With Pride wordt erepodium voor Nederlandse regenbooggeschiedenis

Morgen, 1 juni, lanceert IHLIA LGBTI Heritage het verhalenplatform With Pride. Het platform brengt het rijke lhbtiq-verleden van Nederland onder de aandacht en zet toonaangevende individuen in de spotlight. Van auteurs Astrid Roemer en Andreas Burnier tot atlete Lydia Zijdel en COC pionier Benno Premsela.

Tekst en foto: IHLIA LGBTI Heritage

Op With Pride staat het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie centraal. Daarmee sluit het verhalenplatform aan bij de eerdere tentoonstellingen With Pride en Nos Tei (2018 en 2019). Puttend uit het IHLIA-archief laat With Pride zien dat individuen en organisaties uit de lhbtiq gemeenschap door middel van zelforganisatie, lobby, actie en provocatie de samenleving hebben gevormd. Op deze manier hebben zij een belangrijke stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis van de 20e eeuw. With Pride gaat van start met honderd verhalen en zal gaandeweg steeds met nieuw materiaal worden aangevuld.

Lancering

Op dinsdag 1 juni aanstaande wordt With Pride met trots gelanceerd tijdens een livecast in Pakhuis de Zwijger. Drie stemmen uit de beweging, Tieneke Sumter, Alex Bakker en Dolly Bellefleur, zullen daar hun verhalen delen. Mark Bergsma van historisch projectbureau Van Gisteren zal vertellen over de noodzaak van het platform. De lancering is gratis online bij te wonen en gaat van start om 18.30 uur via de website van Pakhuis de Zwijger. Reserveren is noodzakelijk. Meer informatie: https://dezwijger.nl/programma/verhalen-uit-het-queer-archief

Over IHLIA LGBTI Heritage

IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbti’ers.

Over Van Gisteren

Van Gisteren is een bureau voor publiekshistorische projecten. Historisch onderzoek zetten zij om in toegankelijke verhalen, tentoonstellingen, events en lesprogramma’s. Van Gisteren is onder andere bekend van het platform F-site en ontwikkelde nu in samenwerking met IHLIA het platform With Pride.

Webadres: withpride.ihlia.nl

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.