Bi+ Powerspeech Pride Walk Amsterdam 2021

Ik ben Joshua, trotse vader van drie prachtige jonge kinderen. Ik dacht vroeger dat ik hetero was en leefde met het idee dat je het een of het ander moet zijn: of homo of hetero. Maar ik kwam erachter dat ik dat helemaal niet ben. Ik ben bi! Bi betekent voor mij: ik wil me helemaal nergens op vastleggen. Nou, eigenlijk wel, op een ding en dat is liefde!

Ik sta hier vandaag voor alle mensen die op meer dan een gender vallen en bi+ zijn. Voor diegenen die zich bi, queer, pan of fluide noemen. Voor diegenen die zichzelf niet willen benoemen maar het gewoon doen. Voor diegenen voor wie gender niet uitmaakt en die op een persoon vallen. Voor degenen die zich hetero of homo noemen maar diep in hun hart meer verlangen maar het niet durven. Ik sta hier voor diegenen die denken dat je het een, hetero, of het ander, homo moet zijn. Voor degenen die niet gevangen willen zijn in die monoseksuele norm; de norm dat je op een geslacht of gender hoort te vallen. En ik sta hier voor de bi+ mensen die hun seksualiteit en relaties het liefst alleen beleven en voor hen die meerdere partners hebben en voor hen die dat graag met een partner willen beleven.

Ik sta hier. Niet om de problemen die jullie werkelijk hebben te benadrukken. Want we weten dat die er zijn. Niet serieus genomen worden, ontkend worden, foute grappen of opmerkingen krijgen, niet open durven zijn naar anderen, ja soms zelfs niet eens naar een partner uit angst voor reacties, niet weten of je bi+ zijn gerespecteerd wordt, ook in lhbti+ kringen. Ik richt me tot al die mensen met bi+ gevoelens en ervaringen: jullie zijn prachtig en waardevol. Jullie gevoelens en ervaringen doen er toe en vallen niet te ontkennen of te besmetten. Iedereen moet die serieus nemen. Jullie levensgeluk is belangrijk. Hoe jullie je seksualiteit en relaties beleven is waardevol. Of je nu uit de kast wilt komen of er helemaal niets over wilt zeggen, ik zeg jullie: neem alle ruimte, ook als je die nu niet hebt. En als je de ruimte niet kan nemen: wees wijs en zorg goed voor jezelf.

Ik richt me ook tot jullie die monoseksueel, ofwel homo, lesbisch of hetero zijn, en vraag jullie dit: geef alle mensen met bi+ gevoelens en ervaringen de ruimte, net zoals jij wilt dat iemand jouw gevoelens serieus neemt. Ook al snap jij zelf misschien niets van de gevoelens van bi+ mensen.

Mijn boodschap voor iedereen die nu luistert is: weg met die heteronorm, en ook weg met die monoseksuele norm! Met zijn allen kunnen we er voor zorgen dat er meer ruimte komt voor iedereen!

Happy Pride!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.