Zomereditie: van vrouwenseks en sadomasochistische jongensliefde

Het aanbod van LHBT+-boeken deze zomer is groot. Gaykrant maakte een selectie. Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft: het wordt een heerlijke zinderende leeszomer. Samen met hebban.nl organiseert Gaykrant in augustus de Regenboog Week met de verkiezing van de top-100 LHBT+-boeken aller tijden.

Tekst: Paul Hofman

1 | Stemvorken – A.F.Th. van der Heijden | Uitgeverij Querido

Twee getrouwde vrouwen, allebei moeder en midden veertig, storten zich vol overgave in een lesbische amour fou. Zwanet Vrauwdeunt, die het verhaal vertelt, doorkruist in een innerlijke monoloog het erotisch paradijs dat zij met haar geliefde Corinne Suwijn heeft ontdekt. Albert Egberts, ecchtgenoot en voormalig minnaar van de ander, is aangewezen op het sleutelgat. Corinne en Zwanet weerstaan de terreur van deze ‘ mannelijke blikken’, maar uiteindelijk is het de vijandige buitenwereld die hun liefde te gronde dreigt te richten.

Dikke pil, verwarrende verhaallijnen, soms ongeloofwaardige scenes, veel ellenlange beschrijvingen van lichamelijke seks, een zesje.’

 

2 | Het oog van de kraanvogel – Peter W.J. Brouwer | Uitgeverij In de Knipscheer

Wanneer Marcus voor zijn werk naar Japan reist, blijkt zijn komst voorbereid door Arthur, een oud-studiegenoot met wie hij meer dan twintig jaar geen contact heeft gehad. Marcus is na één conservatoriumjaar rechten gaan studeren terwijl Arthur orkestmusicus is geworden. Marcus laveerde dat eerste jaar tussen zijn vriendin, zijn muziekopleiding en de zorgzame maar claimende Arthur.

Het lange weekend dat de jongens samen aan zee doorbrachten, staat in hun beider geheugen gegrift. Wat stond zijn vriendschap met Arthur in de weg? In Tokio kijkt Marcus terug op een leven vol onvervulde verlangens. De ontmoeting met Arthur levert een nieuwe confrontatie op. Kijkt Marcus nu weer weg of heeft hij het lef om bij zichzelf te rade te gaan?

Coming-out in de meest brede zin van het woord, themas als zoeken naar je eigen identiteit, vriendschap, liefde, verdriet, schaamte, schuldgeaardheid, vriendschap, liefde, schaamte, verdriet, spijt en de tegenstelling tussen emotie en ratio komen voorbij. gevoel en rede/verstand. knap hoe de auteur in de huid en hoofd van de twee hoofdpersonages kruipt. Verrassende, gelaagde roman. Een aanrader.’

 

3 | De geschoren mens – Anatoli Mariëngof | Uitgeverij Pegasus

Deze roman verscheen in 1930 in Berlijn. Onverbloemd en anti-sentimenteel gaat het over een jongensvriendschap die begint op het gymnasium waar de ik-persoon Tititsjkin, op slag de nieuw aangekomen Sjpreegart gaat aanbidden. De roman begint met het einde van het verhaal, wanneer Tititsjkin het vernederende van de vriendschap niet langer kan verdragen en overgaat tot een crime passionel. In eigen land was het werk van deze auteur toen verboden.

Prachtig beschreven homo-erotische liefde tussen twee 19-jarige gymnasiasten, herkenbaar, emotionele afhankelijkheid en pure vernedering beeldend verteld, schitterend.’

 

4 | Benedetta – Judith C. Brown | Uitgeverij Prometheus

Benedetta is het verhaal van zuster Benedetta Carline, abdis van de nonnen theatinessen van Pescia bij Florence, aan het begin van de zeventiende eeuw. Op haar 23e begon zij erotisch-religieuze visioenen te krijgen die gepaard gingen met hevige lichamelijke pijnen. Een jonge non, Bartolomea Crivelli, werd aangesteld om haar bij te staan. Na een paar jaar werden de kerkelijke autoriteiten achterdochtig en stelden een onderzoek in.

Hieruit bleek dat de twee vrouwen al jaren een seksuele verhouding hadden. In het boek beschrijft de auteur die verhouding eb de onvermijdelijke gevolgen ervan. Tevens werpt dit boek licht op de mogelijkheden die vrouwen in de Renaissance hadden ten aanzien van hun ambities, hun verhouding tot elkaar en tot de autoriteiten. Het verhaal is onlangs verfilmd door Paul Verhoeven.

Opzienbarend met interessante wetenschappelijke onderbouwing, aangrijpend en fascinerend.’

 

5 | Volkomen onnatuurlijk gedrag – Harm Edens | Uitgeverij Spectrum

Scenarioschrijver, programmamaker en presentator Harm Edens schreef een nietsontziende autobiografie. In de jaren zestig groeit hij op in een gezin met Groningse roots waarin hij vaak het gevoel heeft dat hij er niet bij hoort. Hij lacht om dingen die niemand ziet en zegt dingen waar niemand de humor van inziet, hij ziet dingen die niemand ziet en zegt dingen die niemand begrijpt. Kortom: Harm is een buitenstaander in zijn eigen leven. Totdat hij op zijn vijftiende met school naar Londen gaat en zich daar helemaal op zijn plek voelt.

Bijzonder persoonlijk verhaal over beklemmende jeugd, openhartig en onthullend levensverhaal, vol humor.’

*

Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.