Alex Sijm: ‘Lukt het niet rechtsom, dan probeer ik het linksom!’

Circusdirecteur Alex Sijm (45) gooit het roer om en wordt spreker, trainer en coach. De man die vorig jaar nog het Gaycircus organiseerde vindt het tijd voor een carrièreswitch. Gaykrant heeft een gesprek met deze creatieve en zakelijke duizendpoot. Vandaag verscheen zijn autobiografie met de titel ‘Z’n leven, z’n lopen, z’n lef’ waarvan hij het eerste exemplaar aan Karin Bloemen overhandigde. ‘Ik heb twintig jaar mijn droom geleefd’

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Ivo de Kok/Jan Jong

Na twintig jaar in de circuswereld te hebben vertoefd, is hij toe aan iets nieuws. Hij vertelt ons over zijn jeugd, dromen en levenslessen. ‘Op mijn vierde namen mijn ouders me mee naar het circus dat in de buurt zijn tenten had opgeslagen. Vanaf het eerste moment dat ik de tent binnenstapte werd ik gegrepen door de sfeer, de acts en de acrobaten.’ Thuisgekomen was het eerste wat de kleine Alex tegen zijn ouders zei: ‘Later als ik groot ben wil ik ook bij het circus.’

Lachend: Iedereen in mijn omgeving dacht dat het wel over zou gaan. Nou, niet dus.” Zijn vader en moeder reageerden niet afwijzend.Ze stimuleerden mij vanaf het begin juist. Ik heb nu eenmaal het circus-gen.” Vooral de veelzijdigheid van het circusvak spreekt hem aan. ‘Ik kan het niet uitleggen hoe circus voelt, het is voor mij alles.’

Mijn beperking heeft mij geholpen als mens’

Toch besloot hij twee jaar geleden zijn loopbaan een andere wending te geven en tegelijkertijd een boek over zijn leven te schrijven. Begin dit jaar droeg hij een deel van zijn circusbedrijf over aan een nieuwe eigenaar.

Hoe is het idee ontstaan dit boek te schrijven?

Auteur Jan Vriend volgde mij twintig jaar op de voet als journalist van het Noordhollands Dagblad. Eerder schreef hij onder meer de boeken ‘Help, ik word miljonair!’ over winnaars van de Postcode Loterij, de biografie van Henny Huisman, ‘Groeten uit de hemel’ en ‘Uit het dal’ over hoe artiesten en sporthelden tegenslagen te boven kwamen. Twee jaar geleden benaderden hij mij voor dit boek.

Van jongs af aan had je de droom circusdirecteur te worden. Hoe is die droom ontstaan?

Op 4-jarige leeftijd ging ik met mijn ouders naar het circus. Ik riep direct ik wil circusdirecteur worden. Maar hoe doe je dat met dyslexie en loopproblemen als gevolg van een spasme? Mijn droom bood ook nog eens weinig garantie op een winstgevende onderneming. Maar ik zei altijd: ‘Kan niet bestaat niet.’ En hoewel niet iedereen er vertrouwen in had, hield ik vol en kwam mijn droom uit.

Je hebt veel tegenslagen overwonnen in je leven. Wat was de grootste en hoe ben je erin geslaagd deze te overwinnen?

Het feit dat ik anders loop is toch echt wel mijn grootste obstakel geweest. Echter mijn beperking heeft mij geholpen als mens. Als ik als kind niet zo hard had leren vechten, was ik als ondernemer nooit zo strijdbaar geweest. Want wie een beperking heeft en wil meedraaien in de samenleving, moet er altijd een schepje bovenop doen. Maar hoe harder ze roepen dat ik iets niet kan, hoe sterker mijn drijfveer om te laten zien dat ik het tóch kan. Want lukt iets niet linksom, probeer ik het rechtsom. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.

Het moment dat je besloot je loopbaan een totaal andere wending te geven was tamelijk dramatisch. Kun je daar meer over vertellen?

Ik heb twintig jaar keihard gewerkt om een bloeiende onderneming op te bouwen in een branche waarin geldgebrek eerder regel dan uitzondering is. In 2018 stond er een bedrijf met drie verschillende circusproducties, tientallen medewerkers en jaarlijks honderdduizend bezoekers. Na het winnen van de Cultuur Award en De Opsteker van de Stad Utrecht, trapte mijn lichaam op de rem en kwam ik oververmoeid in het ziekenhuis terecht. Het succes kwam niet vanzelf: jarenlang had ik te veel van mezelf gevraagd.

Na twintig jaar mijn droom te hebben geleefd, gooide ik het roer om. Ik verkocht met succes de commerciële tak van mijn bedrijf en volgde drie jaar verschillende studies op het gebied van coaching en haptonomie.

BOEKPRESENTATIE “Z’N LEVEN, Z’N LOPEN, Z’N LEF”, AUTEUR JAN VRIEND, KARIN BLOEMEN EN ALEX SIJM

Wat is jouw geheim?

Doen wat je werkelijk leuk vindt en vooral jezelf blijven ontwikkelen, hierdoor blijf je groeien. Je horizon verbreedt zich. Je dromen waarmaken en geluk creëren is alleen mogelijk als je gaat doen in plaats van denken. Wat houdt je tegen om je droom te verwezenlijken? Hoe ziet je leven eruit als je iets wel of juist niet doet? Maak een stappenplan met mogelijkheden, deadlines en tussentijdse meetpunten. En heel belangrijk, vergeet vooral niet te genieten.

Wat is jouw levensmotto?

Leef je Droom! Welke dingen je ook tegenkomt in je leven, onthoud één ding. Mensen die kunnen dromen, maken verhalen. En met die verhalen laat je iets achter. Een zinvol leven is voor iedereen verschillend, dus probeer zoveel mogelijk je eigen leven te leven. En vergeet daarbij niet te genieten van alles wat je meemaakt, ook de minder leuke dingen.

Van circusdirecteur naar coach, het circusleven zit in je bloed. Zul je het circus missen?

Naast mijn werk als spreker, trainer en coach maak ik nog altijd in samenwerking met verschillende ideële organisaties circusproducties met een maatschappelijk betrokken karakter. Onder meer Circus in de Zorg (300 shows per jaar voor ouderen en gehandicapten) en Gay Circus Amsterdam ten bate van het Aidsfonds. Ook werk ik als adviseur van het vermaarde Circusfestival in Monte Carlo waar de top van de internationale circusbranche elkaar jaarlijks treft. Het circus is hierdoor nog volop in mijn leven aanwezig.

Pas op je 40e heb je jouw lopen een plek kunnen geven. Waarom toen en niet eerder?

Ik denk dat het heeft te maken met mijn leeftijd en bewijsdrang. Uiteindelijk is het mij gelukt om vrede met mezelf te sluiten, mezelf te accepteren en heb ik de rust in mezelf gevonden, hierdoor neem ik meer waar en waardeer ik alles om mij heen. Pas als je van jezelf houdt en in jezelf gelooft, kun je ook van een ander houden. De laatste jaren heb ik geleerd mens te zijn met al mijn beperkingen en probeer niet ik meer te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Wat zie je nu als jouw grootste uitdaging?

De verkoop van de commerciële tak van mijn bedrijf gaf mij de financiële vrijheid om in alle rust te werken aan nieuwe dromen en doelen. Nu geniet ik van mijn werk als spreker, trainer en haptonomisch coach. Ik vind het fijn om mensen te ondersteunen bij het waar maken van hun dromen en het overwinnen van obstakels. In projecten als Circus in de Zorg en het Gay Circus kan ik mijn creativiteit kwijt. Verder ben ik blij dat ik meer tijd heb voor mijn partner en mijn dochter. Om alles in balans te houden., wordt mijn grootste uitdaging.

Op de valreep benadrukt Alex dat hij verder gaat met Gay Circus Amsterdam en Circus in de Zorg. Het circusbloed zit nu eenmaal in zijn DNA.

Het boek ‘Z’n leven, z’n lopen, z’n lef’ is fysiek te koop bij Gays & Gadgets in de Spuistraat 44 in Amsterdam en bij boekhandel Van Piere in Eindhoven. Online is het te bestellen via www.alexsijm.nl

Op vrijdag 25 juni geeft Alex Sijm een lezing in de Amsterdamse Oranjekerk in de Tweede van der Helststraat 3-5, van 15.00 tot 16.00 uur.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.