Roze Zaterdag Leeuwarden: het Huiskamerfilmfestival op 15 en 16 oktober

Je kunt van 2020 en 2021 zeggen wat je wilt, maar wat betreft ‘lekker onbekommerd plezier maken’ waren het historisch schrale jaren. Festivals gingen niet door, bioscopen gingen potdicht, en een avondje hangen met je vrienden voelde als een persoonlijke belediging aan het adres van Mark Rutte. Dat bleek nog taaier dan gedacht, vooral voor jonge mensen, die behoefte hebben aan wat meer culturele prikkels dan een dagelijks uurtje Omroep Max.
Gelukkig mag er inmiddels weer steeds meer en dat is dan ook de reden dat op 15 en 16 oktober de eerste editie van het Huiskamerfilmfestival plaatsvindt in Leeuwarden. Dat is, inderdaad, een festival waarbij films worden vertoond in huiskamers. Om precies te zijn: de allerbeste korte films uit Europa. Speciaal geselecteerd voor de kritische ogen van de jonge inwoners van Leeuwarden tot 30 jaar.
Het festival bestaat uit verschillende filmprogramma’s, waarbij zo’n vijf tot acht korte films rondom een thema worden vertoond – van feminisme tot dieren en van LHBT+ tot porno. Het kan zomaar zijn dat je een experimentele documentaire voor je kiezen krijgt, en even later naar een knotsgekke animatiefilm zit te kijken.
Zeker is in elk geval dat het allemaal films zijn die je hoofd laten tintelen, gemaakt door opkomende regisseurs waar we nog veel van gaan horen.
Extra leuk aan dit alles is dat het dus plaatsvindt op plekken ver verwijderd van muffe filmhuizen en dure popcorn, maar in de gezellige huiskamers van Leeuwarders. Dat betekent dat je niet in het pikkedonker anoniem naar een scherm zit te staren, maar dat je tijdens de film uitstekend een grapje kunt maken en een biertje kunt drinken met elkaar. Ook is er na elke film tijd om na te praten of te discussiëren, als je zin hebt. En als het programma is afgelopen kun je gerust op de struun, richting de volgende huiskamer voor een volgende serie films.
HET HUISKAMERFILMFESTIVAL WIL JOUW HUIS OMTOVEREN TOT BIOSCOOP
Voor deze vertoningen zoeken we mensen die het tof vinden om hun huiskamer in een bioscoop te veranderen. We zoeken de mooiste, gekste, meest bijzondere of meest normale huizen van heel Leeuwarden; niet alleen de stad, maar de gehele gemeente. In principe komt ieder huis in aanmerking, zolang het beschikt over minimaal vier muren en een plafond. Een kantoorruimte, een kerk of een oude schuur kan trouwens ook. Het is wel handig om een laptop en een goede internetverbinding te hebben. Heb je zelf geen huis tot je beschikking maar je ouders wel, dan kun je toestemming vragen om het bij hen te doen. Wij regelen de techniek, jullie de gezelligheid.
Wat je ervoor terugkrijgt is de gezelligste avond van het jaar, een percentage van het geld dat de kaartjes opleveren, plus €12,50 per vertoning.

Hoewel de eerste editie deze oktober in Leeuwarden plaatsvindt, zal in de zomer van 2022 de tweede editie zich over heel Friesland uitstrekken. Op die manier is er voor elke Fries een huiskamer dichtbij. Het Huiskamerfilmfestival is een project van Natte Haring in samenwerking met gemeente Leeuwarden, Stichting het Filmgesprek, Stichting Nieuwe Stadsweeshuis, New Noardic Wave & Kaboom Animation Festival.

*
Voor ons Roze Zaterdag Shorts programma, zoeken we tevens mensen uit de regenbooggemeenschap zelf die een filmprogramma met zeven uiteenlopende queer films willen vertonen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.