Lieve Bettine #7

Lieve Bettine,

Nooit had ik gedacht je te schrijven, maar ik vind je antwoorden in je rubriek treffend en eerlijk.

Ik ben een man van middelbare leeftijd en heb al diverse relaties achter de rug. Bij toeval ontmoette ik een fantastische man en twee jaar meende ik de meest fijne relatie te hebben, ondanks dat hij een eind van me vandaan woont. 

Niet eerder had ik zo’n gevoel van verliefdheid en geborgenheid gevoeld. Hij was zorgzaam, lief en enorm attent. Seksueel klikte het en ik kwam niets tekort. Ik had het gevoel dat ik hem dit ook gaf en hij bevestigde dat altijd met zijn woorden en daden.

De ene week bij hem, de andere week bij mij en vol spanning keek ik daarnaar uit. Om meer quality time samen te hebben, besloot ik voor hem minder te gaan werken.

Dat hij altijd te laat kwam vond ik geen probleem.

Na verloop werd de erotiek (veel) minder en hij zei steeds vaker dat hij moe was. Uiteindelijk kwam ik er achter dat hij, voordat hij bij me kwam, een bezoekje bracht aan gay parkings, en nadat hij bij me was geweest weer langs de weg met zijn broek op zijn enkels zou gaan staan. Niet dat ik in eeuwige trouw geloof, maar mijn vertrouwen was enorm geschaad. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit: hij wilde liever alleen zijn. De relatie werd beëindigd en heb daar veel verdriet van gehad en nog steeds heb ik een kras op mijn ziel. 

Na ruim een half jaar alleen te zijn geweest heb ik iemand leren kennen die ik leuk vind. Een sexy kerel, stoer  (je kent dat wel) en een generatie jonger dan ik maar duidelijk uit een ander milieu. Dit klinkt misschien snobistisch maar het is wel zo.

Bettine, nu komt het: hij is smoorverliefd om me geworden.

Maar tijdens een gesprek mis ik de ondertiteling als hij met me praat. Ik mis de diepgang én de intensiteit welke ik in voorafgaande relaties wel had.

Ik weet me inmiddels geen raad meer en wil hem geen verdriet doen, maar ik zie geen toekomst met hem en weet dat dit op niets uitdraait.

Weet jij misschien hoe ik hem dit het beste, op een niet kwetsende manier kan zeggen?

Liefs, Anoniem

_ _ _ _ _

Lieve Anoniem,

Zoals mijn wijze oma Johanna al tegen me zei: ‘Er is geen andere manier dan een kwetsende manier om een relatie te beëindigen of een relatie beëindigd te zien worden.’

Een wijze vrouw, onze oma….

Ze was ook wel een beetje alcoholistisch (mijn zusje Desiree heeft namelijk veel van haar weg) en ze lustte en raakte ‘m graag, die ouwe Johanna, en het is zoals ze het zeggen: dreumesen, dwazen en dronken mensen spreken de waarheid. Je hebt een ‘Ersatz-liefde’ proberen te ontdekken in de sexy kerel zonder ondertiteling. Dat is heel begrijpelijk, want je wil je grote parkeerplekkenliefde vergeten. Maar het woord zegt het al: Ersatz. Met een Ersatz als vijfde wiel aan je wagen moet je niet al te lang rond willen blijven rijden, zeker nu je hem valse hoop dreigt te bieden en hij smoorverliefd op je is geworden.

Maak het uit, maar wel tijdens een face-to-face gesprek met desnoods een glas goedkope Duitse sekt of vruchtenwijn in jullie beider handen en niet via een brief, e-mail of – nog erger – een appje. Het is even door de zure appel heen bijten, maar met zoveel mogelijk eerlijkheid in het leven verzuur je zelf het minst.

Ga voor de liefde. Ga voor de man van je eigen leeftijd waarbij je geen enkele ondertiteling meer nodig hebt, want daar heeft ieder mens recht op. En vind je deze liefde niet? Dan is het nog altijd zo dat de zoektocht naar de liefde leuker en beter kan zijn dan samen te zijn met iemand met wie je eigenlijk niet samen wil zijn.

Zoals mijn Franse, voor een kwart adellijke betovergrootmoeder Joséphine al zei: ‘Il vaut mieux être seul que mal accompagné’. 

De ondertiteling hiervan:

‘Beter alleen dan in slecht gezelschap.’

Het komt goed, lieve anoniem.

Liefs,

Bettine.

 

*

Lieve Bettine: in deze rubriek beantwoordt vrolijke, exotische en toch nette Bettine Wouterse (Breda, 24 juni, 19??) elke laatste zondag van de maand vragen over liefde, levensstijl, gender, prangende kwesties, etiquette en dilemma’s waar u dagelijks mee rondloopt of waar u wakker van ligt.

Heb je een vraag voor Bettine? Schrijf naar: bettine@gaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.