Noodkreet uit Kabul: Taliban doorzoekt huizen op zoek naar transgender persoon

Met de recente opmars van de Taliban in Afghanistan, vreest LGBT Asylum Support voor de positie van kwetsbare LHBTI+ers. Recente berichtgeving duidt erop dat zij in Afghanistan, waar hun bestaan reed onzeker was, zijn overgeleverd aan de genade van de Taliban. Die zijn berucht vanwege hun intolerantie en bloeddorstigheid jegens LHBTI+ers.

Tekst: Persbericht LGBT Asylum Support
Foto: Kabul, via Wikimedia Commons

Met een noodkreet uit Afghanistan van een transgender persoon als voorbeeld, vraagt LGBT Asylum Support om die reden aandacht bij de staatssecretaris voor de precaire positie van LHBTI+ers in Afghanistan. De brief gaat in op het beleid voor toekomstige asielaanvragers in Nederland vanuit Afghanistan waar behalve naar de risico’s ook naar kwetsbaarheden zal worden gekeken. In dat beleid is nog niet specifiek de kwetsbare positie van LHBTI+ers opgenomen.

“De Taliban doorzoekt huizen om mij te vinden en te doden. Help mij om uit Afghanistan te kunnen vluchten”. Met deze noodkreet heeft onlangs een transgender persoon vanuit Afghanistan de hulp van LGBT Asylum Support ingeroepen. Vanuit een zeer snel veranderende en vijandige situatie, smeekt zij om hulp om haar land te kunnen ontvluchten. Ze is alleen achtergebleven nadat vrienden wel een visum konden krijgen voor Iran maar zij niet.

Op straat is ze door Taliban militie aangesproken als ongelovige en bedreigd met geweren en messen en dat ze gestraft zal worden volgens de wet van de islam. “Dit is niet Europa! Jij bent Mushriq (afvallige).”, werd haar verteld. “Kom niet meer naar buiten, anders vinden we je en zullen we je straffen volgens de wet van de islam.”

“We krijgen meerdere soortgelijke berichten binnen waarbij enkele inmiddels hebben kunnen vluchten naar Iran of Pakistan”, vertelt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support, “Maar dit is een regelrechte nachtmerrie voor LHBTI+ers die regelrecht in de val zitten en nog in Afghanistan verblijven.” De stichting houdt contact met internationale hulpverleningsinstanties waarmee signalen gedeeld kunnen worden en oplossingen geboden kunnen worden zodra ze buiten Afghanistan zijn.

“De groep van LHBTI+asielzoekers die in Nederland verblijven en waarmee we contact hebben, zijn geschokt. We kunnen enkel noodkreten als deze vanuit Afghanistan doorsturen naar de staatssecretaris en de Tweede kamer om aandacht te vragen voor de positie van kwetsbare, Afghaanse LHBTI+ers in doodsangst.”

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.