In Memoriam: Herman Stok (1927 – 2021)

Afgelopen 2 juni overleed Herman Stok. Als je Herman Stok zegt, dan zeg je Top of Flop, tenminste dat was in de jaren zestig zo toen hij dit popmuziekprogramma op televisie presenteerde. Op de radio deed hij dat met het programma Tijd voor Teenagers.

Tekst: Mari Kant

Top of Flop was de voorloper van alle muziekprogramma’s met winfactor die tegenwoordig uitgezonden worden. Veel beginnende artiesten deden mee in Top of Flop en werden beoordeeld door een vierkoppige jury, die iedere week wisselde, maar Herman Stok, de presentator, had er ook zijn zegje in. Stok had het niet altijd bij het rechte eind. Zo gaf hij aan dat Anneke Grönloh een eendagsvlieg was.

Herman Stok is geboren in Rotterdam, ging werken als boekhouder bij een groothandel in groenten en fruit, en had als hobby zendamateurschap. Hij kwam via zijn programma terecht bij Jaro (Jeugd Amateur Radio Omroep) dat was opgericht door Kees van Maasdam (1928-2019).

In 1950 kregen Herman en Kees een relatie die tot de dood van Kees in 2019 geduurd heeft. Toen in 2001 het homohuwelijk in Nederland een feit werd, trouwden ze. De wens om hun lange liefde te bezegelen ging in vervulling.

Herman bleef bij de radio werken. Zijn gehele carrière tot zijn (vervroegd) pensioen bij de VARA. Later heeft hij nog enkele jaren voor Max als gastpresentator gewerkt. Naast het presenteren op de radio had Herman samen met Kees in de jaren zestig ook een eigen bedrijf: Pop-Studio. Hierin begeleidden ze beginnende tieneridolen. Muzieklessen, werken aan creatieve ontwikkeling, presentatietechnieken, dit waren enkele lessen die studenten bij Pop-Studio genoten.

Vele programma’s die hij presenteerde werden een succes. Het zaterdagochtendprogramma Z.O. dat hij samen met Letty Kosterman presenteerde, had een grote luisterdichtheid.

Het was een infotainmentprogramma waarin verschillende onderwerpen werden besproken, artiesten werden ontvangen, lichte muziek werd gedraaid en spelletjes werden gedaan.

Herman is 93 jaar geworden. Hij is 69 jaar met Kees samen geweest, en hij heeft tot zijn 85ste jaar bij de radio gewerkt.

Een icoon is niet meer.

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “In Memoriam: Herman Stok (1927 – 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.