Trans personen lopen twee keer zo veel kans op vroegtijdig overlijden

Dagblad Trouw schreef vrijdag dat mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan, gemiddeld twee maal zo veel risico lopen om vroegtijdig te overlijden. Deze uitslag is op basis van een onderzoek van het Amsterdam UMC. Een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen, hiv-gerelateerde ziekten en longkanker, maar ook niet-natuurlijke doodsoorzaken als zelfdoding zijn factoren, blijkt uit het onderzoek.

Bronnen: Trouw en Nu.nl

De genderkliniek van het Amsterdam UMC voerde het onderzoek uit. Deze is de grootste van het land met bijna 9000 behandelingen in 50 jaar tijd. Daarvan is iets meer dan de helft onderzocht, met name gericht op de gezondheidseffecten op de lange termijn van hormoonbehandelingen, die overigens verwaarloosbaar lijken.

Maar mensen die geslachtsveranderende ingrepen ondergingen, bleken in het geval van man naar vrouw in de onderzochte periode een twee keer zo grote kans op vroegtijdig overlijden te lopen als de gemiddelde man, en een drie keer zo grote kans als de gemiddelde vrouw.

Mensen die als vrouw geboren zijn en later man werden, bleken een twee keer zo grote kans op vroegtijdig overlijden te lopen als de gemiddelde vrouw, maar een verschil met de gemiddelde man was er niet. De onderzoekers wijzen vooral naar niet-natuurlijke doodsoorzaken – zelfdoding in het bijzonder – als oorzaak van de hogere kans op sterfte.

In de afgelopen jaren is het risico op bijvoorbeeld hiv kleiner geworden door betere behandeling. Ook het risico op zelfdoding bij trans personen is kleiner, als gevolg van betere acceptatie van geslachtsverandering. Toch blijft het overlijdensrisico over de hele linie gelijk; namelijk tweemaal groter dan onder de bevolking als geheel.

Voor een verdere verbetering van de overlevingskansen van trans personen moet er volgens de onderzoekers meer aandacht komen voor de psychische gezondheid, zodat onder meer overmatig alcoholgebruik vermeden kan worden.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.