Rémy Stefan: grimeur en make-upartiest

Rémy Stefan (25) is make-upartiest. Hij begon hier al op jonge leeftijd mee. Voor hij de opleiding tot make-upartiest deed, was hij al bezig met make-up op feestjes, schoolmusicals en op zijn moeder en zus. In 2016 rondde hij de opleiding tot grimeur af. In 2021 kreeg hij de kans om mee te doen aan het programma Glow Up: The Next Dutch Make-Up Star. Gaykrant wilde hem heel graag beter leren kennen.  

Tekst: Floor Brands
Foto’s: Mike van den Toorn en Wouter van Gens

Kun je wat meer over jezelf vertellen? 

Ik ben Remy en ik woon in Zaandam met mijn verloofde Jimmy. Ik vind het echt zo leuk dat jullie me hebben gevraagd voor een interview, maar ik vind het wel spannend hoor.  

Oh, dat is nergens voor nodig hoor. Relax, het komt goed. Vertel eens wat je doet. 

Ik ben allround grimeur en doe vooral extreme make-up. Ik ben via via bij Glow Up terechtgekomen. Dat ging met mijn instagramaccount.  Ze begonnen mij te volgen. Ik vond het eerlijk gezegd een beetje een vreemd account. Je kent het misschien wel: twee volgers, veel volgenden, geen berichten. Via een privébericht wilden ze in contact komen met me. We hebben een paar berichten naar elkaar gestuurd. Uiteindelijk heb ik gebeld en bleek het toch echt te zijn.  

Je werd uiteindelijk tweede?  

Ja, maar als je kijkt naar talentenjachten zijn nummers twee misschien wel veel bekender geworden, toch? Wat is er nu leuker om gelijk te staan met iemand als Jim Bakkum? Dat wil toch iedereen? Hoewel ik nog wel wat bekendheid nodig heb hoor.

Mijn make-up is draagbaar, maar wel met een extra extreme twist. Het is wel echt beauty, met veel glitters en zo. Ik hou d’r van. Vanaf juni ga ik een grote stap zetten: dan ga ik freelance. Ik heb mijn contract met L’Oreal na zes jaar opgezegd en ga nu op eigen benen verder. Spannend, maar het voelt ook goed.  

Aan de foto’s te zien oefen je ook veel op jezelf.  

Ja klopt, als ik mezelf opmaak, voelt het een beetje als drag. En in deze tijd is het grote voordeel dat ik me op deze manier geen zorgen om corona hoef te maken. 

Foto: Mike van den Toorn

Doe je alleen make-up of ook grime?  

Grime neigt wel meer naar schminken, en dat is toch wel echt een andere tak van sport. Nee ik doe echt vooral make-up. 

 Volgend jaar ga je trouwen. Wordt dat ook met veel glitter en glamour?  

Nou ja, ik wil een dag waarop ik over zestig jaar nog steeds met een goed gevoel kan terugkijken. Dus wel een mooi tijdloos pak en heel basic make-up. Extreme vind ik dan weer niet echt passen. Ik werd door Jimmy gevraagd toen ik uit de bubbel van Glow Up kwam. Ik was enorm aan het huilen door alle indrukken die ik had opgedaan. En toen werd ik – nadat ik tweede was geworden – door Zaandam gereden, langs mijn familie en vrienden.

Overal feliciteerden mensen me en vroegen me hoe het met me ging, maar ik was uiteraard compleet labiel, haha. Ik vond het wel vreemd dat we door Zaandam werden gereden, dus op gegeven moment voelde ik wel een beetje nattigheid.  Uiteindelijk bij het laatste adres werd ik ten huwelijk gevraagd. Ik heb in tranen JA gezegd.  

Ben je tevreden met alles wat er nu in je leven gebeurt? 

Ik ben wel een happy gay eigenlijk, ja.

Maar?

De regenbooggemeenschap richt zich meer op acceptatie dan op normalisering. Dat geeft soms een vertekend beeld naar de wereld buiten de regenbooggemeenschap toe, denk ik. De verhalen zijn vaak negatief en dat vind ik wel eens jammer. Ik heb een vet, leuk leven en ben trots op mezelf, maar daar hoor je mensen zo weinig over. Ik hoop dat ik met mijn werk en mijn instelling een beetje kan bijdragen aan die normalisering.

Ik noem mezelf geen activist, eerder iemand waar mensen mee kunnen levelen. Toen ik meedeed aan Glow Up werd ik ook voorbereid op eventuele discriminatie en afwijzing. Dit is gelukkig nooit gebeurd. Ik krijg natuurlijk wel eens gekke of nare opmerkingen, maar dan is een block snel gezet. Opgeruimd staat netjes. Ik ben en blijf positief in het leven staan. Het scheelt een hoop gedoe.  

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Rémy Stefan: grimeur en make-upartiest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.