Hoofdredacteur antwoordt op mail: ‘Homo is een zware ziekte hopelijk vinden jullie snel een medicijn.’

Deze mail kwam gisteren binnen op de redactiemail:

Homo is een zware ziekte hopelijk vinden jullie snel een medicijn

Groetjes adolf

_ _ _ _ _

 

Het antwoord van onze hoofdredacteur:

Lieve Adolf,

Voor velen is Nederlands ook best een moeilijke taal. Er staan wat foutjes in je zin en die wil ik graag even met je doornemen.

1. Je gebruikt geen leestekens. Ik zou na ‘ziekte’ een punt hebben gezet, en dan de nieuwe zin met ‘hopelijk’ zijn begonnen. Hopelijk schrijf je ‘Hopelijk’ dan wel met een hoofdletter, want regeltjes zijn regeltjes. Dat hoef ik jou niet uit te leggen, denk ik.

Een puntkomma had ook gekund, en dan had je ‘hopelijk’ niet met hoofdletter hoeven schrijven. Nu staan er twee onderwerpen en twee persoonsvormen in één hoofdzin en dat is echt een beetje slordig.

2. ‘Homo’ is een zelfstandig naamwoord en duidt een persoon aan. Een persoon kan nooit een ziekte zijn. Een persoon kan hoogstens een ziekte hebben. Een medicijn vinden wordt dan ook lastig: immers, homo’s zijn mensen en geen ziektes en zij hebben dan ook geen enkel medicijn nodig.

3. Ik ben groot voorstander van eenheid van onderwerp in een zin. Het door jou verkeerd gebruikte ‘Homo’ bij aanvang komt niet overeen met het onderwerp ‘jullie’ dat je even verderop gebruikt. Jammer, want dat doet stilistisch gezien toch een beetje afbreuk aan je knap gevonden alliteratie ‘zware ziekte’.

4. ‘Adolf’ is een eigennaam en eigennamen dienen altijd met een hoofdletter geschreven te worden. Zelfs eigennamen die eigenlijk helemaal geen hoofdletter verdienen.

Kun je hier iets mee voor de volgende keer?

Ik kan nog lang uitweiden over uitbreidende en beperkende bijzinnen, maar ik vrees dat bij sommigen nieuwe leerstof beter minder uitgebreid en dus wat beperkter aangeboden moet worden.

Tot de volgende les dan maar.

Rick van der Made
Hoofdredacteur

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

5 thoughts on “Hoofdredacteur antwoordt op mail: ‘Homo is een zware ziekte hopelijk vinden jullie snel een medicijn.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.