Deze keer de tweede zomerse editie van onze boekenplank. Deze maand aandacht voor recent verschenen boeken met een uitgesproken regenboog-kleur en/of geschreven door een lhbt-auteur. Gaykrant maakte een selectie in samenwerking met boekhandel Van Piere in Eindhoven.
Tekst: Paul Hofman
1 | Ricardo Visscher – Van groenteboer tot t*ringhoer | Uitgeverij RicardoRicardo
In dit boek tekent Frank Hop het verhaal op van entertainer Ricardo Visscher. Het bestrijkt zijn leven tot nu toe: over zijn jaren in een Amsterdams mannenbordeel, en daarna als travestiet achter het raam in de Bloedstraat op de Wallen. Het verhaal raast door een periode van vier jaar in het jonge leven van Visscher. Ricardo is amper twintig als hij voor het eerst met de Amsterdamse gay scene in aanraking komt.
De gay bars in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat worden nog flink bezocht en discotheek iT vlakbij doet avond aan avond goede zaken. Ricardo is jong, aantrekkelijk maar onzeker. Hij smacht naar erkenning. Hij valt voor de charmes van de bloedmooie Turks-Nederlandse Aydin, die hem introduceert in een Amsterdams mannenbordeel. De aandacht die hij daar ontvangt van mannen en het snel verdiende geld, en zijn liefde voor de afstandelijke Aydin zorgen ervoor dat Ricardo het wereldje wordt ingezogen.
Dat hij dit werkt doet mag thuis niet bekend worden. Daar is Ricardo als de dood voor. Het blijkt lastiger dan verwacht de waarheid te verhullen. Ondertussen is zijn alter ego Rachel O’Neill nergens meer te missen. Uiteindelijk neemt hij als drag plaats achter een raam op de Wallen.
‘In één ruk uitgelezen, met vaart en humor geschreven, rauw, heel persoonlijk, gedurfd, heftig’
2 | Mano Bouzamour – Bestseller Boy | Uitgeverij Prometheus
Mohamed Zebbi is een jongen van de straat die maar één droom heeft en dat is de literaire wereld bestormen. Wanneer zijn debuutroman Mohamed, de proleet verschijnt is zijn naam in één klap gevestigd. Maar zijn ouders zetten hem het huis uit en door zijn vrienden wordt hij verstoten. Hier begint zijn zwerftocht door Amsterdam op zoek naar een huis.
‘Een interessante invalshoek voor een verhaal, echter niet overtuigend uitgewerkt, Reve wordt in dit boek genoemd maar de opvattingen over homoseksualiteit van de auteur Bouzamour zijn kleingeestig’
3 | Janet W. Hardy en Dossie Easton – De integere slet | Uitgeverij Ten Have
Van de Engelstalige editie zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Deze Nederlandse vertaling van het klassieke handboek voor polyamorie, open relaties en meer vrijheid in seks en de liefde verscheen onlangs. Auteurs Hardy en Easton laten zien hoe je op een moreel verantwoorde manier meerdere geliefden tegelijkertijd kunt hebben.
Het boek geeft antwoord op alle mogelijke vragen over de polyamoreuze levensstijl, en biedt handreikingen voor de bijbehorende uitdagingen, zoals jaloezie en oordelen uit de omgeving. Ze leggen uit hoe je dat kunt doen zonder elkaar te kwetsen – op een integere manier dus. Dat het belangrijk is om afspraken te maken binnen je primaire relatie, maar je elkaar ook niet te veel moet beperken met regels.
‘Intrigerend, leerzaam, auteurs geven veel uitleg over polyamorie, adviezen over hoe om te gaan met jaloezie, het belang van afspraken maken en je niet al te veel vast te leggen in verhoudingen, zijn interessant’
4 | Pimm van Hest & Esther Leeuwrik – Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt | Clavis uitgeverij
Ook kinderen hebben vaak kriebels in hun buik. Als ze hun eigen lichaam leren kennen, als ze voor het eerst verliefd worden, of als ze intimiteit of seksualiteit ontdekken. Allemaal heel natuurlijk. Dit boek, gericht op kinderen vanaf zes jaar, gaat over homoseksualiteit, diversiteit en inclusiviteit en leert kinderen ruimdenkend en liefdevol naar de wereld te kijken.
‘Mooi vormgegeven, prachtige illustraties, thema perfect belicht, informatief, zou in ieders boekenkast moeten staan, waardevol’
5 | Philippe Besson – Het laatste kind | De Bezige Bij
Anne-Marie neemt afscheid van haar jongste zoon. Hij gaat studeren, en na zijn vertrek zullen al haar drie kinderen het huis uit zijn. Dit boek is een verslag van de zondag waarop Théo naar een eigen appartement vertrekt. Anne-Marie helpt haar zoon met de verhuizing en merkt dat ze zijn afscheid bijna niet aankan. Ze zegt tegen zichzelf dat ze zich niet moet aanstellen, maar de kleinste handelingen duizelen haar. Het vooruitzicht van een leven zonder haar Théo is bijna onvoorstelbaar.
‘Ontroerend, verdrietig, knap hoe Besson de gezinsdynamiek schetst, indrukwekkend, monumentaal, weergaloos’
Net binnengekomen: De profeten van Robert Jones Jr (Spectrum Boeken)
Deze roman gaat over zowel onderdrukten als onderdrukkers, en legt zo de zie bloot van slavernij. Isaiah was van Samuel en Samuel was van Isaiah. Dat was altijd zo geweest, en zou ook altijd zo blijven. In elkaars aanwezigheid waren hun lichamen niet langer een lege huls en vonden ze reden voor hun bestaan. Maar wanneer hun lotgenoten zich tegen hen keren, wordt de liefde tussen de twee ineens gezien als een gevaar voor de harmonie op de plantage.
‘Hartverscheurend, vele perspectiefwisselingen maken alles goed invoelbaar, bloemrijke taal’
*
Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.