Biografe Rudi Wester onthult portret van verzetsstrijder Jef Last

Op 20 augustus onthulde biografe Rudi Wester een  portret van de homoseksuele schrijver en verzetsstrijder Jef Last. De opdracht voor dit schilderij kwam van de Stichting Roze in Verzet en de avond rond de onthulling werd georganiseerd door de Zóciëteit, een  club speciaal voor 50+ homomannen.

Tekst en foto’s: Maurits Huijbrechtse    

De schilder Herman Morssink gaf een korte introductie over het doel van de Stichting Roze in Verzet om LHBT+verzetsstrijders te eren  en hoe zijn schilderijenserie daarin past. Op de avond zelf waren ook andere schilderijen uit de serie ‘roze verzetshelden’ te bewonderen, waaronder de portretten van Frieda Belinfante, Ru Paré en Nico Engelschman.

Daarna nam Rudi Wester het woord, die vertelde dat haar biografie van net iets meer dan vijfhonderd bladzijden makkelijk vierduizend bladzijdes lang had kunnen zijn. Zo’n veelzijdig mens was Jef Last. Daarop volgde een gesprek met de in de zaal aanwezige leden van de Zóciëteit. Rudi Wester gaf een uiteenzetting over het veelzijdige leven van deze idealist die altijd opkwam voor de onderdrukte. Last streed bijvoorbeeld voor de vrijheid van Suriname en Indonesië en was ook een van de oprichters van de Shakespeare Club, de voorloper van het COC.  

Naast Rudi Wester zaten Herman Morssink en ikzelf aan de sprekerstafel en er was een overvloed aan vragen en opmerkingen uit de zaal. Zo bleek een van de aanwezigen Jef Last eenmaal te hebben ontmoet in een Amsterdams logement enkele jaren voor zijn dood, en bleven ook themas als de aard van de homovervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog niet onaangeroerd. 

Rudi Wester met op de achtergrond een portret van Willem Arondeus

Na de onthulling van het portret, waarbij ik Rudi Wester bij mocht assisteren, ging zij in op het oorlogsverleden van Last. De oorlog begon voor Last eigenlijk al in Spanje in 1936 waar hij als vrijwilliger tegen de troepen van Franco streed. Tijdens de Duitse bezetting was Jef Last actief in het verzet en dan vooral door zijn werk voor de Vonk-groep, een linksgeoriënteerde verzetsgroep die het gelijknamige blad uitgaf.

Gek genoeg is Last nooit onderscheiden voor zijn verzetswerk. Hij zou namelijk postuum kunnen worden gedecoreerd met het Verzetsherdenkingskruis, een waardige waardering om deze bijzondere idealistische duizendpoot levend te houden in onze geschiedenis. De Stichting Roze in Verzet zal samen met Rudi Wester gaan ijveren om deze erkenning voor Last te realiseren. Kortom: wordt vervolgd.  

*

Maurits Huijbrechtse (1997) studeert geschiedenis aan de UvA. Voor Gaykrant schrijft hij regelmatig over LHBT+geschiedenis, vaak in samenwerking met IHLIA, neemt hij interviews af en schrijft hij over zijn eigen ervaring als deel van een dubbele minderheid: homoseksueel en lichamelijk gehandicapt. Naast zijn werk voor Gaykrant is hij actief bij Museum Engelandvaarders en binnen D66. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Biografe Rudi Wester onthult portret van verzetsstrijder Jef Last

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.