Genderation: hoe gaat het nu met de ‘Gendernauts’? | Humans of Film Festival

Van 24 t/m 26 september vindt in Het Ketelhuis en Podium Mozaïek in Amsterdam het Humans of Film Festival 2021 plaats. Een van de films die gedraaid wordt is de documentaire ‘Genderation’. Hanneke van Dongen schreef voor Gaykrant een recensie.

Tekst: Hanneke van Dongen

In 1999 maakte Monika Treut de documentaire ‘Gendernauts’. Ruim twintig jaar later zoekt zij in het vervolg ‘Genderation’ een aantal van de mensen die destijds vertelden over hun transitie opnieuw op. Hoe leven zij nu en hoe gaan zij om met een sterk veranderde wereld?

In 1999 was San Francisco binnen Amerika een vooruitstrevende stad. Hier gebeurde ‘het’ en zeker in de kunstscene was er een levendige gemeenschap waar gender en seksualiteit in relatieve vrijheid ontdekt konden worden.

In ‘Genderation’ zien we fragmenten uit ‘Gendernauts’ langskomen, waarmee ook kijkers die ‘Gendernauts’ niet gezien hebben een idee krijgen van de achtergrond van de geportretteerden. De opzet van beide documentaires is vergelijkbaar: de geportretteerden worden zowel op hun werkplekken als in hun eigen huizen gefilmd en geïnterviewd.

Bij alle mensen die in ‘Genderation’ terugkomen, wordt duidelijk dat zij met weemoed terugdenken aan de vrije cultuur van de jaren ’90, niet in het minst omdat het leven in San Francisco destijds nog betaalbaar was voor mensen die geen dikbetaalde baan hadden. Die tijd lijkt voorgoed voorbij.

We lopen met Susan Stryker en haar partner door de veranderende straten van San Francisco, Stafford laat ons zien hoe hij in de woestijn een nagenoeg zelfvoorzienende vorm van Tiny Housing aan het bouwen is en Annie Sprinkle en haar partner Beth Stephens worden gefllmd terwijl ze op de Biënnale een toespraak houden over wat zij ‘Ecosexuality’ noemen: de aarde als seksuele partner.

De levens van de geportretteerden zijn de afgelopen twintig jaar uiteraard in allerlei verschillende richtingen gegroeid. Dit geeft soms een wat versnipperd gevoel: er zijn net teveel geportretteerden om werkelijk de diepte in te kunnen gaan en net te weinig om een echt representatief beeld te krijgen van ‘de transgendergeneratie’ die eind jaren ’90 het voortouw nam in San Francisco. Wel wordt in de meeste gevallen vrij duidelijk hoe (gedachten over) de eigen transseksualiteit zich ontwikkeld hebben in de loop der tijd.

Behalve een inkijkje in het huidige dagelijks leven van de geportretteerden, geeft de documentaire ook een beeld van het Amerika van nu. Klimaatveranderingen en een onbetaalbare huizenmarkt komen in nagenoeg alle gesprekken sterk terug. Zou het niet mooi zijn als de hele wereld zich meer zou gaan bekommeren om het klimaat en de scheefgroei in inkomens, dan zich druk te maken over het geslacht of de seksualiteit van andere mensen?

Meer informatie: www.humansoffilmfestival.com

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.