COC bij Pride: ‘Terug naar de wereldkopgroep.’

Het COC wil terug naar de wereldkopgroep als het gaat om rechten en acceptatie van LHBT+personen. Die oproep aan Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) deed de organisatie tijdens de Pride Walk Amsterdam op zaterdag 7 augustus en met een open brief in NRC Handelsblad.

Tekst: COC Nederland 
Foto: Geert Tol voor COC Nederland

Rutte en Kaag schrijven momenteel een concept-regeerakkoord dat ze waarschijnlijk rond 15 augustus presenteren. Het COC roept de partijen op om niet weer vier jaar met de ChristenUnie te gaan regeren, omdat die partij tegenstander is van veel onderwerpen waarbij COC juist voorop wil lopen.

Bij de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2001 liep Nederland voorop in de wereld, nu bungelt ons land op en magere 12e plaats in Europa van landen waar LHBT+rechten goed geregeld zijn, ver achter landen als Malta, België en Luxemburg.

Om daar verandering in te brengen wil het COC dat Rutte en Kaag de afspraken uit COC’s Regenboog Stembusakkoord overnemen in het regeerakkoord. Dat akkoord is getekend door tien partijen – waaronder VVD, D66 en CDA – die samen goed zijn voor een ruime Kamermeerderheid.

In het akkoord beloven partijen om de komende kabinetsperiode maatregelen te nemen tegen anti-LHBT+ geweld en discriminatie, voor acceptatie in het onderwijs en om meer aandacht te besteden aan discriminatie wegens een stapeling van gronden, bijvoorbeeld omdat iemand zwart en transgender is.

Verder beloven ze om wetgeving te verbeteren, bijvoorbeeld met verankering van LHBT+rechten in de Grondwet, hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld, een wettelijk verbod op zogenaamde ‘LHBT+genezing’, een meerouderschapswet en de mogelijkheid voor een ieder om in plaats van M of V een X in het paspoort te krijgen.

De ChristenUnie, die het Regenboogakkoord niet tekende, is tegenstander van diverse van deze voorstellen en wist te voorkomen dat ze door het vorige kabinet werden uitgevoerd. Daarom wil het COC niet dat VVD en D66 opnieuw met die partij in zee gaan.

‘De ChristenUnie maakt voorzichtige stapjes vooruit als het gaat om LHBT+emancipatie, en dat is positief,’ aldus Astrid Oosenbrug. ‘Maar wij willen méér dan voorzichtige stapjes. We willen terug naar de wereldkopgroep als het gaat om gelijke rechten voor LHBT+personen, zoals bij de openstelling van het huwelijk in 2001.’

Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland

Het COC droeg tijdens de Pride Walk borden mee met teksten als ‘Terug naar de kopgroep’. Ook waren er borden die oproepen tot betere wetgeving, zoals een verbod op ‘LHBT+genezing’. COC-directeur Marie Ricardo deed die oproep ook in een speech.

Uit een onderzoek dat de actualiteitenrubriek EenVandaag deze week publiceerde, blijkt dat nog maar 32 procent van de LHBT+personen in Nederland vindt dat ons land voorop loopt als het gaat om gelijke rechten en acceptatie. Vorig jaar was dat nog 48 procent.

Het COC liep mee met de Pride Walk en stond daar ook stil bij haar aanstaande 75-jarig bestaan en wat er in die tijd is bereikt. Het gaat bijvoorbeeld om een einde aan strafbaarheid (1971), openstelling van het huwelijk (2001), verplichte aandacht voor acceptatie op school (2012), een wet lesbisch ouderschap (2014) en een nieuwe transgenderwet (2014).

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “COC bij Pride: ‘Terug naar de wereldkopgroep.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.