Kunstenaar Jurjen Semeijn maakt regenbogen boven Amsterdam

Wie houdt er nou niet van een regenboog? Regenbogen zijn een symbool geworden van hoop, trots, inclusiviteit en diversiteit, en brengen ook veel vreugde en geluk voor veel mensen (vooral als je die pot goud vindt aan het einde). Helaas komen ze niet zo vaak voor. Vandaar dat kunstenaar Jurjen Semeijn zes verschillende gekleurde kijkdozen maakte en deze plaatste op specifieke plekken in Amsterdam, zodat er altijd een regenboog is en iedereen foto’s kan maken van de mooiste plekken met een regenboog erbij.

Tekst: Jurjen Semeijn en Rick van der Made

De kijkdozen werken als een diorama en zijn speciaal gemaakt voor plekken als het Rijksmuseum, de Westerkerk, het Eye Museum en de Magere Brug over de Amstel. De filters met de regenbogen passen dan ook exact bij die locaties. De kunstenaar verklaart: “Het was een behoorlijke zoektocht om geschikte plekken te vinden die voldeden. Het moest zowel een mooi beeld opleveren en er moest een punt zijn om de kastjes aan te bevestigen. Daarnaast moesten de filters precies passen, wat ook een millimeterwerkje was.

In apps als Instagram worden vaak digitale filters gebruik die door middel van algoritmes en kunstmatige intelligentie het beeld lezen en zich daarop aanpassen. De filters in de kastjes zijn wat dat betreft het tegenovergestelde. Ze zijn met de hand vervaardigd en geplaatst en bevinden zich in de fysieke wereld. De kunstenaar hoopt dan ook dat ze blijven hangen, zodat de symbolische waarde ervan , zeker deze maand, zal blijven bestaan.

Jurjen Semeijn werkt als kunstenaar en ontwerper in Amsterdam. Hij maakt geregeld in de openbare ruimte. Zo vervaardigde hij al eens ter plaatse meubilair van verkiezingsborden en ander materiaal in de stad. Daarnaast wierf hij internationale bekendheid door het plaatsen van diverse door straatcultuur geïnspireerde betonnen sculpturen in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt hij ook voor merken zoals Nike, Red Bull en kunstinstellingen in Nederland.

Je vindt de regenboogkijkdozen op de volgende locaties:

Rood – Westerkerk
Oranje – IJ / Eye Museum
Geel – Centraal Station
Groen – Wallen / Oude Kerk
Blauw – Rijksmuseum
Paars – Amstel / Magere Brug

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.