De kracht van Queer Gym 

Tijdens diens transitie was theaterdocent, performer en personal trainer Romy Rockx (hij/hem, die/diens) in de sportschool vooral bezig met vragen als: in welke kleedkamer moet ik me omkleden? Train ik met de mannen mee en zo ja, moet ik ze dan uitleggen wie ik ben? Zo ontstond de behoefte om een queer gym op te richten, een plek waar iedereen veilig kan sporten, om zo het plezier en vertrouwen (terug) te vinden in het lijf en in bewegen.

Tekst: Anne Deijkers
Foto: Joel Quayson, met
links Romy Rockx

De queer gym is gevestigd in een oude basisschoolgymzaal in Rotterdam. Zelf geeft Romy krachttraining en personal training. “Het werk van theaterdocent en personal trainer lijkt in bepaalde zin wel op elkaar: in het theater probeer ik een acteur in zijn kracht te laten staan, in de gym geef ik mensen letterlijk kracht.”

Romy, jij bent de oprichter van Queer Gym, een gym voor non-normatieve lijven. De slogan van de gym is “An inclusive gym for every body” met een spatie tussen every en body, oftewel niet alleen voor iedereen, maar vooral voor ieder lichaam. Wat versta jij onder non normatieve lijven?

Bij ons is iedereen welkom die zich verwant voelt met queer-zijn en die op zoek is naar een veilige plek om te sporten. Voor iedereen die het spannend vindt om met het lijf te bewegen in een reguliere sportschool. Iemand die misschien niet voldoet aan maatschappelijke vormen en gender verwachtingen. Iedereen die het gevoel heeft:‘mijn lijf voldoet niet aan de norm, maar ik wil veilig kunnen sporten zonder oordeel’.

Dat kan dus ook iemand zijn met een fysieke beperking, brandwonden of iemand die qua gewicht niet voldoet aan schoonheidsidealen. Cisvrouwen die gewoon lekker in een sportbeha en een doorschijnende, versleten legging willen sporten zonder aangestaard te worden. Kortom: iedereen die zich kwetsbaar voelt. Natuurlijk is feeling hebben met queer-zijn wel belangrijk. Wat queer-zijn betekent kan voor iedereen anders zijn. En het kan natuurlijk ook dat iemand denkt “mij niet gezien daar”, en dat is toch ook helemaal prima!

Hoe ben je op het idee gekomen om een Queer Gym op te richten?

Er zijn natuurlijke allerlei sportscholen die open mindedzijn, waar iedereen welkom is. Maar ik heb zelf de ervaring dat ik het tijdens mijn transitie ingewikkeld vond. Ik was steeds bezig met vragen als: welke kleedkamer moet ik gebruiken? Gaan mensen iets zeggen? Ga ik met de mannen meedoen? Moet ik uitleggen wie ik ben? Ik had daar eigenlijk helemaal geen zin in. Ik wilde gewoon sporten en niet bezig zijn met dat soort vragen.

Het was niet zo dat mensen onvriendelijk waren hoor, maar ik was er zelf constant mee bezig en zo ontstond de behoefte aan een plek waar ik kon sporten en bezig kon zijn met mijn lijf op een prettige manier. Ik had al van queer gyms gehoord in Amerika, maar in Nederland bleek dit nog niet in deze vorm te bestaan. Het leek me een gat in de markt, maarja, dan moet je het nog wel opzetten en waarmaken. Dat is hard werken.

Het klinkt als een concept waar al lang behoefte aan moet zijn geweest. Hoe komt het, denk je, dat dit nog niet eerder opgezet is door iemand?

Er zijn al wel stappen in de richting gemaakt, zo zijn er sportscholen alleen voor vrouwen. Maar die richten zich dan dus erg op het vrouw-zijn. Dan is er Tijgertje, een gay sportclub in Amsterdam, Ketelbinkie in Rotterdam, We are queer voor personal training en Hizzfit voorqueer livestyle coaching. Allemaal mooie initiatieven.

Hoe onderscheidt Queer Gym zich van de al bestaande sportscholen?

Wij zijn niet alleen een sportschool waarin we groepslessen als pilates, yoga en boksen geven, maar we zijn ook een vereniging waarin we voor elkaar opkomen. De gym is niet alleen inclusief qua gender, seksualiteit, maar ook qua fysieke en/of mentale beperkingen, schoonheidsidealen, huidskleur, lichaamsgewicht en -vorm, maar ook qua portemonnee.

Als je rond de armoedegrens leeft, geen inkomen hebt of op een andere manier financiële problemen hebt, moet je ook de kans krijgen om te kunnen sporten. Als je het kan betalen, dan betaal je de reguliere prijs, maar als mensen het niet goed kunnen betalen, kunnen ze dit ook met mij bespreken, dan gaan we kijken wat er mogelijk is. Ook hier gaan we uit van het creëren van een veilige omgeving en vertrouwen. Bij armoede komt ook schaamte kijken.

“In het theater probeer ik een acteur in zijn kracht te laten staan, in de gym geef ik mensen letterlijk kracht.”

We krijgen van onze leden reacties als: “Zo fijn dat ik mag vertellen wie ik ben en hoe ik genoemd wil worden, om mensen te zien die lijken op mij.” Wij zijn ook bezig met de buitenkant, maar vanuit een andere benadering. We gaan niet per definitie voor die platte buik, maar om kracht en vertrouwen (terug) te winnen in het lijf en we kijken niet op van een man die zijn nagellak heeft opgelaten tijdens een groepsles. Je doelen kunnen samenhangen met toekomstige operaties of juist revalidatie. Als je wilt, dan helpen we je aan een masculiene spieropbouw of mooie billen en ondertussen delen we ervaringen.

In hoeverre stop jij jouw eigen ervaringen in jouw trainingen? Jouw persoonlijke ervaringen misschien, maar ook jouw ervaring als theaterdocent.

Ik geef zelf de krachttraining en personal training. Als theaterdocent laat ik acteurs zien dat ze ruimte in mogen nemen, dat ze mogen laten zien wie ze zijn. Zowel in het theater als in de gym gaat het om de juiste sfeer creëren zodat iedereen zich veilig voelt om te stralen.

Jij komt op mij over als zelfverzekerd en comfortabel met jouw lichaam. Ben jij met jouw eigen ervaringen en voorkomen een voorbeeld voor de mensen die bij jou komen trainen?

Op een bepaalde manier zou ik een voorbeeld kunnen zijn, ja. Ik ben niet bang om mijn lijf en kwetsbaarheid te laten zien. Ik ben me ervan bewust dat mijn lijf op bepaalde vlakken behoorlijk normatief is; ik ben dun, wit, ik word gelezen als een cisman en ik heb een relatie met een vrouw, maar als ik mijn shirt uittrek heb ik wel de littekens en ik ben geen afgetrainde dude. Ik vind het fijn om daarin een voorbeeld te zijn voor mensen die dat wel spannend vinden.

Als mensen dit lezen en ook eens zouden willen kijken of dit iets voor hen is, wat kunnen ze dan doen? 

Check vooral onze website www.queergym.nlQueerGym is voor nu gevestigd in een gedeelde gymzaal in Rotterdam. Vanuit hier wil ik een community op gaan bouwen die zich kan vestigen in een permanente ruimte waar je kan komen sporten wanneer je wilt. Voor nu is het op afspraak of als onderdeel van een personal trainer programma. 

Wil je weten of deze gym iets voor je is? Geef je dan op voor een proefweek waarin je zelf lessen kunt proberen en de kracht van Queer Gym kunt ervaren. 

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.