Let them fly

“Een volk dat voor tirannen zwicht,

zal meer dan lijf en goed verliezen,

dan dooft het licht.”

Aan deze tekst van Henk van Randwijk moest ik meteen denken toen ik berichtgeving van Het Parool en AT5 las. Hierin stond dat studentenhuisvester DUWO het ophangen van regenboogvlaggen verbood. “Als er toch een banier wordt opgehangen, zal Duwo ze verwijderen”, waarschuwde de beheerder. Op de site van DUWO is een nieuwsbericht geplaatst waarin enige nuance wordt aangebracht.

Maar bewoners van de studentenflat waar een in brand gestoken regenboogvlag tot vier ziekenhuisopnames heeft geleid, zien dit toch anders: zij reageren witheet op de mail van DUWO. “Ik vind het totaal absurd. In plaats dat er maatregelen worden getroffen om onze veiligheid te waarborgen, mogen wij nu geen vlaggen meer ophangen. Totaal de omgekeerde wereld. Het is niet onze schuld dat iemand ons gebouw in de fik steekt. Dit is gewoon victim blaming. Ik ben zo kwaad. Zo ontzettend boos.”

Aldus een student die in de flat woont. En deze bewoner heeft een punt, want eerder liet een woordvoerder al aan De Telegraaf weten dat de studentenhuisvester op basis van een ‘kosten-baten afweging’ geen cameratoezicht heeft geïnstalleerd.

Ook vanuit de politiek wordt er met afschuw gereageerd op het gebeuren. SP Fractievoorzitter Erik Flentge laat weten: “Hoe je het ook wendt of keert: het is uiteindelijk de wereld op zijn kop en een capitulatie van dit soort geweld.” Ook PvdA raadslid Dennis Boutkan laat van zich horen via Twitter:

Reactie van Dennis Boutkan

Maar ook de gemeente heeft hier natuurlijk een rol. De onlangs opgerichte Regenboog Veiligheids Alliantie (RVA) -waarin diverse LHBTI+ belangenbehartigers samen met politie, justitie en gemeente overleggen om juist dit soort incidenten krachtdadiger aan te pakken- zit hier dan ook bovenop, aldus co-coördinator Irene Hemelaar. De Gaykrant is aangesloten bij de RVA en blijft deze zaak eveneens op de voet volgen.

Let them flags fly!

#IKBENHETZAT!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Let them fly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.