Uitgaanscentrum ‘t Bölke in Enschede definitief gesloten

Gisteren werd bekend gemaakt dat ‘t Bölke in Enschede definitief zijn deuren sluit. Met een discotheek, bars en een sauna was ‘t Bölke ruim 40 jaar lang hét homo-uitgaanscentrum van oost-Nederland, maar de laatste jaren was alleen de sauna nog specifiek op homobezoekers gericht. Het complex zal nu plaats maken voor appartementen.

Tekst: Peter Koop
Foto: Google Streetview

Via een bericht op Facebook lieten de beide eigenaren van ‘t Bölke, Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel, weten dat het runnen van de grote uitgaansgelegenheid hen na 30 jaar steeds zwaarder begon te vallen. Al eerder was daarom contact opgenomen met een projectontwikkelaar voor een nieuwe bestemming op de langere termijn. Door de coronacrisis kwam een en ander in een stroomversnelling en werd besloten om de zaak nu reeds te sluiten.

Geschiedenis

Aanvankelijk was ‘t Bölke (Twents voor “stiertje”) een heterodancing, maar in 1972 werd de zaak overgenomen door Frans van der Slikke en Henk de Jong die er een homozaak van maakten. Na enkele andere exploitanten werd ‘t Bölke in 1990 overgenomen door de huidige eigenaren, Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel, die de zaak geheel verbouwden en er een moderne disco van maakten.

Vanwege strengere eisen op het gebied van geluidsoverlast moest de oorspronkelijke locatie aan de Molenstraat 22 dicht, waarna Loohuis en Oude Heuvel in 1992 verhuisden naar een pand iets verderop, aan de Molenstraat 6-8, waar ‘t Bölke tot op heden gevestigd bleef. Hier realiseerden zij een groot homo-uitgaanscentrum met een discotheek, meerdere bars en een uitgebreide sauna, verdeeld over een vier verdiepingen.

Schuimparties

‘t Bölke trok niet alleen bezoekers uit noord- en oost-Nederland, maar ook uit het nabijgelegen Duitsland. Befaamd waren de themafeesten met uitbundige versieringen, met als absoluut hoogtepunt de jaarlijkse schuimparties. Sinds de Roze Zaterdag van 2004 in Enschede vonden elk jaar op de Oude Markt ook de Bölke Open Air Danceparties plaats.

Zoals bij veel homozaken het geval was, liep echter ook bij ‘t Bölke het aantal bezoekers langzaamaan terug en werd op een gegeven moment besloten om het uitgaanscentrum op algemeen publiek te richten. Alleen het saunagedeelte bleef nog wel specifiek op homopubliek gericht.

Enkele memorabilia van ‘t Bölke vind je op Historypin

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Uitgaanscentrum ‘t Bölke in Enschede definitief gesloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.