Gastcolumn: De toekomst is aan de Rikkerts

Lieve queers, het is en blijft schrikken, alle reacties uit de Nederlandse onderbuik als we ons in al onze pracht en praal laten zien. Zoals eergisteren Rikkert van Huisstede bij De Slimste Mens. De reacties op de sociale media liegen er niet om. Wat een haat, wat een dommigheid, wat een onwetendheid.

We weten al langer dat ook het “progressieve tolerante” Nederland een groot probleem heeft met genderdiversiteit. Zo bleek uit mijn onderzoek naar antihomogeweld uit 2009 dat homomannen die als vrouwelijk worden gezien vaker klappen krijgen dan homomannen die als mannelijk worden gezien.

Dit is allemaal het gevolg van de 12.000 jaar oude heteronorm die tijdens de landbouwrevolutie is ontstaan, en die ons gevangen houdt in illusies over wat een “normale man” en een “normale vrouw” zou moeten zijn. Een norm die onze moderne samenleving steeds slechter past. Maar die norm is zo diepliggend, daar zijn we gewoon echt nog lang niet vanaf, hoe indrukwekkend de successen ook zijn geweest van 60 jaar queer emancipatie in het westen.

Des te belangrijker dat wij als LGBTIQ+-gemeenschap ons nu steeds meer in al onze diversiteit laten zien. Wij willen niet “geaccepteerd” worden binnen de norm van heteroseksualiteit en binaire genders. Wij willen die hele norm ter discussie stellen, en een heel nieuw mensbeeld neerzetten: de mens als intrinsiek androgyn en fluïde op het gebied van seksualiteit en gender.

Het is een hard gelag dat dat ideaal na alle inspanningen en successen van de voorvechters uit onze community – de huidige “roze ouderen” – nog steeds zo ver weg lijkt. Maar laat er geen misverstand over bestaan: wij maken de klus af waar zij mee begonnen zijn. Die heteronorm gaat uiteindelijk echt bezwijken, en het patriarchaat zal echt instorten. En eergisteravond zijn we door die prachtige en dappere Rikkert weer een stapje dichterbij gekomen.

Laurens Buijs

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Gastcolumn: De toekomst is aan de Rikkerts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.