Did you just assume…
Deze vraag wordt vaak gesteld aan mensen die een aanname hebben gemaakt over het geslacht of gender van een ander: did you just assume my gender? Oftewel: deed jij zojuist een aanname over mijn gender? De toon is duidelijk beschuldigend en verwijtend. En terecht. Het is 2021, kom op. We zouden verder moeten kijken dan wat oppervlakkige kenmerken.
Tekst: Ronald Mol
Foto: Henri Blommers
Omdat het vandaag Bi-visibility Day is, grijp ik de gelegenheid aan om hier een vergelijkbare vraag aan toe te voegen: did you just assume my sexuality?
Toen ik voor het eerst verliefd werd op een man, was ik blij dat ik wist dat liefde en seks niet uitsluitend het één of het ander hoeft te betekenen. Het draait bij mij niet om geslacht of gender: ben je oud en wijs genoeg, ben je lief tegen mij en vind ik je aantrekkelijk? Oké dan!
Panseksualiteit? Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik was het volgens de strikte omschrijving al lang. Ruim voor de benaming was uitgevonden. Daarom was voor mij de opkomst van die term ook niet meer dan een semantische discussie. Ik werd er zelfs een beetje kribbig van. Niemand die mij ook maar iets gevraagd had. En met de gebruikelijke vooroordelen, die ook bij de regenbooggemeenschap nog zeer hardnekkig zijn, was ik ook wel een beetje klaar.
Ik snap gerust dat de strikt taalkundige uitleg van de term ‘biseksualiteit’ duidt op een tweedeling. Maar biseksualiteit is meer dan een benaming. Biseksuelen zijn mensen. Mensen die van elkaar kunnen verschillen als dag en nacht. Met ieder hun eigen uitleg en invulling van hun biseksualiteit. Met eigen wensen, normen, waarden en verlangens. Tegenwoordig duid ik mijn seksualiteit daarom liever aan met de term Bi+. Of ik zeg gewoon: ik ben seksueel. En waar ik me op dat spectrum bevind, hangt af van meer factoren dan je denkt. Het leven is in ieder geval te interessant om je vast te laten zetten met één woord.
Daarom ben ik ook ambassadeur geworden van Bi+ Nederland, dat zich inzet voor iedereen die niet monoseksueel is, of zich zo voelt. Daar begrijpt men namelijk dat er meer is dan alleen man/vrouw. En uitleg daarover is nodig, ook binnen de regenboogfamilie. Fluïde, curious, genderblind, pan, questioning: het zorgt nog altijd voor opgetrokken wenkbrauwen, ook nog vaak bij de L en de H van onze gemeenschap. Maar dus niet bij Bi+ Nederland. En als je over dit onderwerp vragen hebt, dan zal ik ze graag beantwoorden. Met één disclaimer aan alle monoseksuelen: doe geen aannames over mijn seksualiteit. Don’t assume my sexuality! Happy Bi-visibility day!
*
Ronald Mol (Alkmaar, 1983) is een zelfverklaard regenboogroeptoeter, ambassadeur voor Bi+ Nederland, hoofdconducteur en geïnteresseerd in politiek. Heeft: veel meningen, het lang niet altijd bij het juiste eind, geen huisdieren en een leuk leven.