Legendarische lunchroom Downtown na 51 jaar gesloten

In 1970 was lunchroom Downtown in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat het eerste café waar homo’s zich niet meer achter geblindeerde ramen verscholen. Vorige maand sloot de zaak definitief zijn deuren, waarmee een eind kwam aan bijna 51 jaar homohorecageschiedenis.

Tekst: Peter Koop

Downtown werd op 28 april 1970 geopend door Fokke IJsinga en Frits Blaauw als een van de eerste espressobars van Amsterdam, vandaar ook de oorspronkelijke naam Coffeeshop Downtown. Eind 1979 werd het pittoreske zaakje overgenomen door Frans Monsma en Guus Silverentand (1948-1988) die er een hotspot voor de artistieke en culturele avant-garde van maakten.

Ze organiseerden bijvoorbeeld creatief uitgevoerde feesten, waarvoor de belangstelling zo groot werd dat moest worden uitgeweken naar discotheek Flora Palace aan de Amstelstraat (die later door Manfred Langer zou worden omgevormd tot de iT). In samenwerking met grafisch ontwerper Gerritjan Deunk (1951-2017) werd zelfs een eigen tijdschrift uitgebracht: Downtown Magazine, dat in het wereldje van media, mode en design gretig gelezen werd.

Presentatie van het tweede nummer van Downtown Magazine, mei 1980 (foto: Studio FSR/Riejo)

Al snel was Downtown veel te klein en openden Monsma en Silverentand iets verderop in de straat de April, dat van 1981 tot 2010 het beroemdste homocafé van Amsterdam was. Al snel volgden meer zaken en zo was de Reguliersdwarsstraat vanuit Downtown het meest bruisende en hippe uitgaansgebied van de stad geworden. Downtown zelf bleef de plek waar homo’s overdag terecht konden voor koffie met appeltaart, een goede lunch of een lekkere pannenkoek, en om te zien en gezien te worden.

Ondertussen was ook Downtown overgenomen door de Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra, die uiteindelijk eigenaar was geworden van alle grote homozaken in de Reguliersdwarsstraat. Toen in 2010 zijn horeca-imperium instortte hing ook het voortbestaan van Downtown aan een zijden draadje, maar de zaak kon een doorstart maken, waarbij alleen de naam werd gewijzigd in Lunchroom Downtown – de term ‘coffeeshop’ had immers al geruime tijd een heel andere betekenis.

Downtown was nu niet meer the place to be van weleer en door de hoge huurprijzen moest het kleine zaakje zich op een breder publiek gaan richten, waardoor het homokarakter verwaterde. Niettemin bleef het een plek waar iedereen makkelijk binnenliep en welkom was en kwamen ook homo’s nog graag naar deze voor hen zo vertrouwde locatie.

In april 2020 bestond Downtown 50 jaar, maar door de coronacrisis kon dit bijzondere gouden jubileum helaas niet gevierd worden. Ondertussen bleek de zaak financieel niet meer levensvatbaar en moest daarom uiteindelijk verkocht worden.

Lees de volledige geschiedenis van Downtown op Reguliers.net

Memorablia van Downtown vind je op Historypin

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.