Orlando herdenkt de aanslag op gayclub Pulse van vijf jaar geleden

Tweeënhalf jaar geleden stond ik voor gayclub Pulse in Orlando. Tweeënhalf jaar na de aanslag. Ik stond voor een bloemenzee. Ik stond voor een muur met foto’s van overleden partners, vrienden, familieleden, collega’s,  kennissen, uitgaansmaatjes. Er brandden kaarsen. Overal hingen regenbooglinten. Overal hingen regenboogvlaggetjes. Er zaten en stonden groepjes mensen voor de plek die van feestelijke bar in bittere gedenkplaats was veranderd. Iedereen sprak elkaar aan. Van een wildvreemde kreeg ik zomaar een hug. In de ogen van de twee gay vrienden met wie ik de plek bezocht – inwoners van Orlando – verschenen tranen.

Later die dag, in de tuin van de vrienden, in de rust van een voorwijk van Orlando, schreef ik het gedicht Pulse.

Rick van der Made 

*

Pulse

Café. Het venster van kwetsbaarheid staat tot aan de ochtend open. Schaterlach schalt uit haar bezoekers die zelfs met weinig aan gesoigneerd gekleed gaan.

Nooit ontsiert agressie enig samenzijn. Hitte van een flirterige knipoog wordt getemperd door de airconditioning. Een man biedt  een andere man een cocktail aan.

Veel gevaarlijker wordt het niet.

Tot het moment dat een andere hitte lichamen uiteen doet spatten: het ritme van korte vlammen zet bezoekers achterin aanvankelijk aan tot intenser dansen. Tot ook zij vallen. Schokkend als een stroboscoop. Tot ook de laatste danser begin van einde ziet.

Stilte bedekt het bevroren landschap in de zonneschijnstaat. Op het t-shirt dat opkrabbelt en flarden met huid en haar opving, verdampen reeds tranen van vriendloze en weduwnaar.

Tot in de eeuwigheid wil het verdriet de ruggengraat onder het gehavende t-shirt het gezicht parallel aan de grond dwingen. In de schaduw. Uit de zon geplaatst.

Maar op een dag zal hij weer opkijken. In een schoon t-shirt.

Gesoigneerd.

En hij zal zien hoe de nu ondoorwaadbare poel rondom deze plek

een regenboog uit de luchten boven Orlando weerkaatst.

*

Klik hier voor het nieuwsbericht van de NOS over de herdenking

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.