LaBelinda over haar nieuwe single: ‘Ik wilde heel graag een disconummer.’

Peter uit Breda is vijfenvijftig en zijn alter ego is LaBelinda. Drag artiest en gangmaker met binnenkort zijn nieuwste op zomerse disco geïnspireerde single: Zaterdagnacht. Voor Gaykrant aanleiding om deze rasartiest eens beter te leren kennen.  

Tekst: Floor Brands

Nu wist ik tot Gaykrant mij vroeg dit interview met jou te doen nog niet wie LaBelinda of Peter was. Wellicht zijn er nog meer mensen die jou niet kennen. Kun je wat over jezelf vertellen? 

Oh ja, leuk! Ik ben Peter en mijn alter ego is drag queen LaBelinda. Ik heb een relatie van inmiddels alweer tweeëntwintig jaar en samen met mijn partner treed ik al een jaar of tien op. Op feesten, festivals en partijen.  Ook hebben mijn vriend en ik op het digitale platform van LINDA (LINDA TV) een eigen serie gehad van twaalf afleveringen, die een kijkje geeft in ons leven. Dat was wel echt heel gaaf. In het dagelijks leven ben ik fulltime medewerker attracties bij de Efteling en dat vind ik onwijs leuk om te doen.  

Door onze optredens kregen we steeds meer aanbiedingen, dus hebben we ons uiteindelijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook omdat we best wel wat kosten maken. Kijk alleen al naar onze kleding, die is erg verschillend. Soms wat uitbundig, soms wat ingetogener. En dan heb ik het nog niet eens over de make-up. Dat is ook best een kostbare aangelegenheid. Automatisch sta je dan ingeschreven als een bedrijfje, en kan je jezelf wel semiprofessioneel noemen. We doen dit allebei naast ons werk. We zijn hier niet afhankelijk van. Het is meer de kers op de taart.  

Je partner treedt ook op als drag?  

Ja, absoluut. Het is iets meer mijn passie dan die van hem. Hij houdt zich ook veel bezig met het schrijven van onze liedteksten. Hij heeft ontzettend veel humor op het podium. Daarentegen ben ik weer wat serieuzer en op die manier vullen we elkaar mooi aan.  

 En dan nu je solo single?  

 Ik wilde dat altijd al een keer doen, en nu door Corona kwam alles een beetje stil te liggen. Ik heb in de periode dat ik meer thuis zat mezelf voorgenomen om zeker één keer per week in de make-up te gaan, puur om het bij te houden en ideetjes uit te blijven werken. Uiteraard ook om mezelf hierin te verbeteren. Dat werkte voor mij heel ontspannend. Ik maakte ook filmpjes voor TikTok en deelde deze via Instagram en Facebook, dus zo bleef ik bezig.  

In deze periode heb ik ook kunnen werken aan mijn solosingle. Ik wilde heel graag een disconummer, ik ben nu vijfenvijftig en opgegroeid in die tijd. En dat is echt een inspiratie geweest voor dit nummer.  

Ik zat al heel erg lang met de Single van Patricia Paay in mijn hoofd, Saterday Nights. Als  kind zong ik dat lied altijd al mee en heb ik dit plaatje echt grijsgedraaid. Op de B kant van deze single stond de instrumentale versie, en kon ik zo met mijn vrij hoge, lichte stem het nummer inzingen en voelde ik me even een popster. 

Daarna ben ik met mijn ideeën naar onze producer gegaan.  Ik wist voor het overleg al hoe het moest klinken en hoe het eruit moest komen te zien. Mijn producer hoefde het alleen nog maar te maken. En we hebben gelukkig nu een heel goede producer: Harald Queens HQ Studio. Met hem zit ik altijd op één lijn en dat werkt erg prettig. 

In het nummer zit van alles wel wat, onder andere klanken die geinspireerd zijn op I Feel love van Donna Summer, en space- en robotachtige geluiden die je in de jaren tachtig veel hoorde in discoplaten. 

Nu is de clip opgenomen – en ik ben heel kritisch op mijzelf- maar sinds vanmorgen heb ik gezegd nu ben ik tevreden, dus binnenkort komt de clip uit. Ik heb de clip zelf geproduceerd 

Het is even een zijstraatje, maar het is best lastig om als drag een producer te vinden overigens. Niet iedere producer heeft er behoefte aan om hun naam aan een drag te koppelen. Best wel pijnlijk, maar het gebeurt.  

 Je hebt uiteindelijk de clip zelf opgenomen.  

Ik wilde in eerste instantie in een vliegtuig filmen, ook omdat ik het stewardesstypetje heel vaak terug laat komen in mijn TikTokfilmpjes. In de coronaperiode was dat echter heel erg ingewikkeld en niemand wilde meewerken met mijn project. Het duurde me uiteindelijk allemaal veel te lang, en ik wilde dóór. 

Uiteindelijk hebben we na sluitingstijd bij de H&M de clip opgenomen. Een goede vriendin heeft mij gefilmd en tussendoor een rolletje gespeeld terwijl ik aanwijzingen gaf, en dat was wel heel erg leuk en ontspannen. Gewoon met ons tweeën. 

Het tweede deel in de clip hebben we opgenomen bij Skate Fever in Capelle aan de IJsel. We zijn daar echt zo lief en gastvrij ontvangen. Echt fantastisch. We hebben daar het hele discogedeelte op kunnen nemen.  

Daarna ben ik de clip zelf avond aan avond zelf gaan zitten gaan editen. Dat was uiteraard veel werk, maar leuk om te doen.  

Het ziet er ook mooi uit. 

Ik wil ook dat het er goed uitziet. Ik ben er supertrots op, omdat ik de hele productie van de clip zelf heb gedaan. En ik wilde het kleurrijk en niet te zwaar maken. Gewoon lekker luchtig en laagdrempelig houden. 

Wanneer komt de single precies uit? 

De twintigste juni, om precies 23:59 uur. De clip komt een week later uit. zowel de single als de clip zijn te reserveren.

*

Klik hier voor de release van de single.

Klik hier voor de release van de clip. 

 *

 

  

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.