Lieve Bettine #5

Lieve Bettine,

Net zoals u ben ik een heel Bourgondisch en gastvrij type. Familie en vrienden komen graag bij mij over de vloer en ik heb altijd meer dan voldoende drank en spijzen in huis om de hongerige te voeden en de dorstige te laven.

Nu heb ik een vriend – misschien meer een kennis – die altijd graag naar mij komt, maar mij eigenlijk nooit eens terugvraagt.

Ik kan daar verder goed mee leven, maar laatst gebeurde er iets en vroeg ik mij toch af of dat niet de karige druppel was die mijn bourgondische emmer deed overlopen.

Hij vroeg me of ik met hem wilde gaan wandelen. Terwijl ik op een druilerige middag in het park op hem zat te wachten, appte hij of hij iets voor me mee zou kunnen nemen van de Albert Heijn.

‘Wat attent,’ dacht ik nog.

Ik zei: ‘Doe mij maar zo’n klein bakje huzarensalade.’

U weet wel, lieve Bettine, die van 85 eurocent met zo’n plastic oranje schepje er in.

De middag was verstreken en ‘s avonds kreeg ik een Tikkie. Of ik de 85 eurocent naar hem wilde overmaken voor het huzarenslaatje.

Wat moet ik nou met zo iemand, lieve Bettine?

Liefs, Ernst

_ _ _ _ _

Lieve Ernst,

Even ERNSTIG naar me luisteren: onmiddellijk het contact verbreken!

Wat een karige krentenkakkende knibbelaar om 85 eurocent terug te vragen terwijl je op zijn verzoek met hem gaat wandelen én nadat hij je heeft laten wachten in het druilerige park. Zag je er nog wel een beetje patent uit toen hij kwam opdagen, of was je al helemaal verregend?

Enfin.

In zijn woordenboek komt het woord gastvrij niet voor. En hospitality vast ook niet. En onder de letter v staat alleen het woord vrek, maar niet het woord vriendschap.

Zoals je al schrijft: familie en vrienden komen bij je over de vloer, dus hou het daarbij. Dit is geen vriend. Niet eens een kennis. Het is een niemendalletje, en die dumpen we in een afgesloten plastic zakje in de kledingbak van de milieustraat.

Zelf had ik ook van die ‘vrienden’ en heb zo’n soortgelijk voorval meegemaakt.  Via de app (waardoor je bij een verschrijving met iedereen zomaar plotseling ruzie kan krijgen) liet ik weten de ‘vriendschap’ te beëindigen.

Ze kwamen altijd voor gratis parfum- en make-upsamples in de parfumerie waar ik werkte, deden op mijn geweldig goed verzorgde verjaardagsfeestjes zelf het licht uit, en kwamen regelmatig rond etenstijd ‘op de koffie’ terwijl ik net bij een voor mezelf klaargemaakte, simpele amuse-gueule – je kent me, ik ben altijd eenvoudig gebleven – mijn eerste glas Amarone Della Valpolicella had ingeschonken.

Dus Ernst, kom jij maar eens bij mij op visite. Dan gaan we eens goed roddelen, eh … praten over vriendschappen.

Je krijgt heerlijk versgezette koffie (geen Senseo) en zoveel likeurtjes en pralines als je maar wilt.

Een tikkie blijft achterwege.

Lieve groet,  Bettine

________________________________________________________________________________________

Lieve Bettine,

Mijn vriendin wordt binnenkort 40 en ze is plotseling volledig geobsedeerd door d’r uiterlijk. Ik vind het prima dat ze aan de botox zit hoor, maar nu is ze mij allerlei spullen aan het aansmeren. Laatst vroeg ze me zelfs of ik geen ooglift wilde. Nou ja! Ik wil gewoon liever met kraaienpootjes en rimpeltjes oud worden. Ik word een beetje moe van dat gedram want ik ben mooi zoals in ben.

Wat zou u tegen mijn vriendin zeggen?

Liefs Noëlle

_ _ _ _ _

Lieve Noëlle,

Om eerlijk te zijn: zoek een nieuwe vrouw voor je vriendin en kijk voor jezelf ook naar een ander uit!

Zoek iemand die je gewoon lekker voor lul laat lopen terwijl je een zwarte mee-eter of een zwarte krulhaar op je neus hebt zitten. Iemand die je met grijze uitgroei van drie maanden rond laat lopen en tegen je zegt, terwijl je uit de Wehkampgids een kekke blouse wil bestellen: ‘Och, zoiets staat jou niet…’

Lieverd, jouw vriendin is een pak van mijn hart.

Ik bedoel: ze moet nog jaren mee en ze ziet het als een onderhoud aan zichzelf. Ze brengt haar auto toch ook elk jaar voor een grote beurt naar de garage? Jouw vriendin zit straks liever naast een stralende, dubbele Fleur de Lys dan naast een oudbakken appelflap met harige rozijnen.

Natuurlijk, uiteindelijk verliezen we het allemaal van de zwaartekracht. Ook jouw 40-jarige vriendin. Dan komen die (lach)rimpeltjes en kraaienpootjes vanzelf. Laat d’r nog even genieten van d’r jeugdigheid en doe af en toe gezellig mee met een lekkere crème of chocoladegezichtsmaskertje. Je zult zien hoe leuk het kan zijn om samen eens lekker te tutten.

Want voor je het weet is je schoonheid weg. Ik kan erover meepraten. Wanneer je mij van onderaf fotografeert, ben ik ook geen strakke landingsbaan meer. Eerder een onverharde polderweg met van die kuilen en ploegvoren erin geschraapt.

Ach, lieve Noëlle, als je je nieuwe Wehkampblouse gaat passen, zeg dan tegen je spiegelbeeld: ‘Ik blijf lekker mezelf,’ en blijf dat herhalen tegen je vriendin. Je kokette vriendin wil alleen maar dat je ook voor haar aantrekkelijk blijft. En dat blijf je voor haar ook, zelfs met mee-eters op je neus.

En laat je vriendin lekker tutten.

Natuurlijk waak je ervoor dat ze geen tweede Connie of Patty B. wordt, want want dan grijp ik in.

En vanaf nu samen lekker smeren.

Liefs, Bettine

P.S.: Mocht je wat willen laten doen, zeg het tegen niemand… alleen tegen mij, goed?

*

Lieve Bettine: in deze rubriek beantwoordt vrolijke, exotische en toch nette Bettine Wouterse (Breda, 24 juni, 19??) elke laatste zondag van de maand vragen over liefde, levensstijl, gender, prangende kwesties, etiquette en dilemma’s waar u dagelijks mee rondloopt of waar u wakker van ligt.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.