Ferry Doedens: ‘Leer jezelf accepteren, je bent vaak zelf al een stap verder dan anderen.’

Ferry Doedens (31). Bij het grote publiek is hij beter bekend als Lucas Sanders in Goede Tijden Slechte Tijden, maar naast acteur is hij ook musicalster en heeft hij zich na het vertrek uit GTST op zijn muziek gericht. Nu zijn nieuwste single Niemand Zoals Jij uit is, vond Gaykrant het hoog tijd voor een interview met deze artistieke duizendpoot.  

Tekst: Floor Brands
Foto’s: Filisa Alma

 Hoe is het met je? 

Het gaat goed, net een heerlijke vakantie gehad en bij mijn moeder in Drachten weer helemaal tot rust gekomen. Nu weer naar huis in Amsterdam.  

Ga je vaker naar je moeder om tot rust te komen?  

Het afgelopen jaar is natuurlijk best heel heftig geweest in vele opzichten, dus ik ben toen vrij veel in Drachten geweest. Ook om lekker te kunnen schrijven aan mijn nummers. In januari kwam Gevallen uit en dan nu mijn nieuwste single Niemand Zoals Jij.  

Zou je alleen muziek willen doen?  

Ik vind juist die combinatie van zingen en acteren heel fijn. Daarom vind ik musicals ook zo leuk want dan kan ik alles doen. En theater is sowieso leuk, vooral de interactie met het publiek.  

Je nieuwe single, vertel, schreef je die zelf? 

Ja, samen met Luc Wegels. Ik ben supertrots op dit nummer. Het gaat erover dat als je gevoelens voor iemand hebt, je deze gewoon uitspreekt. Het gaat eigenlijk over een jongen met wie ik aan het daten was. Nu overigens niet meer.

Jammer, dus geen sappige roddel?

Hahaha nee.  

Zijn je nummers allemaal autobiografisch?  

Gevallen, mijn vorige single, en dit nummer wel. Soms is het goed je kwetsbare kant te laten zien. Ik denk dat dat met deze nummers heel goed gelukt is.  

Allemaal in de rust van Drachten geschreven. 

Ja absoluut. Samen met Luc. Drachten is voor mij even een thuishaven en een plek waar ik in alle rust kan zitten schrijven.  

Heb je al veel reacties gehad op je single? 

Hij wordt goed beluisterd, maar ik verwacht geen nummer één hit. Ik doe het stapje voor stapje. Overigens is dat dan wel weer echt iets anders, want ik doe normaal tien dingen tegelijk en nu echt niet. Dit geeft ook wel in zekere zin een soort van rust. Ik krijg wel hele lieve reacties en dat doet goed.  

Mensen kennen je natuurlijk vooral van GTST. Zijn mensen nog wel eens verbaasd dat je ook zingt. 

Ja soms wel, maar de meesten weten het wel. Ik heb natuurlijk ook met Guido Spek en Robin Martens wel eens in de serie gezongen, dus de meesten weten dat ik zing.  

Heb je met Pride nog iets gedaan?  

Ik wilde heel graag naar Milkshake, maar dat gaat niet door helaas. Volgend jaar maar weer proberen. Ik wil er wel heel graag weer een keer heen, het is supergezellig en iedereen mag gewoon zijn wie hij of zij is. Dat waardeer ik ook zo aan de Pride. Niemand kijkt je raar aan als je er een beetje anders uitziet.  

 Hoe vind jij dat het staat met de acceptatie?  

Ze zeggen dat de acceptatie er wel is, maar ik denk dat het altijd een zorgenkindje blijft.  

Hoe was je eigen coming-out eigenlijk? 

Had ik niet echt. Ik ben zelf homoseksueel en een jaar of elf geleden kreeg ik mijn eerste vriendje. Ik was een jaar of vijftien toen ik het mijn ouders vertelde, maar die staan hier heel open in en hebben het nooit als probleem gezien. Ik heb ook even mijn bi- periode gehad maar dat was snel over. Toen ik in GTST ook uit de kast kwam, wisten mensen het natuurlijk al snel. Ik realiseer me heel goed dat ik het daarmee heel goed heb gehad als je soms de verhalen van anderen hoort. 

Wat zou je jongeren die hier wel heel erg mee worstelen mee willen geven? 

Leer jezelf accepteren, je bent vaak zelf al een stap verder dan anderen. En als je jezelf accepteert, dan straal je dat ook uit. Mensen oordelen heel snel, probeer je daar vooral niet te veel van aan te trekken.   

Wat zijn je plannen nog de komende tijd? 

Ik ga over een maandje naar Amsterdam-Oost verhuizen en in september heb ik ook nog een paar leuke optredens staan. Verder lekker veel sporten, dat is een heerlijke uitlaatklep, en ook zou ik graag weer naar Bali gaan, dat is een prachtig eiland. Volgend jaar ga ik iets doen in het theater, maar daar kan ik nog niet te veel over zeggen.  

Wat zou je mensen die dit lezen nog mee willen geven? 

We hebben veel sociale media, maar probeer je telefoon wat vaker weg te leggen. Zorg iets meer voor jezelf en kijk minder naar een ander.  

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.