Uitreiking eerste Saïd Penning

Vrijdag 30 juli was het Loyd Hotel in Amsterdam het decor van een historisch moment: de uitreiking van de eerste Saïd Penning. Dit is een door Stichting Pink Marrakesh ingestelde waardering voor een organisatie of persoon die zich inzet voor bi-culturele LHBT+personen.  

Tekst: Maurits Huijbrechtse
Foto Saïd: Jan van Breda

Saïd Zankoua

Voorafgaand aan de uitreiking werd stilgestaan bij het leven van  Saïd Zankoua. Saïd is de naamgever van de penning. Zijn plotselinge dood op 17 mei vorig jaar  liet een grote leegte achter. De uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland afkomstige Saïd was een bekend gezicht in de LHBT+gemeenschap. 

Saïds korte leven speelde zich af op verschillende kruispunten van identiteiten. Hij was homo, moslim, Marokkaan, Nederlander, Utrechter, Amsterdammer, zoon en broer. Het leven op deze vele kruispunten was voor hem vaak een strijd. Soms werd hij bijvoorbeeld negatief aangesproken op het feit dat hij Marokkaan was en dan weer op zijn homoseksualiteit, die binnen de Marokkaanse gemeenschap waarbinnen hij opgroeide niet werd gecapteerd. Ondanks de hoge prijs die hij er voor betaalde, zocht hij de zichtbaarheid en de trots op. Daarmee was en is Saïd een voorbeeld voor velen. De penning houdt de geest van Saïd levend.

Beppie Westerhout en Nassiri Belaraj, directeur van Pink Marrakech

De genomineerden

Sandro Kortekaas: zet zich met zijn stichting LGBT+ Asylum Support onvermoeibaar in voor LHBT+vluchtelingen. LGBT+ Asylum Support helpt hen in de procedures en ijvert voor een veilige plek voor LHBT+ers in asielzoekerscentra.     

Stichting Maruf: zet zich in voor regenboogmoslims en zij die een achtergrond hebben binnen de Islam. Maruf opereert veelal onder de radar met raad en daad voor haar doelgroep. Het verhaal van Saïd weerklinkt in veel van de verhalen die de vrijwilligers van Maruf horen.

Vanny Reyes: is oud voorzitter van COC-Amsterdam en omstreken. Tijdens zijn termijn als voorzitter heeft het COC-Amsterdam verschillende projecten opgezet die zich speciaal richten op bi-culturele LHBT+ers. Een van de projecten is speciaal gericht op jonge, bi-culturele transpersonen.  

De erepenning  

Voordat de genomineerden hoorden wie er met de eerste penning zou worden beloond, was het eerst de beurt aan Beppie Westerhout. Beppie was als buurvrouw en moeder van Saïds beste vriendin een veilige haven in een verder vijandige omgeving. Beppie wist van geen wijken toen zij zag hoe Saïd in elkaar werd geslagen. Ze sprong tussen de jongens en Saïd in, werd bespuugd en kreeg zelf ook klappen.

De eerste Saïd Penning is gegaan naar Stichting Maruf voor hun werk met (ex-)moslims uit de regenbooggemeenschap. Gaykrant feliciteert alle genomineerden, Stichting Maruf en Beppie Westerhout.

De uitreiking werd muzikaal omlijst door Victoria False die drie liederen ten gehore bracht. 

Het eerbetoon aan Saïd is terug te zien op de Facebookpagina van Pink Marrakesh. 

Klik hier voor de Website van Pink Marrakech

Stichting Maruf

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.