Stem vanaf nu voor de boekverkiezing ‘De Regenboog Top 100’

Vanaf vandaag kan op Hebban.nl gestemd worden voor ‘De Regenboog Top 100’. Tot en met 21 juli kunnen lezers hun stem uitbrengen op de mooiste LHBT+-boeken. De verkiezing levert een lijst van de honderd mooiste regenboogboeken op. De Top 100 wordt op 7 augustus bekendgemaakt.

De boekverkiezing is een samenwerking tussen lezerscommunity Hebban.nl en Gaykrant en moet leiden tot een zogenaamde canon voor de regenboogliteratuur; honderd boeken die vanwege de boodschap of het onderwerp aansluiten bij de LHBT+-belevingswereld. Het gaat om zowel vertaalde als oorspronkelijk Nederlandstalige boeken. Politicus, Eerste Kamerlid en schrijver Boris Dittrich is ambassadeur van de verkiezing.

Boris Dittrich: ‘Al toen ik een tiener was en met mijn eigen seksuele oriëntatie in de knoop zat, ben ik veel gaan lezen. Wat had ik me toen graag kunnen identificeren met karakters in mooie boeken. Helaas waren LHBT+-karakters dun bezaaid en als ze al in romans voorkwamen, dan eindigden ze meestal als moordenaar, depressief, alleen of pleegden ze zelfmoord. Het was echt moeilijk om boeken met goede verhalen te vinden waar ik me als zoekende tiener aan kon optrekken, die me konden inspireren en vooruithelpen. Daarom ben ik heel blij met het initiatief van de Regenboog Top 100.’

Stemmen

Lezers kiezen hun drie mooiste boeken uit een groslijst van ca. 550 boeken, samengesteld door de redacties van Gaykrant en Hebban en met behulp van de input van uitgeverijen. Ook is het mogelijk een extra vrije keuze op te geven.

► Stemmen voor de Top 100 kan via: www.hebban.nl/regenboog100

De Regenboog Top 100 wordt op 7 augustus bekendgemaakt. Van 2 tot en met 8 augustus wordt op Hebban de Regenboog Week gevierd, een van de themaweken van de CPNB-campagne Zomerlezen. Het is tevens de periode waarin de jubileumeditie van de vijfentwintigste Pride Amsterdam wordt gevierd. Hebban.nl en Gaykrant bieden gedurende deze periode gezamenlijk een online programma aan op hun beider platforms.

Gaykrant

Gaykrant is opnieuw gestart in het najaar van 2017. Inmiddels is de website het grootste LHBT+platform van Nederland en Vlaanderen. Ook verschijnt het laatste nieuws op LHBT+gebied via social media als facebook, twitter en instagram.

Hebban

Hebban is de grootste en populairste onafhankelijke boekensite van Nederland en Vlaanderen. Sinds de start in mei 2014 telt de website meer dan 100 miljoen pageviews en 2,7 miljoen lezerswaarderingen. Hebban bevordert lezen, maar vooral ook leesplezier. In de Hebban Reading Challenge (gestart in 2016) werden inmiddels meer dan 1 miljoen boeken gelezen. Hebban organiseert jaarlijks ca. 150 online leesclubs en andere (samen)leesevenementen. De Hebban Boekenapp voor iOS en Android behoort tot de best beoordeelde apps in de categorie Boeken en wordt door tienduizenden lezers gebruikt. Hebban maakt sinds januari 2021 deel uit van Stichting CPNB.

Stichting CPNB

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek en een gang naar boekhandel en bibliotheek te stimuleren initieert CPNB diverse campagnes en activiteiten. CPNB werkt altijd vanuit het collectief van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek, Nederland Leest en Hebban.nl.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Stem vanaf nu voor de boekverkiezing ‘De Regenboog Top 100’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.