngaard (Breda, 1968) studeerde in 1992 af aan de Acteursopleiding, Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien heeft hij gespeeld in vele theater- en tv-producties en nu heeft hij speciaal voor het TapasTheater in Amsterdam een korte klucht geschreven. NIET IN DE KEUKEN!!! wordt opgevoerd door Loek en zijn acterende vrienden Ellen Röhrman en Sijtze van der Meer. Gaykrant sprak met Loek.

Tekst: Rick van der Made
Foto ‘Niet in de Keuken!!!’: Boy Hazes
Foto Loek van den Wijngaard: Gerard de Haan 

Hoe is het met je?

Goed. Ik heb voor mijn vakantie vier maanden heel hard gewerkt, zowel acteerklussen als ook als administratief medewerker bij de GGD. En nu kijk ik ernaar uit om na anderhalf jaar coronatijd me weer volledig op de theaterwereld te kunnen storten, al zijn de omstandigheden nog niet helemaal optimaal. Ellen, Sijtze en ik hadden voor corona het plan om samen een groter stuk te maken en in theaters door het land te gaan spelen, maar corona gooide roet in het eten.

Ellen had al een keer in het kleine en charmante TapasTheater gespeeld en daar kregen we de gelegenheid een eigen stuk op de planken te brengen. Sijtze, Ellen en ik waren meteen enthousiast. Het is een klucht van twintig minuten geworden die ik geschreven heb en die NIET IN DE KEUKEN!!! heet.

Met drie uitroeptekens erachter.

De drie uitroeptekens horen er inderdaad bij. Aanvankelijk had de voorstelling de werktitel De Kleine klucht maar het TapasTheater vroeg zich af of die titel wel uitnodigend genoeg was. Toen dacht ik: ‘Dan neem ik de meest iconische zin die in vrijwel elke Nederlandse klucht wel een keer geroepen wordt: ‘Niet in de keuken!!!’

Toen ik de voorstelling begon te schrijven, wilde ik zoveel mogelijk deuren in het decor. Deuren, waar mensen achter kunnen verdwijnen en vanwaar ze – vaak onverwacht – weer tevoorschijn komen. Maar op het kleine podium is eigenlijk amper ruimte voor één deur. Uiteindelijk is het decorontwerper Timo Arling gelukt: we hebben drie deuren.

Jullie kennen elkaar al langer.

Sijtze, Ellen en ik kennen elkaar goed en al lange tijd. Sijtze en ik hebben ooit samen in een tv-commercial gespeeld en sindsdien zijn we vrienden. Ellen en ik kennen elkaar van Agatha Events, waar we in moordspelevenementen speelden en Sijtze en Ellen hebben al vaker met elkaar samen gewerkt. De klucht draait om Thomas, die voor het eerst een date bij hem thuis heeft uitgenodigd, maar dan staat opeens zijn moeder voor de deur.

Ellen speelt de rol van de moeder, Sijtze speelt de rol van Thomas en ik die van de date. Het stuk heeft een homoseksueel thema – twee van de drie personages zijn homoseksueel – maar zonder dat het homoseksueel zijn zelf de grap is, wat in oudere kluchten wel vaak het geval was.

Loek van den Wijngaard

De klucht is misschien een onderschatte theatervorm.

Ja. Wij kennen in Nederland de klucht voornamelijk van mensen als John Lanting en van De Mounties, maar de klucht was al een spelvorm bij de Grieken. Shakespeare en Molière schreven kluchten die nog steeds veelvuldig gespeeld worden. En een serie als Friends is eigenlijk ook een klucht. Het is echt een eigen genre met eigen regels en gebruiken dat heel veel timing en een ‘uitvergrote’ manier van spelen vergt. Het TapasTheater heeft kleine speelruimtes – we spelen op anderhalve meter van het publiek – dus dat uitvergrote spelen vergt weer aanpassingen.

De klucht draait om geheimen. Een eerste leugen roept weer andere leugens op waarna het geheel in een kluwen van geheimen verandert die niet meer te overzien is maar meestal uiteindelijk toch goed afloopt. Achter deuren verdwijnen en daar plotseling weer vanachter tevoorschijn komen hoort bij die geheimzinnigheid. We wilden graag een klucht spelen, want voor veel theatermakers is corona nu een inspiratiebron en wij willen mensen juist twintig minuten op vrolijke wijze even ergens anders aan laten denken. Het is fijn dat we weer uit kunnen gaan, cultuur kunnen bezoeken en samen weer kunnen lachen.

Jullie spelen in oktober.

Ja we spelen in het TapasTheater op 1, 2 en 3 oktober en van 6 tot en met 10 oktober. Voor corona kon iedereen gewoon binnenvallen, wat eten en drinken en dan de voorstelling gaan bekijken die men leuk vond, maar nu zijn er per avond drie verschillende voorstellingen van drie verschillende theatermakers, en belangstellenden moeten voor minimaal twee voorstellingen reserveren. De voorstellingen gaan op een avond in een carrousel.

Wij beginnen om 19.00 uur, de volgende voorstelling van andere theatermakers begint erna om 19.20 in een andere zaal en de derde voorstelling van weer andere theatermakers begint om 19.40 in de derde zaal. En die cyclus wordt om 20.00 uur en om 21.00 uur herhaald.

Op de zondagen spelen we om 17.00, 18.00 en 19.00 uur. Tussendoor kunnen mensen wat eten en drinken. Het is een leuk concept: korte voorstellingen met daartussendoor wat eten en drinken.

*

NIET IN DE KEUKEN!!!
Door: Loek van den Wijngaard
Met: Ellen Röhrman, Sijtze van der Meer en Loek van den Wijngaard
Van 1 tot en met 10 oktober in het Tapastheater Amsterdam

Klik hier om kaarten te reserveren voor NIET IN DE KEUKEN!!!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.